Poveste cutremurătoare la Marghita, unde doi copii cu vârste de 3, respectiv 4 ani au fost instituţionalizaţi în regim de urgenţă.
Asistenţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor cer decăderea din drepturi a părinţilor Kis Istvan şi Kis Beata, după ce s-a descoperit că cei doi copii ai lor au fost bătuţi în mai multe rânduri de tată, iar apoi părăsiţi şi de mamă.
„Cei doi minori, o fetiţă de 3 ani şi un băieţel de 4 ani, se aflau într-o situaţie gravă. Tatăl lor i-a abuzat fizic de mai multe ori. Există acte medico-legale care atestă bătăile la care au fost supuşi copiii”, a explicat pentru BIHOREANUL şeful DGASPC Bihor, Călin Puia.
Pentru a scăpa de bătăi, Beata s-a mutat cu copiii la părinţii ei şi, în paralel, a cerut instanţei ordin de protecţie pentru a-l ţine departe pe tatăl abuziv de cei doi copii. Judecătoria Marghita i-a şi dat dreptate, dispunând, pe 12 aprilie anul trecut, ca bărbatul să păstreze o distanţă minimă de 200 metri faţă de soţia sa şi cei doi copii, faţă de reşedinţa femeii, locul ei de muncă şi grădiniţa copiiilor. De asemenea, judecătorul l-a obligat pe Kis Istvan să întrerupă orice contact, inclusiv telefonic, cu soţia şi cu copiii, stabilind ca locuinţa copiilor să fie la reşedinţa mamei.
Ordinul de protecţie nu era primul dispus pe numele lui Kis Istvan. Femeia a mai făcut o solicitare similară în 2016, tot din pricina abuzurilor fizice la care era supusă şi ea, şi copiii, solicitare care şi atunci a fost admisă de Judecătoria Marghita, pe 24 marite 2016, pentru o perioadă de 6 luni. Însă, convinsă de bărbat să revină la domiciliul conjugal, ea s-a întors împreună cu copiii, pe care i-a expus astfel la noi abuzuri.
De altfel, după cum a descoperit BIHOREANUL, femeia a cerut în ultimii ani de 4 ori instanţei să fie divorţată de soţul ei, în 2013, 2014, 2016 şi ultima oară anul trecut, şi tot de atâtea ori a renunţat. Anul trecut, însă, când s-a întors acasă, i-a lăsat pe cei doi micuţi la bunici, unde nici nu i-a mai vizitat.
„Problema este că bunicul lucrează, iar soţia lui este bolnavă de schizofrenie şi nu este capabilă să îi îngrijească. Ca urmare, s-a dispus instituţionalizarea copiilor, care au fost daţi în plasament unei fundaţii”, a mai spus Puia.
În paralel, miercuri, DGASPC Bihor i-a dat pe mâna procurorilor pe cei doi părinţi, acuzându-i de rele tratamente aplicate minorilor şi au sesizat instanţa de judecată solicitând decăderea lor din drepturi, cerere care va fi analizată în cursul acestei săptămâni de un magistrat de la Judecătoria Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.