URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2021, 08:59

Pe cine susţin UDMR şi PNL să devină Avocatul Poporului: Fabian Gyula, un fost procuror care s-a pensionat la 49 de ani

Pe cine susţin UDMR şi PNL să devină Avocatul Poporului: Fabian Gyula, un fost procuror care s-a pensionat la 49 de ani sursa foto: www.romaniatv.net
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fabian Gyula, propunerea UDMR şi PNL pentru postul de Avocat al Poporului, a primit aviz favorabil în comisiile juridice ale Parlamentului, şi are mari şanse să ocupe această funcţie, mai cu seamă că şi USR a anunţat că-l consideră potrivit.

Partidele de la guvernare nu au nimic împotriva faptului că Gyula, fost procuror, s-a pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani, şi acum are o pensie de peste 10.000 de lei.

„M-am pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani”, a confirmat Fabian Gyula, cu prilejul audierilor. Întrebat dacă 49 de ani este o vârstă potrivită pentru a ieşi la pensie, el a răspuns: „Raportat la presiunea la care eşti supus în magistratură, da”.

„Am lucrat 24 de ani fără să ocup funcţii de conducere, abia după acea am avut funcţii de conducere. La un moment dat am stat 15 ani pe acelaşi scaun, practic soluţionând acea ciclicitate de dosare care nu erau simple. Mă ocupam şi de cooperare internaţională. Obişnuiesc să spun o întâmplare din această activitate după care să apreciaţi cât de grea este activitatea de magistrat. Lucram la Parchetul tribunalului când într-o noapte, pe la 4,00, am ajuns acasă şi mă sună pe telefonul fix şeful arestului. Atât mi-a spus – să ştiţi că cel pe care l-aţi audiat timp de două ore şi jumătate în cursul acestei nopţi, la verificările efectuate de medicul de la arest s-a dovedit a fi purtător de TBC activ. A închis discuţia, mi-a zis – să aveţi grijă de copilaşii dvs.. Aceasta este activitatea de magistrat”, a declarat el, citat de hotnews.ro.

Iniţial, Fabian Gyula a refuzat să spună ce pensie are, dar apoi a deconspirat că este de peste 10.000 de lei, apreciind că este o pensie mare, „raportat la pensia medie”.

Într-o informare făcută după audierile din Parlament, USR PLUS a anunţat că Fabian Gyula îndeplineşte criteriile pentru a ocupa funcţia de Avocat al Poporului, menţionând că prioritatea acestuia trebuie să fie apărarea drepturilor tuturor cetăţenilor, nu reprezentarea intereselor politicienilor.

Kelemen Hunor s-a sucit

Fabian Gyula a fost propus de UDMR pentru postul de Avocat al Poporului. Absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1994) și doctor în științe juridice în domeniul „Dreptului internațional public” (2001), Gyula (50 de ani) este din 2008 conferențiar universitar la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai. El a fost procuror la Parchetul Curții de Apel Cluj.

Trebuie menţionat că, în urmă cu doar o lună, într-un interviu susţinut la TVR, vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a criticat pensionarii "prematuri".

"Din punctul meu de vedere, nu este corect să iasă cineva la pensie la 45 de ani. Dacă cineva îmi spune în ţara asta că este corect să fii pensionar la 45 de ani, doar că ai fost poliţist, atunci eu spun că nu există dreptate în această..., nici în cazul magistraţilor. (...) Eu nu spun că trebuie să stea până la 65 de ani sau până la 70 de ani poliţistul în intersecţie, nu despre acest lucru vorbim, dar nici nu se poate accepta că unii la 45 de ani sunt pensionari, după care se reangajează, de obicei la stat, iau şi pensia, iau şi un salariu bun. Deci, acest lucru trebuie discutat şi nu se îndreaptă împotriva nimănui. Nu e corect. Profesorul sau medicul sau învăţătorul nu e stresat? Şi lucrează până la 65 de ani. Deci, din acest punct de vedere este o discuţie în acest moment cum se poate găsi un echilibru în societate şi, sigur, suntem departe să luăm o decizie în acest sens. Dar, trebuie să recunoaştem că, da, e vorba despre o nouă lege, mai echilibrată şi mai echitabilă", a declarat politicianul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Vis împlinit
În sfârșit, România va avea, cu adevarat, un avocat al poporului. Al poporului maghiar.
Postat 24 Iunie 2021, 13:00 de User anonimizat
Fac un pariu cu oricare dintre "neterminații" lui Johannis.
De la motivele nelegale ale schimbării reprezentantei lui Soros în România (Renate Weber, ex-președinte al FSD) cu un "neica-nimeni" având dublă cetățenie și care reprezintă cel mult interesele "maghiarilor de pretutindeni" în zona de influență ungurească în Ardeal, vine "pas-cu-pas" alergător debarcarea "guvernului meu" de acum. O "scânteie" a trebuit foar și iată că și-au dat foc singuri la valiză.
Postat 24 Iunie 2021, 09:15 de KP
Astia-s buni
Numiti politic si cu pensii speciale. Ca apoi sa faca "dreptate".
Postat 24 Iunie 2021, 09:09 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON