URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Mai 2018, 11:20

Ce se va întâmpla cu Cornel Borza?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a trece bugetul Consiliului Judeţean, coaliţia PSD-ALDE + UDMR avea nevoie de un vot de la inamicii PNL-işti. Accident sau nu, trădare sau eroare, votul a venit din partea lui Cornel Borza, un novice al politicii, instalat în premieră în funcţia de consilier judeţean. PNL se jurase că nu va vota bugetul în ruptul capului. Veriga slabă, călcâiul lui Ahile, a fost omul adus în politică din interese strict populiste.

În partidele în care democraţia funcţionează, orice părere este acceptată, ba chiar binevenită, în interior. Oricât de diverse şi contrare ar fi, opiniile se dezbat în sânul organizaţiei pentru ca, la final, să se ia o hotărâre prin vot pentru poziţia partidului. În partidele autocrate, hotărârea vine uneori impusă de sus. În oricare dintre cazuri, din acel moment, toţi consilierii partidului trebuie să acţioneze ca nişte soldaţi, chiar dacă opinia personală nu coincide cu cea decisă de votul intern.

Politica are reguli uşor diferite de viaţa obişnuită şi de setul de valori promovate de familie şi şcoală. Oricât de dăunător sau neplăcut ar fi votul, acesta trebuie exercitat conform disciplinei de partid. Procesele de conştiinţă nu îşi au locul, dar nici argumentele de genul "Aşa e mai bine pentru oameni", "Aşa este mai corect" sau "Aşa este moral". Votul se execută, nu se discută.

Politica mai înseamnă şi multă matematică. Începând cu alegerile, continuând cu repartizarea mandatelor şi stabilirea numărului de consilieri sau parlamentari, totul se rezumă la matematică pură şi calcule adeseori foarte complicate. La fel s-a întâmplat şi în şedinţa CJ Bihor din 25 aprilie, când coaliţiei aflate la conducerea judeţului îi lipsea un singur vot din tabăra adversă pentru a-şi trece bugetul. Iar votul a venit.

Motivaţia lui Cornel Borza ("Am votat cu sufletul") e de natură să provoace de la zâmbete amare până la senzaţii de vertij celor hârşiţi în ale politicii. Votul său, potrivnic propriului partid, poate fi privit în două feluri. Dacă a fost trădare, nu este altceva decât un mecanism de obţinere a unor avantaje personale, fapt condamnabil, dar explicabil, des întâlnit în mediul politic. Dacă a fost o criză de conştiinţă, ea poate fi aplaudată în plan uman, dar şi aprig condamnată în plan politic. Deci, cum ar veni, tot trădare.

Nu ştim ce se va întâmpla cu rapsodul-consilier Cornel Borza, dacă va fi pedepsit de propriul partid sau dacă va fi răsplătit de adversari. În ambele scenarii, cariera sa politică pară să aibă de pierdut. În plan personal, însă, imaginea lui Cornel Borza are doar de câştigat. Votul său de Gică Contra a demonstrat încă o dată abisul dintre lumea politică şi cea obişnuită şi a tras o scatoalcă neaoşă tuturor politicienilor şi idealurilor pe care aceştia le slăvesc. Oamenilor le plac şuturile trase politicienilor, cu atât mai mult când vin de la oameni pe care îi iubesc. Iar oamenii îl iubesc pe Cornel Borza.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Trădare trădare trădare
Nu mă leg da autor ,mă leg de ce ai scris acuma sigur daca ai scris dumneata și ești autorul doar nu o să mă leg de mama nu-i logic?și dacă totuși ai scris dumneata voi care indemnati la conștiința la democrație la logica la matematică etc ce scrie in articol nu contrazice tocmai ideile voastre ori nu mai înțeleg nimic .Adică atunci care-i diferența între uni și alti ,nu te contrazici tu oare singur .Sunt mulți prosti indradevar da nu suntem chiar toți așa cum cred uni totuși verticalitate demnitate echidistantă dece nu imparțialitate sunt unele caracteristici care ar trebui să le aibă un jurnalist nu-i așa ? moncher apoi vezi tu astai cusurul tău.
Postat 14 Mai 2018, 20:06 de sss
DA
@stefan: Comentariu de nota 100! D-le Lulu, învățați-l integral!
Postat 14 Mai 2018, 17:46 de dani-e-let
PCR transpartinic. Ep.: Vedetă populară vs. ”faraon”
I. ”Pentru a trece bugetul Consiliului Judeţean, coaliţia PSD-ALDE + UDMR avea nevoie de un vot de la inamicii PNL-işti.” 1. Aşa se întâmplă când activul şi nomenclatura unui partid/găşti politice este bine populată cu traseişti politici (model Budău, G. M.), ciolanagii, ”bodyguarzi” (model Stângă) și cadre de nădejde ale ”Statului paralel” (a se înțelege Stat securisto-mafiot-segregaționist). Mă refer, din păcate și la PSD Bihor. II. ”Accident sau nu, trădare sau eroare, votul a venit din partea lui Cornel Borza, un novice al politicii, instalat în premieră în funcţia de consilier judeţean. PNL se jurase că nu va vota bugetul în ruptul capului. Veriga slabă, călcâiul lui Ahile, a fost omul adus în politică din interese strict populiste.” 1. Rau a mai mai ajuns politica de cadre și în PNL Bihor dacă a trebuit sa apeleze (și) la vedete populare; 2. Spre deosebire de ”Cabinetele” nr. 2 şi 3 ale noului PDL (tov. Vasile, respectiv ”faraon” Ilie), consilierul județean Cornel Borza înțelege să facă diferența dintre o Opoziție constructivă și o Opoziție distructivă. De ce trebuia să sufere câteva sute de angajați (şi familiile lor) pentru ambițiile nejustificate ale unor politruci? 2. Se vede că domnul Borza mai are ceva sânge de dac ”în instalaţie”, dar, probabil, este şi un discipol al lui Ion I.C. Brătianu şi I.G. Duca, nu și a unor urmași politici nedemni ai acestora (ex.: Ludovic, Raluca ş.a.). 3. Sper sa nu fie și ceva "arginti" la mijloc. III. ”În partidele în care democraţia funcţionează, orice părere este acceptată, ba chiar binevenită, în interior. Oricât de diverse şi contrare ar fi, opiniile se dezbat în sânul organizaţiei pentru ca, la final, să se ia o hotărâre prin vot pentru poziţia partidului. În partidele autocrate, hotărârea vine uneori impusă de sus.” 1. Oare nu așa se întâmplă (şi) în PNL Bihor? Dacă da, atunci pentru ce a fost împușcat Nicolae Ceaușescu? Ca autorii morali ai acelui asasinat (ex: Iulian Vlad & Co) să poată devaliza, segrega şi subjuga în voie resursele materiale şi umane ale acestei minunate ţări? IV. În loc de concluzii: 1. Domnule Borza: a) Votaţi (în continuare) și cu sufletul; b) Keep going! 2. Pentru ”Cabinetele” 2 şi 3 ale PNL: De Opoziție constructivă ați auzit cumva? Cred că actuala ”eminenţă cenuşie” a noului PNL a învăţat şi la Academia ”Ştefan Gheorghiu” că o astfel de Opoziție aduce mai multe voturi. Liber exprimate și nu cumpărate/măsluite! PS. 1. Comentariu demn și de atenția conducerii PSD România/Bihor; 2. ”Doar adevărul ne poate vindeca” - Oana Zamfir (Antena 3); 3. Pentru eventuali cârcotaşi: (re)vedeţi filmul ”The Post”. Best regards!
Postat 14 Mai 2018, 17:37 de stefan
Sfat pentru anonimul sss
Ca de obicei, comentariile se leagă mai tare de autor decât de conținutul și tema articolului. Până acum trebuia să-ți dai seama cam câte parale face fiecare om ce scrie la ziar. Nu-i mai citi pe cei care nu îți plac. Orientează-te către presa quality. Nu e bogăție mare pe piață, dar totuși ai de unde alege. Ce rost are să mergi la filme proaste doar ca să le spurci după aia? Cel mult te poate face să te simți un pic mai deștept. În rest, nimic altceva. Iartă-mă că nu îți pot provoca plăcere. Lucian Cremeneanu
Postat 14 Mai 2018, 15:52 de LucianCremeneanu
Ceai facut ba nene ba!!!
Încep să nu îi mai suport pa ipocriți e mai rau că în Caragiale sa mor nu alta, adică ceilalți e răi noi să nu fim ca ei dar totuși nu-s chiar așa de rai la noi e democrație da totuși trebuie sa votam după cum ne spune șeful adică ne facem că e democrație să vadă proști da tot la fel că ăilalți suntem și noi . Atâta l-ați ocărit pa omu ăsta de ne-ați inebunit pana la urma pentru că a făcut un lucru absolut normal. Din seria Povesti și Fabule de la baciu fluci .Din groapa binsului bineînțeles .Și acum o dedicație specială Tepe lepe pan urzici, tepe lepe pan secara ( arde-o mai ) tra la la tra la la . Diletantism pur.
Postat 14 Mai 2018, 14:37 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON