URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2019, 16:52

Caz revoltător în Oradea: o pisică a murit după ce a fost lovită cu sălbăticie și aruncată de la etaj, Poliția caută autorul (FOTO)

Caz revoltător în Oradea: o pisică a murit după ce a fost lovită cu sălbăticie și aruncată de la etaj, Poliția caută autorul (FOTO) foto: Facebook Asociaţia "Prietenii pisicilor"
Caz revoltător în Oradea: o pisică a murit după ce a fost lovită cu sălbăticie și aruncată de la etaj, Poliția caută autorul (FOTO) foto: Facebook Asociaţia "Prietenii pisicilor"
Caz revoltător în Oradea: o pisică a murit după ce a fost lovită cu sălbăticie și aruncată de la etaj, Poliția caută autorul (FOTO) foto: Facebook Asociaţia "Prietenii pisicilor"
Caz revoltător în Oradea: o pisică a murit după ce a fost lovită cu sălbăticie și aruncată de la etaj, Poliția caută autorul (FOTO) foto: Facebook Asociaţia "Prietenii pisicilor"
Caz revoltător în Oradea: o pisică a murit după ce a fost lovită cu sălbăticie și aruncată de la etaj, Poliția caută autorul (FOTO) foto: Facebook Asociaţia "Prietenii pisicilor"
Caz revoltător în Oradea: o pisică a murit după ce a fost lovită cu sălbăticie și aruncată de la etaj, Poliția caută autorul (FOTO) foto: Facebook Asociaţia "Prietenii pisicilor"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anchetă penală declanşată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, la solicitarea Asociaţiei "Prietenii pisicilor" din Oradea, în cazul unei pisici ucise cu cruzime săptămâna trecută pe strada Republicii, după ce a fost bătută şi aruncată pe un geam, de la înălţime.

Revoltătoarea faptă s-a produs în noaptea de 6 spre 7 octombrie, pisica fiind găsită cu puţin după miezul nopţii de doi tineri care se plimbau la acea oră pe pietonală. Cei doi au auzit o bufnitură, că se închide geamul şi se trage o roletă şi imediat după aceea au văzut pisica plină de sânge întinsă pe caldarâm. 

Fără şanse

Ei au luat felina şi, cu ajutorul unui alt orădean care s-a nimerit cu maşina în zona centrală, au plecat imediat la o clinică veterinară. Animalul era în stare critică, iar veterinarul s-a declarat rezervat în privinţa şanselor de supravieţuire. După o noapte în care a stat la perfuzii, pisica a fost dusă pe 7 octombrie la un alt cabinet veterinar, pentru radiografie.

Rezultatul a fost copleşitor pentru cei trei orădeni care s-au străduit să o salveze: pisica avea coloana ruptă, măduva secţionată, toate cele 4 picioare paralizate şi hemoragie internă, căci a fost lovită cu cruzime înainte de a fi aruncată pe geam. Motiv pentru care, în final, a fost eutanasiată. 

Sesizaţi de cazul de cruzime chiar de orădeanul care i-a ajutat pe tineri să transporte pisica la clinica veterinară, reprezentanţii Asociaţiei "Prietenii pisicilor" din Oradea au semnalat cazul şi pe reţelele de socializare, cerând informaţii ca să poată formula o plângere penală pentru identificarea şi pedepsirea autorilor, susţinută cu semnăturile a peste 500 de orădeni, iubitori ai animalelor.

Pisica palatului

Pisica, după cum au aflat în scurt timp voluntarii, era a locatarilor din Palatul Moskovits, care o alintau "Ţiţilina" şi "Ochi frumoşi" şi o îngrijeau cu toţii. "A venit în urmă cu 3 ani aici, era prietenoasă şi lipicioasă. Dimineaţa o găseam mereu pe prag, în faţa biroului, aştepta să o mângâi. Nu intra în casă, prefera să stea pe palier. Mergea de la unul la altul, toţi din clădire o hrăneam", a povestit pentru BIHOREANUL mediatorul Ruxandra Sala, proprietara unui apartament în clădire. 

De altfel, din verificările voluntarilor, pisica a fost aruncată din clădirea vecină palatului. 

"Noi am făcut tot ce se putea. Acum vrem ca şi autorităţile să caute acest monstru şi să-l pedepsească. Toţi cei implicaţi - tinerii şi prietenul nostru, care i-a ajutat să ducă pisica la veterinar, voluntara care a făcut verificările în clădirile din zonă, cei care o cunoşteau pe Ţiţilina - vor merge să dea declaraţii când şi dacă vor fi citaţi. Pisica a suferit, la fel cum am fi suferit oricare din noi, dacă am fi fost trântiţi de la etaj", explică Linda Cuban, voluntar în cadrul Asociaţiei "Prietenii pisicilor". 

Autorul e căutat acum de poliţişti, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, fiind vorba de un act condamnat nu doar moral, ci şi de lege. Potrivit unui comunicat transmis, joi, la solicitarea BIHOREANULUI, procurorii au deschis dosar penal pentru uciderea unui animal, cu intenţie, infracţiune prevăzută de Legea pentru protecţia animalelor şi pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
alexcuce
Ai dreptate. No Comment
Postat 18 Octombrie 2019, 21:39 de Sandu1206
Salbatici
Pentru cine a avut "ocazia" sa locuiasca prin palatele din centru e clar ca majoritatea locatarilor (nu toti, sunt si exceptii) sunt "de neam prost" veniti cu caruta la oras si primind aceste locuinte "sociale" aproape pe gratis dupa ce le-au folosit zeci de ani fara sa bata un cui, ca deh...nu e al meu, iar cand au fost ale lor nu au mai avut bani. In fine pana nu scapam de acesti locatari mizerabili si needucati centrul va fi rau famat si astfel de fapte se vor repeta. In centru nu au ce cauta fomistii si pensionarii saraci.
Postat 18 Octombrie 2019, 12:48 de alexcuce
Polițiștii orădeni sunt cei mai buni !?!
Ei găsesc pe oricine ... când e vorba de autori declarați "necunoscuți", chiar dacă-i știe toată strada !?!
Postat 18 Octombrie 2019, 09:45 de CrisDumi
Pt procurorul de caz
Dle procuror, trebuie sa existe un inceput in orice situatie. In situatia de fatza ideea ar fi ca persoana vinovata sa faca inchisoare cu executare, nu sa primeasca o amenda penala sau inchisoare cu suspendare. Dupa aceea mediatizata sentinta si poate incet incet aceste fapte reprobabile vor inceta. M-am convins ca romanii nu stiu sa fie un popor civilizat decat daca intervine o constrangere, o frica de ceva.
Postat 17 Octombrie 2019, 22:26 de Kid
Vai si amar
Pe ăștia pușcăria nu-i educa. Dar ar trebui sa aleagă între o amenda de 10000€ și 2 ani de pușcărie
Postat 17 Octombrie 2019, 21:10 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON