URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Octombrie 2015, 12:40

Ce rămâne după doamna Anna?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că în toată Germania există o singură drujbă, ţinută într-un seif la Banca Naţională, iar cheia este la Angela Merkel. Deşi e o ţară cu foarte multe păduri, acolo, dacă furi un lemn, poţi să-ţi iei adio vreo cinci ani de la neamuri, amici şi colegi.

La noi, conform unui studiu, în ultimii doi ani numai în Bihor au fost prinşi zilnic câte trei gealaţi furând lemne. Şi pun pariu că e vorba de cei care fură cu zadia, roaba sau căruţa. Adevăraţii mafioţi fură cu peridocul, cu TIR-urile şi cu basculantele, iar  transporturile sunt atent protejate de oamenii legii. Nu se poate să defrişezi România cu trei hectare de pădure pe oră fără ca poliţiştii să nu fie mână-n mână cu hoţii.

În tot acest timp, pădurarii se ţin de braconaje şi de chefuri pe la ce a mai rămas din cabanele ocoalelor silvice. Cei de la Garda şi de la Agenţia de Mediu mimează activitatea, că doar sunt puşi în funcţii din clientela politică. Iar distinşii parlamentari, e clar, sunt şi ei fraţi dulci cu hoţii de pădure, de vreme ce doi ani s-au chinuit să nu dea drumul unui Cod Silvic care să pedepsească sever furtul de lemne, ba chiar s-au străduit să-l castreze.

Singura speranţă să mai vedem o pădure fără ca pentru asta să mutăm pe Discovery ar fi societatea civilă, mişcarea ecologistă. Numai că, de când minunata doamnă Anna Marossy a plecat la ceruri, slabe speranţe să mai avem parte de idealişti nedispuşi la compromisuri. Dacă nimeni nu face nimic, în jumătate de secol ne vom deplasa cu cămilele. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
de sus se vede tot
am înțeles. n-am bani de-o cămilă, da' o dronă tot îmi i-au... hahahahhaaa. si, nu pt. selfiuri cu hotii de lemne. hahahhaahahaaa. vremurile au mai trecut si numai e cazul acum să ieși in față la tăietorii de lemne cu toporul, nici dacă esti luptător profesionist de..., în fine. poți să-i ridici simplu si direct de la portița casei, exact când îi e lumea mai dragă. sau nu?
Postat 07 Noiembrie 2015, 22:15 de vg
@ vg
@ vg ... dronele alea sunt ca sa isi faca selfie-uri hotii de lemne. Mai ales cei din zona Borsa, Maramu' unde nu toti stiu cand, cat si cine fura lemne, dar autoritatile nu au tupeu sa ii prinda in timpul actului nici toti mascatii din Maramu'. Cand ai autoritati care fac kk pe ei de frica, ramai fara paduri
Postat 02 Noiembrie 2015, 13:24 de IonutS
Mostenire
De 25 de ani astia au furat tot. CAP-urile s-au dus primele,IAS-uri furate si date pe bani marunti,Fabrici si Uzine la fier vechi,Flota scufundata,dar PADURI mai avem.Cum se explica? Cine o fi de vina ?
Postat 28 Octombrie 2015, 08:17 de GORON
vine frigul
si, dacă n-ai bani să-ți cumperi o cămilă :) duci cu tine câtă apă poți căra :) :) :) bine că măcar statul are bani de drone, ca să-i vadă pe corupții de la pădure :)
Postat 27 Octombrie 2015, 14:24 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON