URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Mai 2021, 14:31

„Castelanii” și banii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A trecut o săptămână de la dezvăluirea BIHOREANULUI despre vânzarea printr-un simulacru de licitație a Castelului Stubenberg din Săcueni către Fundația Sf. Francis, iar cei vizați, primarul Béres Csaba și fondatorul organizației, Bőjte Csaba, nu au dat încă nicio replică și nu au furnizat argumente prin care să demonstreze că afacerea nu ar duhni a nelegalitate.

Chestionați amândoi înainte de redactarea articolului, cel dintâi a refuzat să elucideze o sumedenie de neclarități. De ce a propus înstrăinarea domeniului, sub pretextul sprijinirii unei asociații caritabile, dacă aceasta oricum îl primise în folosință gratuită pe 49 de ani? De ce a inițiat o hotărâre a Consiliului Local pentru vânzare înștiințând consilierii cu doar 30 de minute înaintea reuniunii în care aceștia au fost puși să o aprobe?

De ce a ignorat legea ce impunea să aibă avizul Ministerului Culturii, îndreptățit la preemțiune în cazul clădirii monument istoric? De ce a comandat cu de la sine putere o așa zisă evaluare, fușerită în câteva ore și soldată cu fixarea unui preț derizoriu? De ce a stabilit pentru licitație condiții exclusive, pe care numai Fundația Sf. Francisc le îndeplinește (prestator de servicii sociale de minimum 10 ani și cu minimum 5 alte locații la nivel național), dar nu s-a gândit să pună drept condiție îngrijirea unui număr minim de copii (acum sunt cazați acolo 15, dar pe viitor pot fi și 2).

Și, mai ales, cum explică afacerile pe care le-a derulat cu Fundația, devenită proprietară a ștrandului fost orășenesc, dar care l-a dat în folosință gratuită tocmai firmei pe care primarul o deținea împreună cu propriul șofer? Ce apărare ar putea, oare, prezenta edilul în fața procurorilor anticorupție dacă aceștia l-ar acuza de abuz în serviciu cu foloase pentru altul (pentru Fundație) sau pentru sine (de vreme ce organizația l-a cadorisit cu ștrandul)?

Și „părintele” Fundației, călugărul Bőjte, a preferat să lase în aer aspecte spinoase. De ce, dacă organizația folosește gratis Castelul Stubenberg, nerenovat din lipsa banilor, acum vrea să-l cumpere sub cuvânt că vrea să-l reabiliteze, ceea ce înseamnă cheltuieli de milioane de euro? De ce, în fond, îi trebuie unei organizații caritabile un ditamai castelul, deși din banii economisiți prin neachiziționarea unor asemenea clădiri ar putea caza, hrăni și educa o mulțime de copii?

Și, dacă nu-i cu supărare, de unde are o grămadă de bani, așa încât, după ce a cumpărat ștrandul orășenesc, cumpără și Castelul? Cât adevăr o fi în ceea ce se spune în Săcueni, că de fapt acesta va fi un imobil de protocol pentru elita UDMR din județ?

Site-ul unei publicații obscure a „furat” articolul din BIHOREANUL și i-a dat un titlu naționalist, „Cum pune mâna Ungaria pe o stațiune turistică și un Castel în stil baroc din 1750”, dar în afacerea Stubenberg marile probleme nu sunt neapărat etnice și nici confesionale, ci politice și bănești. Ca de multe ori când în joc sunt interesele unui partid cum este și UDMR...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Conac
Cladirilor mai rasarite unguri le spun castele si noi ne luam dupa ei. De fapt, sunt conace.
Postat 20 Mai 2021, 12:17 de marginan
Aici e treaba serioasa. E de DNA!
Cand se autosesizeaza procurorii anticoruptie ?
Postat 19 Mai 2021, 19:21 de B90
Comentarii ?
Niciunul din sovinii "justitari" la comentarii, altfel foarte activi cu generalizarile, minciunile, si incercarile de manipulare caracteristice, la restul articolelor.
Postat 19 Mai 2021, 19:15 de B90
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON