URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2018, 10:19

Ce trebuie să facă bihorenii care nu-și mai pot plăti creditele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi Legea privind insolvenţa persoanelor fizice a intrat în vigoare de la începutul anului, până în prezent, în Bihor, doar două persoane au apelat la Biroul de Insolvenţă din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), acolo unde se preiau cererile pentru declanşarea procedurii.

"Cele două persoane au vrut să depună cereri, însă nu îşi notificaseră creditorii. Potrivit legii, cu cel puţin 30 de zile înainte de data depunerii solicitării aveau obligaţia să-şi notifice despre acest lucru toţi creditorii cunoscuţi, prin orice mijloc de comunicare, cu confirmare de primire. Ca atare, a rămas că se vor întoarce", a declarat şefa Biroului, Ruxandra Sala (foto).

Legea 151/2015 privind insolvenţa persoanelor fizice a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2018, dată de la care persoanele fizice care au datorii mai vechi de 90 de zile, a căror valoare totală este cel puţin egală cu 14.500 lei, adică 10 salarii minime pe economice, îşi pot cere insolvenţa.

Legea vine în ajutorul persoanelor fizice ajunse într-un grav impas financiar, acumulând datorii la bănci, la utilităţi, la întreţinere, firme de creditare, chiar faţă de ANAF, şi care vor fi ajutate de stat să se descarce de obligaţii. 

Actul normativ prevede trei forme de aplicare: pe bază de plan de rambursare a datoriilor ori prin lichidare de active, pentru cei cu datorii mai mari de 21.750 lei, respectiv procedura simplificată de insolvenţă, pentru persoanele cu datorii de cel mult 14.500 lei.

Cea din urmă procedură este gândită ca o protecţie socială a persoanelor vulnerabile, cum sunt pensionarii sau cei cu capacitatea de muncă pierdută parţial sau total. Aceştia vor putea scăpa de toată datoria, respectând, însă, pentru o perioadă de 5 ani, o serie de obligaţii stricte.

Cererile pentru declanşarea procedurii insolvenţei persoanelor sunt depuse la Biroul de insolvenţă din cadrul CJPC BIhor şi sunt analizate de Comisia de insolvenţă teritorială, formată din trei membri, un reprezentant al CJPC Bihor, unul de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice şi unul de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Comisia, care se întruneşte lunar, va stabili care dintre cele trei proceduri este aplicabilă pentru solicitant: procedura simplificată de insolvenţă, cea pe bază de plan de rambursare sau lichidarea de bunuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON