URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2021, 19:13

CCR: Revocarea Avocatului Poporului este neconstituțională. Renate Weber își va relua funcția

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului este neconstituțională, a stabilit, marți, Curtea Constituţională a României.

Astfel, aceasta urmează să-și reia poziţia după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, după cum anunță Agerpres.

Conform unui comunicat al CCR, redat de sursa citată, decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Astfel, CCR a admis sesizarea formulată de Grupurile parlamentare ale PSD din Senat şi din Camera Deputaţilor şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

"Curtea a reţinut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancţiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare şi după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea şi să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanţe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condiţiile art.21 din Constituţie referitor la liberul acces la justiţie", se precizează în comunicat.

Or, spun judecătorii constituţionali, întemeindu-se pe dispoziţii legale care nu asigură garanţiile de independenţă ale Avocatului Poporului în raport cu alte autorităţi publice, dispoziţii cărora Parlamentul le-a atribuit o altă interpretare decât cea care rezultă din conţinutul lor normativ, Hotărârea Parlamentului României 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) şi (5) care consacră principiul statului de drept şi principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum şi dispoziţiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

"Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituţional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Prin urmare, în temeiul art.147 alin.(4) din Constituţie, care consacră caracterul general obligatoriu şi efectele pentru viitor ale deciziilor Curţii Constituţionale, Curtea menţionează că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, Renate Weber îşi reia calitatea de Avocat al Poporului, urmând a-şi exercita mandatul constituţional pentru care a fost numită prin Hotărârea Parlamentului României nr.18/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.524 din 26 iunie 2019", precizează CCR.

Întrebat în legătură cu această decizie, președintele Klaus Iohannis a refuzat să comenteze.

"Fiind foarte proaspătă decizia Curţii, nu aş putea să vă spun care este suportul. Trebuie să vedem motivarea, dar oricum, nu am obiceiul să comentez deciziile CCR, probabil procedura va trebui rafinată", a spus şeful statului.

După cum se știe, Renate Weber a fost demisă, pe 16 iunie, din funcţia de Avocat al Poporului, în urma votului Parlamentului, modalitatea de demitere stârnind comentarii aprinse. PSD a refuzat să participe la vot, iar membrii formațiunii au și anunţat că va contesta hotărârea la Curtea Constituţională, ceea ce s-a și întâmplat.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, postul de Avocat al Poporului ar fi urmat să fie ocupat de un fost procuror care s-a pensionat la doar 49 de ani

Fabian Gyula, propunerea UDMR şi PNL pentru postul de Avocat al Poporului, a primit aviz favorabil în comisiile juridice ale Parlamentului, și avea mari şanse să ocupe această funcţie, mai cu seamă că şi USR a anunţat că-l consideră potrivit. Partidele de la guvernare nu au nimic împotriva faptului că Gyula, fost procuror, s-a pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani, şi acum are o pensie de peste 10.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
avocatul poporului...
avocatul poporului numit politic de hotii poporului! O mizerie maxima. Legea de functionare a institutie a fost gandita de fsn-psd ca o sinecura politica prin care sa se apere hotii de popor! Si nimeni, nici actuala guvernare nu face nimic pentru modificarea legii de functionate a institutiei "avocatul poporului". Oare de ce?
Postat 30 Iunie 2021, 16:23 de scortosul
La toamnă numărăm bobocii liberali. La Bruxelles se discută deja acest aspect.
Avocatul Poporului, ca instituție, e o cheltuială inutilă pentru România. Nu face nici bine și nici rău. Problema însă e că, față de asta, coaliția "președintelui meu" face mult rău României, în contextul în care se dovedește constant că nu respectă legile țării, iar Constituția o calcă în picioare cu enormă nesimțire și profundă prostie.
Postat 29 Iunie 2021, 21:45 de KP
PSD-CCR
Astia de la CCR ar trebui revocati, precum si ISARESCU
Postat 29 Iunie 2021, 21:06 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON