URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Octombrie 2020, 11:50

Cazuri Covid descoperite în două centre de ocrotiri sociale din Oradea şi Bratca. Asistent social: "Cei care nu poartă mască râd de noi!"

Cazuri Covid descoperite în două centre de ocrotiri sociale din Oradea şi Bratca. Asistent social: 'Cei care nu poartă mască râd de noi!' (sursa foto: www.caminvarstnicismiles.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două noi focare Covid au fost descoperite în judeţul Bihor, în ultimele 24 de ore, în încă două aşezăminte pentru ocrotiri sociale: Centrul Rezidenţial pentru vârstnici Smiles din Oradea, aflat în Episcopia Bihor, şi Centrul Rezidenţial pentru Vârstnici Ponoară din comuna Bratca.

În Centrul Smiles, unde sunt îngrijţi 44 de bătrâni, au fost descoperite sâmbătă 5 cazuri Covid, iar directoarea Carmen Pop, contactată de BIHOREANUL, a precizat că depistarea acestora s-a făcut din rândul celor 21 de angajaţi.

La Centrul Ponoară din Bratca, unde se află 20 de vârstnici în grija a 10 angajaţi, au fost depistaţi cu Covid un angajat şi un rezident. Coordonatoarea aşezământului, asistentul social Marcela Tomuţa, afirmă că răspândirea virusului este consecinţa indolenţei populaţiei, dar şi din vina autorităţilor, care ar trebui să sancţioneze aspru nerespectarea măsurilor de prevenţie sanitară.

„La noi a fost testat tot personalul şi toţi beneficiarii care au fost în contact cu cele două persoane diagnosticate. Problema este că în Bratca nu se poartă mască nici măcar în magazine şi nimeni nu ia nicio măsură faţă de cei care nu poartă mască. Aceste persoane, dimpotrivă, râd de noi, cei care purtăm de atâta amar de timp. Noi (n.r. – angajaţii Centrului) purtăm mască de opt luni, muncim în centru până la epuizare şi alţii râd de noi”, spune asistenta socială.

Pe de altă parte, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, a precizat pentru BIHOREANUL că în urma descoperirii îmbolnăvirilor Covid în cele două centre rezidenţiale urmează să fie testaţi toţi angajaţii şi toţi rezidenţii acestora.

În Bihor au mai fost depistate până în prezent 248 îmbolnăviri în alte cinci aşezăminte de ocrotiri sociale, la centrele pentru vârstnici Dumbrava din Şuncuiuş (75 cazuri luna aceasta), Căminul Creştin din Tinca (26, tot în octombrie), Căminul Sfântul Anton al Asociaţiei Caritas Catolica din Marghita (22 cazuri, în septembrie), Centrul pentru Reabilitarea şi Recuperarea Persoanelor Adulte cu Handicap de la Remeţi (59 cazuri, tot în septembrie) şi Centrul pentru Persoane Vârstnice din Băiţa-Nucet (66 cazuri, în august).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON