URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Casele de bani: Piața imobiliară din Oradea a luat-o razna, prețurile au crescut cu peste 60% în ultimii 5 ani (FOTO)

Casele de bani: Piața imobiliară din Oradea a luat-o razna, prețurile au crescut cu peste 60% în ultimii 5 ani (FOTO) CU POTENȚIAL. Locuințele se scumpesc continuu, în ciuda crizei provocate de pandemie. „Oradea are cel mai bun potențial de creștere din zonă. O proprietate cumpărată astăzi în Cluj-Napoca cu 1.850 euro pe metrul pătrat va avea într-un an o creștere de 5-10%. Dar dacă cumperi în Oradea cu 1.000 euro pe metrul pătrat, anul viitor s-ar putea să vinzi cu 1.300 euro, ceea ce înseamnă un randament de 30%”, susține directorul de vânzări al firmei Prima, Ciprian Sonea (foto: Ovi D. Pop)
Casele de bani: Piața imobiliară din Oradea a luat-o razna, prețurile au crescut cu peste 60% în ultimii 5 ani (FOTO) foto: Ovi D. Pop
Casele de bani: Piața imobiliară din Oradea a luat-o razna, prețurile au crescut cu peste 60% în ultimii 5 ani (FOTO) foto: Ovi D. Pop
Casele de bani: Piața imobiliară din Oradea a luat-o razna, prețurile au crescut cu peste 60% în ultimii 5 ani (FOTO) foto: Ovi D. Pop
Casele de bani: Piața imobiliară din Oradea a luat-o razna, prețurile au crescut cu peste 60% în ultimii 5 ani (FOTO) foto: Ovi D. Pop
Casele de bani: Piața imobiliară din Oradea a luat-o razna, prețurile au crescut cu peste 60% în ultimii 5 ani (FOTO) foto: Ovi D. Pop
Casele de bani: Piața imobiliară din Oradea a luat-o razna, prețurile au crescut cu peste 60% în ultimii 5 ani (FOTO) foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deși în Oradea se autorizează anual construirea a circa 1.000 de apartamente, prețurile cresc neîncetat pentru că dezvoltarea fără precedent a orașului atrage locuitori din zona metropolitană, investitori și speculanți dornici de câștiguri rapide.

Orădenii care sperau la ieftinirea locuințelor pe fondul crizei declanșate de pandemie s-au înșelat. Prăbușirea prețurilor, anunțată de analiști încă din 2017, nu doar că n-a avut loc, ci dimpotrivă, în ultimii 5 ani acestea au crescut la un nivel record pentru România, cu 61,1%! „Cererea mare împinge prețurile în sus. Cumpărătorii sunt orădeni plecați în străinătate care cumpără un apartament ca investiție, salariați care s-au săturat să facă naveta din județ ori români din țară atrași de imaginea bună a orașului”, spune primarul Florin Birta.

„Prețul” pandemiei

Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Națională, Oradea deschide topul național al orașelor cu cele mai mari scumpiri ale proprietăților imobiliare din ultimii 5 ani, cu o creștere de  61,1%, urmată imediat de Cluj cu 60,6% și, la mare distanță, de București cu 39,9%.

Numai anul trecut, în plină criză pandemică, locuințele s-au scumpit în Oradea cu 4,6%, trend care s-a menținut și în primul trimestru din 2021, când prețurile au urcat cu încă 2,8%. Procentele par mici, dar la un apartament sau teren de 80.000 euro înseamnă o scumpire cu circa 3.700 euro în 2020, plus 2.200 euro anul acesta, până în martie.

Concret, prețul mediu al imobilelor raportat la metrul pătrat util a urcat la 1.090 euro, Oradea ajungând la egalitate cu „capitala” Moldovei, Iași, și surclasând orașe ca Galați (1.000 euro), Ploiești (960 euro) sau Brăila (850 euro). Comparativ, cele mai scumpe imobile din România se vând în Cluj-Napoca cu 1.850 euro/mp, peste nivelul din București (1.480 euro), Timișoara (1.290 euro) sau Constanța (1.280 euro).

O mie pe an!

Creșterea prețurilor e cu atât mai surprinzătoare cu cât criza economică declanșată de pandemie, cu reduceri de activități și concedieri, ar fi trebuit să le tragă în jos. Totuși, evidențele Primăriei Oradea arată că numărul locuințelor aflate în proprietatea persoanelor fizice a crescut de la 101.755 în 2018 la 105.088 în 2019, pentru a ajunge la aproape 108.000 bucăți în 2020.

În fiecare an s-au construit noi case și blocuri. Spre exemplu, în 2018 au fost autorizate 1.200 noi apartamente, din care peste 400 au fost ridicate în strada Oneștilor de firma Prima Kapital, iar în 2019 s-au avizat aici încă 1.050 locuințe, precum și în zone ca Ceyrat sau Ion Bradu. Anul trecut, în plină pandemie, au fost date în lucru încă 750 de locuințe, majoritatea în zone precum Ciheiului, Oneștilor și Octavian Goga. Și totuși, prețurile merg în sus...

Victimă a succesului

Florin Birta, primarul municipiului OradeaPrimarul Florin Birta (foto) pune scumpirea apartamentelor pe seama cererii mari create de imaginea de oraș în dezvoltare, civilizat și sigur pe care o are Oradea. Primăria, precizează el, va încerca însă să stimuleze oferta imobiliară, pentru a pune presiune pe preț așa încât să scadă. „Anual se construiesc cam o mie de apartamente și totuși prețurile cresc. Dacă se construiau doar 500 sau mai puțin, s-ar fi scumpit și mai mult. Vom încerca să scoatem la licitație noi amplasamente, de genul celui din zona Ceyrat, pentru construirea de locuințe, ca să păstrăm oferta bogată”, spune Birta.

Potrivit acestuia, Oradea încă are potențial de dezvoltare. „Ne avantajează relieful. Spre deosebire de Cluj-Napoca, oraș întins pe dealuri, Oradea are destulă câmpie pe care se poate construi”. Pentru că cerere este...

Vândut prin... licitație

managerul agenției imobiliare Gaminvest, Mirko GiuffridaParadoxal, în ciuda recesiunii economice, puterea de cumpărare a clienților este în creștere. „Dacă în urmă cu doi ani valoarea medie a unei tranzacții era de 60.000 - 70.000 euro, indiferent că se vindea un apartament sau un teren, anul trecut, în pandemie, aceasta a urcat la 100.000 euro”, spune managerul agenției imobiliare Gaminvest, Mirko Giuffrida (foto).

Practic, dezvoltatorii imobiliari nu pot construi pe cât poate vinde Oradea. „Am avut în Rogerius câteva apartamente cu 1-2 camere, în blocuri vechi. Le-am vândut la licitație într-o singură zi. Am organizat 12-13 vizite, iar la sfârșit fiecare client a spus un preț pornind de la cel de bază. Un apartament s-a vândut și cu 2.000 de euro peste prețul inițial”, zice Mirko. Cu mult peste așteptări...

Cumpăr în Rogerius...

În prezent, prețul mediu al unui apartament este de circa 1.000 euro pe metrul pătrat de suprafață utilă. Există și imobile mai ieftine, mai modeste sau mai prost plasate, dar și apartamente exclusiviste, cu prețuri de 2.000 euro/mp în centrul orașului sau pe malurile Crișului Repede.

Deși vechi și aglomerat, cel mai căutat rămâne cartierul Rogerius. „Cei care au stat vreodată acolo, acolo vor să cumpere. S-au obișnuit să meargă la piață, la supermarket, pizza sau cafea pe jos, nu cu mașina, ceea ce în Nufărul sau Ioșia este mai greu”, spune managerul Gaminvest.

Mirko crede că acest comportament se va schimba, cum s-au schimbat și altele. „Dacă acum 5 ani se căutau blocurile vechi, astăzi clienții vor apartamente noi, chiar dacă mai scumpe. Acestea sunt în general în zone mai aerisite, sunt compartimentate mai modern, au costuri de întreținere mai mici și, mai ales, locuri de parcare”.

Cumpărat ca investiție...

Profilul cumpărătorului s-a schimbat și el. Dacă înainte cei mai mulți erau tineri care puneau banii de nuntă avans la un credit ca să se mute în casa lor, acum aproape jumătate din cumpărători văd achiziția ca pe o investiție.

Ciprian Sonea (foto), directorul de vânzări al grupului de firme PrimaUnii clienți, din județ sau din județele învecinate, cumpără locuințele pentru copiii care vor veni la școală sau facultate în Oradea, alții ca să le închirieze, alții ca să își protejeze economiile. „Toate țările tipăresc bani ca să își repornească economia. Având în vedere inflația care va veni, cei care au rezerve financiare le investesc în imobiliare ca să le securizeze”, spune Ciprian Sonea (foto), directorul de vânzări al grupului de firme Prima, cel mai mare dezvoltator imobiliar orădean.

Sonea spune că 20% dintre cumpărători nici măcar nu dau apartamentele în chirie. „Am avut clienți care le-au ținut închise 2 ani, după care le-au vândut cu 20% mai scump. Nimic nu-ți aduce atâta câștig fără să ai bătaie de cap cu furnizori, angajați sau cu tot felul de controale”.

Pariul pe scumpiri

Prețurile în creștere au dus la apariția speculanților. „Sunt clienți care dau avansul de 10% când blocul este la început, iar pentru cei 10.000 euro plătiți își pot alege un etaj și o orientare bună”, povestește directorul.

Potrivit acestuia, cumpărătorul așteaptă cam un an finalizarea lucrărilor, după care fie plătește locuința integral și o revinde ulterior mai scump, fie cesionează contractul, recuperându-și de la cumpărător cei 10.000 euro plătiți avans și cerând un preț cu 10.000 euro mai mare datorită poziționării privilegiate a apartamentului. „Fără să riște nimic, omul își protejează cei 10.000 euro și mai câștigă încă atâția”, explică Sonea.

Afacerea se bazează pe faptul că prețurile vor crește în continuare. „Prețul este dat de piață. Câtă vreme Oradea se va dezvolta economic, va exista cerere și prețurile vor crește. Când dezvoltarea orașului se va opri, cererea va scădea, iar prețurile se vor bloca”, crede directorul. Întrebarea e dacă și veniturile orădenilor cresc pe măsura acestei dezvoltări stimulate de investitori și speculanți...


PUȘCULIȚA CU PEREȚI
Capcana imobiliarelor

În ciuda speculanților, specialiștii în economie susțin că profitabilitatea investițiilor imobiliare este un mit. Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiari-Bancari din România, declara pentru Digi24 că valoarea reală a unui apartament este dată de veniturile pe care le produce în 15 ani din chirie, din care se scade 20%, reprezentând impozitele, costurile de mentenanță și timpul în care stă gol.

În această logică, cum în Oradea o garsonieră se poate închiria cu 150-200 euro/lună, iar un apartament cu 2 camere într-un bloc vechi cu 200-250 euro, preț care poate trece de 300 euro în cazul unui bloc nou, locuințele sunt supraevaluate. Valoarea unei garsoniere ar trebui să fie undeva la 29.000 euro, a unui apartament vechi de aproximativ 36.000 euro, iar a unuia nou de circa 43.200 euro. Diferența până la prețul de piață este „pierderea” cumpărătorului, care crește dacă acesta a făcut achiziția printr-un credit.

Consultantul în afaceri Dan Octavian spune că imobiliarele nu aduc cumpărătorului niciun profit. „Faptul că cumperi în anul 2021 un apartament cu 60.000 euro și îl vinzi în 2022 cu 70.000 euro nu înseamnă că ai produs plusvaloare, ci doar că ți-ai păstrat valoarea banilor. În 2022 nu vei mai putea cumpăra un apartament similar la 60.000 euro, ci la 70.000 euro”, crede consultantul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Niste luzari frustrati (de o anumita factura, istorica )factura
Le simti duhoare de la distanta. Luzarii astia generalizizeaza mancand *. Comententeaza aberatii. De exemplu cei care cumpara apartamente si/sau case, dar lucreaza in strainatate, platesc impozite in tarile in care muncesc. Cei care lucreaza in Romania si cumpara, platesc impozite in tara. Ca exista si unii care incearca sa spele niste bani cumparand imobile, masini, etc etc este altceva, insa, astia sunt o minoritate in comparatie cu majoritatea.
Postat 19 Mai 2021, 18:45 de B90
Legalitate
Chestia cu impozitatul e discutabila.Tara e condusa prost.Tara e spoliata de straini,elegant,fara galagie,colonie in toata regula. Astia sunt marii investitori [ https://www.topfirme.com/ ]. Apoi,pe verticala, mai vin si altii,tolerati sa faca bani.Resursele naturale le-au papat,cele umane le consuma, prin marea reforma cu salariul minim 2300.Cu pnl la cirma ,nu era nici atita.Psd-istii si-au dat seama ca tara e stoarsa,au zis : "lasati,ba,si romanilor,ceva". Deci,revenind la imobiliare, o casa,un apartament,costa.In regie proprie,cu dezvoltatori,te costa.Practic e o investitie.Abia ai terminat-o si vine STATUL roman cu impozitul,cu evaluarea cladirilor la 3 ani pt firme.La 50.000 valoare deja ai varsat TVA statului 10.000. Hai sa zicem ca nu e mare impozitul,e ca o taxa de solidaritate, dar se pedaleaza,cel putin in Oradea. Bun,il dai in chirie.Ai investit,ai cheia, pruncii stau inca cu tine,il inchiriezi.Inchiriatul e riscant.Poti avea si cistiguri,dar poti avea si belele,complicatii,poti chiar da de draku.Ai probleme,statul NU te cunoaste,te descurci singur,dai in judecata,te zbati si vii cu banul la ghiseu...Deci,sa lasam piata libera, se regleaza ea singura.Desigur nu spune nimeni ca e ONEROS ca un dezvoltator sa mearga la banca,sa ia un credit de un milion de € ca sa faca un bloc, dupa care scoate 2 milioane. E capitalism.In plus,nu luam TVA la blocurile noi.Sau luam? Sa traiti bine!
Postat 19 Mai 2021, 15:48 de excalibur
Hm!?
Stau și mă gândesc, în calitate de salariat, plătitor de taxe și impozite către statul român, din venitul meu, oare toți cei care achiziționează aceste imobile, iar ulterior le revând sau le închiriază, majoritatea în regim hotelier, "plătesc impozite din aceste venituri" statului!? Hallo statul român, Anaful!?!? Vi se pare normal?!? Mie nu! Vânzătorul speculează, cumpărătorul la fel, notarii îi învață cum să declare că tranzacția e cu "X" euro mai ieftină și multe alte exemple, toți cu gândul să iasă pe profit, fără a se gândi sau a avea interesul că toate acestea vor avea defapt repercursiuni financiare asupra lor, în primul rând, iar ulterior și asupra altor români!!! Deci românul în veci nu se va schimba, va rămâne cu gândirea aia de a păcăli, a fenta... Și pe urmă ne mirăm de inflație, de faptul că avem sărăcie, că verzi, că uscate! Dacă pe moment țopăi fericit că ce șmecher sau deștept am fost, păcălind statul sau pe cel cu care ai făcut negoț, te înșeli, toate se răsfrâng asupra ta în timp, dar și a celor din jur!!! Și, din păcate, acesta e unul dintre motivele pentru care nu evoluăm, dar nici nu prosperăm ca nație... Mi-e lehamite, în ideea în care nici măcar nu am studii financiare, ci doar o gândire bazată pe logică și viziune temporală... ????
Postat 19 Mai 2021, 15:05 de Legalitate
Roland-Oradea
:)) Tu singur te contrazici. In primul comentariu ai scris ca preturile ap din Oradea au evolutie asemanatoare cu preturilor ap de la Cluj, Timisoara, Brasov. Cat se poate de fals. Oradea are evolutie asemanatoare cu preturile ap din Iasi, Galati, Ploiesti. Cele de la Cluj, Bucuresti, Timisoara, Constanta, Brasov sunt mai mari. Despre asta era vorba. Dupa ce ti-am explicat ca scrii fara ca macar sa citesti articolul, ai scris ca datele din articol nu sunt corecte. Acum ai intors-o iar, si scrii ca datele sunt corecte. Cand ti-am demonstrat ca esti mincinos, ai inceput sa insulti friere. Esti neam prost.
Postat 19 Mai 2021, 11:35 de B90
@B90 2
Ca si tine, si eu am treaba regulat prin Cluj si, desii recunosc ca nu am urmarit in detaliu fix Floresti-ul, personal am concluzionat ca banii care se genereaza in / merg catre Cluj din X locuri din tara sunt asa de multi incat nu e o problema sa ceara preturi asa mari. Vezi ca, Clujul, e un fel de exceptia-exceptiei la nivel de RO, totusi. Ar fi interesanta o analiza a modalitatilor de achizitie a locuintelor. Stiu ca in Cluj multe apartamente erau luate cu banii jos/cash (actualdecluj.ro/raport-imobiliar-cluj-napoca-piata-atipica-80-din-tranzactii-se-fac-cu-banii-jos-mii-de-locuinte-livrate-doar-intr-un-an-90-cumparate-in-faza-de-constructie/). Oare in Oradea cum e? In rest, sustin de asemenea si tot ce au scris userii Excalibur si KP de mai jos.
Postat 19 Mai 2021, 11:23 de Roland-Oradea
@B90
Tu iti dai singur cu stangul in dreptul. Incerci sa ma contrazici dandu-mi date din articolul de mai sus care concluzioneaza, la fel ca si mine, ca "Întrebarea e dacă și veniturile orădenilor cresc pe măsura acestei dezvoltări stimulate de investitori și speculanți...". Eu fix ideea asta am vrut sa o dezvolt. In al doilea rand, tocmai asta e faza, ca ti-am dat exemple de cartiere importante din orase cu care Oradea are pretentia sa se compare, si care, culmea, sunt relativ apropiate ca si pret, desii castigul mediu net acolo s vizibil mai mare ca in Oradea. Iar daca vrei sa intram si mai in detalii, poftim un exemplu si mai clar: cartierul zona Tractorul-13 Decembrie din Brasov are pretul de 1.300 € / mp, in ideea in care e o fosta platforma industriala pe care s-au ridicat si se ridica BLOCURI NOI. La urma urmei vb de preturi medii. E ultimul raspuns pe care ti-l dau pt ca din pacate tu citesti incomplet comentariile mele. Sau poate ai ceva interese imobiliare in Oradea... . In fine, daca nu esti obligat de o situatie personala/obiectiva/familiala etc., si vrei sa platesti preturile astea aiurea si suptide de Oradea, si sa fi fraierul de serviciu, be my guest ce sa zic. Over and out!
Postat 19 Mai 2021, 11:15 de Roland-Oradea
Roland-Oradea
Intamplarea face sa cunosc situatia de la Cluj. Imi petrec o parte din timp acolo. Apartamentele noi sunt mai scumpe si in localitatea Floresti, in comparatie cu Oradea. E vorba de locurile de munca mai bine platite de la Cluj. Dupa ce se construieste metroul la Cluj, preturile vor si mai mari. Inevitabil, progresul vine si cu scumpiri imobiliare. Preturile aartamentelor noi din Oradea sunt mari raportat la salarii. dar atata timp cat se vand, e raiul constructorilor. Destui romanii care lucreaza in strainatate vin acasa si mai fac o investitie, cumpara un apartament, o casa, plus localnicii care se imprumuta la banci si cumpara. Mai sunt si altii din alte localitati care investesc in Oradea cumparand apartamente sau case.
Postat 19 Mai 2021, 10:58 de B90
Roland-Oradea
;))) Iti dai cu stagul in dreptul, dupa care ceri si 11 metrii (tot tu). Sunt preturile apartamentelor din Oradea la nivelul celor din Cluj, Bucuresti, Timisoara, Constanta, Brasov ? Scrii prostii. Asa, daca iti dau si eu preturille apartamentelor vechi din Tzincopana, sau din alte zone periferice din oras, nu iese 700 de euro /metru patrat. Aici e vorba de preturile apartamentelor noi, din complexe rezidentiale noi, in zone bune, nu zone gen Tzincopana.
Postat 19 Mai 2021, 10:47 de B90
@B90 - mai bine informeaza-te
Scuze, am uitat sa indic sursa datelor de mai jos :): analizeimobiliare.ro/wp-content/uploads/2021/04/raport-t1-2021.pdf
Postat 19 Mai 2021, 10:27 de Roland-Oradea
@B90 - mai bine informeaza-te
Oradea e ANORMAL de scumpa iar datele citate de tine (articol) nu sunt corecte/actualizate. Daca te uiti in surse mai "in tema", vei vedea ca in T1 2021, preturile arata (la nivelul oraselor mari da, ca cu alea ne comparam, nu cu Resita sau Satu Mare) ca Oradea e - raportat LA CAT E VENITUL MEDIU al unui oradean obisnuit - dupa cum am zis, total defazata, si victima unei bule speculative (defapt asta e si concluzia articolului de mai sus, amice). Astfel, avem București: Kiseleff-Aviatorilor 2.810 € / Herăstrău-Nordului 2.730 € / Dorobanți-Floreasca 2.280 € / Aviației 2.180 € / Dacia-Eminescu 1.980 € ---- Cluj-Napoca: Central - Ultracentral 2.210 € / Plopilor 2.010 € / Gheorgheni - Andrei Mureșanu 1.970 € / Bună Ziua - Europa Calea - Turzii 1.910 € / Zorilor 1.900 € ---- Timișoara: Ultracentral - Medicină P-ța Unirii 1.570 € / Central - Bălcescu Take Ionescu - P-ța Maria 1.410 € / Complex Studentesc Dacia - Elisabetin Olimpia-Stadion 1.390 € / Circumvalațiunii 1.380 € / Torontalului 1.330 € ---- Brașov: Drumul Poienii 1.710 € / Schei - Stupini 1.430 € / Centrul Istoric - Centrul Civic - Ultracentral Dealul Cetății 1.400 € / Central Brașovul Vechi Blumăna - Aurel Vlaicu 1.330 € / Tractorul 13 Decembrie 1.300 € si ---- Iași: Centru Civic - Gară Central - Ultracentral 1.380 € / Podul de Fier Moara de Vânt 1.320 € / Copou 1.200 € / Tătărași Tudor Vladimirescu 1.140 € / Alexandru cel Bun - Dacia 1.070 €. Uita-te deci la Iasi, Brasov si in mare parte si Timisoara. Acolo sunt preturi doar PUTIN mai mari decat in Oradea, dar la salarii medii nete net superioare. Ca sa nu mai vb de posibilitatile de dezvoltare profesionala si personala. Capisci? :)
Postat 19 Mai 2021, 10:25 de Roland-Oradea
Se poate discuta mult si bine...
Pe scurt: Oradea se dezvolta,fara indoiala.Cererea urmareste oferta imobiliara sau invers? Se cumpara apartamente.Nu neaparat de catre "oameni ai muncii" cu 1500 net. Desi or fi si din astia,pe credite.Cumpara deja la pret dublu,peste 10-20 ani vor plati de 3x-4x.Ma rog,minus inflatia.Se cumpara/inchiriaza cu etajul, in scop speculativ.Ma rog,nu e ilegal.E greu de zis cit ar trebui sa fie mp in Oradea.E mare discrepanta fata de salariile din Oradea,respectiv Bihor, pe ultimele locuri din tara,locul 27,in urcare, dar sensibil mai mici fata de performerii : bucuresti,cluj,timisoara,iasi,sibiu [http://statisticiromania.ro/clasamente]
Postat 19 Mai 2021, 10:21 de excalibur
"Specialiștii" în imobiliare - o nouă "specie" de habarniști.
Trebuie să fi tare prost să-ți investești banii într-un apartament de bloc, dacă nu locuiești permanent în acesta (din: economii proprii + credite + dobânzi + impozite anuale + întreținere curentă și regie aferentă). Singurele surse de natură imobiliară care pot produce bani, în loc de cheltuieli constante, sunt spațiile comerciale din zonele circulate ale orașului.
Postat 19 Mai 2021, 10:19 de KP
Unii comentati prostii mai mari decat voi
Unii nici macar nu sunteti in stare sa cititi un articol - cap/coada. "Concret, prețul mediu al imobilelor raportat la metrul pătrat util a urcat la 1.090 euro, Oradea ajungând la egalitate cu „capitala” Moldovei, Iași, și surclasând orașe ca Galați (1.000 euro), Ploiești (960 euro) sau Brăila (850 euro). Comparativ, cele mai scumpe imobile din România se vând în Cluj-Napoca cu 1.850 euro/mp, peste nivelul din București (1.480 euro), Timișoara (1.290 euro) sau Constanța (1.280 euro)". Asadar, Oradea, este la nivelul preturilor de la Iasi, Galati, Ploiesti. Vorbesti de Cluj ? Nici macar de nivelul Florestiului nu e aproape Oradea. La Oradea astea sunt preturile. Comparativ cu salariului mediu din Oradea/Bihor, preturile sunt mari.
Postat 19 Mai 2021, 09:38 de B90
@excalibur
Nu sunt de acord cu ce spui tu. Piata imobiliara e totusi un loc de intalnire a cererii cu oferta. Altfel cum iti explici ca in Cluj prturile sunt deja ca in Budapesta (aproape, ma rog) sau in alte orase asemantoare din tari mai...vestice..si totusi vanzarile inca merg. Revenind la Oradea, defapt asta e si problema, ca s-a creat o bula TOCMAI pt ca se pare ca cumparatorii din Oradea chiar ofera preturile cerute de vanzatori, desii ei (cumparatorii) castiga niste venituri lunare medii (nete) care din pacate nu sunt "sincronizate" cu preturile acestor locuinte. De exemplu, iti trebuie MULT MAI MULT TIMP sa iti iei un apartament in Oradea decat in Iasi sau Timisoara, tocmai pt ca acolo oportunitatile profesionale (si deci si salariile) sunt mai bune ca in Oradea. Iti recomand cu mare mare drag si sinceritate - atat tie cat si celor care vor citii articolul si comentariile de aici - sa vezi analiza asta FOARTE BINE FACUTA (copy paste direct in browser): orasul-timisoara.ro/local-11986/
Postat 19 Mai 2021, 09:33 de Roland-Oradea
“Niciodată atât de mulţi nu au datorat atât de mult celor puţini”
...a spus Winston Churchill, prim ministrul de atunci al Marii Britanii referindu-se la piloţii militari din cadrul Royal Air Force care au reuşit să oprească puternica flotă aeriană a Luftawaffe-ului german.Cam asta e povestea oradenilor obisnuiti.Victime ale RAPT-ului organizat si intretinut de autoritatea locala,fermecata de banii europeni nerambursabili, care,apropo,nici nu au fost atit de multi pe cit se crede..Lichiditati din abundenta,pentru unii,putini, genereaza indirect o presiune pe cei multi,neputinciosi,captivi in itele celor putini.[ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/scumpiri-cu-blocaj-cresterea-fara-precedent-a-preturilor-la-materialele-de-constructii-lasa-primaria-oradea-fara-constructori-163517.html ] O lucrare finantata din abundenta,din pix,ajunge sa coste dublu...iar aceasta dublare a creat o contagiune universala,pe orizontala. Nu mai vorbim de scumpirea energiei electrice,de minim 10%, pe motive de "liberalizare,piata concurentiala, etc"...urmeaza gazele si carburantii.Aveam cea mai mare crestere economica din UE.O meritam...
Postat 19 Mai 2021, 09:19 de excalibur
Cu alte cuvinte - O BULA IMOBILIARA in miniatura
Aceste preturi (si deci evolutia lor) NU se pot justifica logico-economic in Oradea decat prin existenta unei mini-bule imobiliar-speculative, din care profita unii si multi cad de fraieri. Oradea, SPRE DEOSEBIRE de alte orase cu evolutii asemanatoare a preturilor precum Cluj, Timisoara sau Brasov (pastrand proportia, desigur) nu are acea dezvoltare intrinseca care sa sustina la modul REAL aceasta evolutie a preturilor. Adica, daca in orasele amintite anterior preturile cresc pt ca oamenii au mai multi bani (salarii mai bune pt joburi mai bune in domenii inalt-specializate precum IT, inginerie etc) SAU pt ca e un centru universitar totusi recunoscut la nivel de RO care atrage investitori, in Oradea, unde salariile unde venitul net lunar (mediu) e cam sub-mediocru la nivel national. Sau mai pe scurt, preturile din Oradea sunt anormal de mari pt puterea reala de cumparare a unui oradean obisnuit. Oradea e pe locul 4 la nivel RO ca cel mai inaccesibil oras ca si cumpararea apartament raportatl la venitul net (SURSA: orasul-timisoara.ro/local-11986/) fiind nevoie de 114,72 luni, precum si in top 3 ca cel mai inaccesibil oras la raportul chirie vs venituri lunare (SURSA: adevarul.ro/economie/imobiliare/cat-accesibile-chiriile-romania-raportat-salariul-mediu-net-15-orase-1_608510e45163ec4271588b56/index.html). ACESTA E ADEVARUL OBIECTIV, BAZAT PE CIFRE!
Postat 19 Mai 2021, 08:32 de Roland-Oradea
mafia imobiliara
Haidi bre ma lesi? Astia incearca sa creeze artificial o bula imobiliara ala anii 2008-2009. Cine locuieste in astfel de cartiere stiu cat de "minunate" sunt. Crapa tevile de apa prin scara si pereti, pereti subtiri si de rigips ca se aude tot, instalatii sanitare toate chinezarii si cele mai ieftine posibil, servicii fictive inventate de asocitia de proprietari ca sa te beleasca de bani la intretinere, cuiburi de prostituate si pestii lor etc. Eu abia astept sa scap dintr-un asemenea cartier si altii vor sa dea 60000 de euro?? Cu banii aia iti faci casa.
Postat 19 Mai 2021, 08:30 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON