URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2018, 20:04

Cea de-a XXII-a ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor a debutat cu o dublă lansare de carte (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eveniment cultural cu tradiție, Zilele Muzeului Țării Crișurilor au început, miercuri, cu primele manifestări dedicate celei de-a XXII-a ediții. La deschiderea sa au participat oficiali județeni, oameni de cultură și specialiști, alături de istorici și muzeografi.

În cuvântul introductiv, directorul Muzeului Țării Crișurilor (MȚC), Aurel Chiriac, a arătat că instituția se află în plin proces de mutare din vechiul sediu (Palatul Baroc), mare parte din obiecte fiind deja aduse. „Cam într-o lună, tot patrimoniul va fi mutat aici. Acum se mută secția de artă. Vrem să fie un muzeu viu, prin evenimente publice și manifestări diverse”, a spus Chiriac.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, a amintit că evenimente deja au avut loc în sediul nou al muzeului, dar și că „vrem ca în acest mandat să încheiem toate lucrările”.

Prima manifestare din cadrul Zilelor Muzeului a reprezentat-o lansarea volumelor „Tipărituri chirilice în colecția de carte veche a Muzeului Țării Crișurilor (1643-1859). Catalog”, avându-i ca autori pe Blaga Mihoc și Florina Ciure, respectiv „Din istoria discului de gramofon și patefon. Catalog de colecție”, autor fiind Ronald Hochhauser.

Publicarea, prin Editura Muzeului Țării Crișurilor, a unor cataloage, a devenit o practică obișnuită în ultimii ani. „Este important să avem cataloage de colecție, pentru ca lumea să se poată informa despre colecții, ele fiind și lucrări științifice uzuale” a spus Aurel Chiriac.

Despre primul volum a vorbit directorul revistei Familia, Ioan Moldovan, subliniind atât faptul că o astfel de lucrare necesită o muncă migăloasă, cât și tehnica de descriere a cărților vechi - începând cu datarea, prezentarea dimensiunilor, a textului, fontului folosit, a tipului de hârtie etc.

Celălalt catalog a fost prezentat de către scriitorul Florin Ardelean. „Nu mai există un astfel de catalog în România”, a spus acesta, referindu-se apoi la ceea ce numește ”industria plăcerilor” audio-video, ce s-a dezvoltat începând cu finalul secolului al XIX-lea. În carte sunt prezentate 176 de plăci de patefon din colecția MȚC, împreună cu două patefoane din colecția Muzeului Memorial „Aurel Lazăr”.

Zilele Muzeului Țării Crișurilor vor continua vineri cu vernisajul expoziției „Carte tipărită în Editura Muzeului Țării Crișurilor între 1971-2018”. În acceași zi, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, intrarea la toate expozițiile va fi liberă.

Totodată, cei prezenți la evenimentul de miercuri au putut vedea expoziția „Artă decorativă din colecția Muzeului Țării Crișurilor”, al cărui vernisaj este programat vineri. Expoziția va fi vizitabilă până în 28 iunie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON