URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2014, 11:35

Căsătoria dăunează grav libertăţii

Căsătoria dăunează grav libertăţii foto: defoto.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Succesul premierei spectacolului "Căsătoria", de Gogol, montat la Teatrul Regina Maria Oradea, nu poate fi pus la îndoială. S-a râs, s-a aplaudat între scene şi s-au luat 4 minute şi jumătate de aplauze la final, record absolut pentru o premieră din ultimele două stagiuni. Strădaniile unor bărbaţi de a cuceri o femeie, teama şi sfioşenia acesteia, precum şi implicarea peste măsură a peţitorilor de profesie creează o poveste plină de haz, uşor de urmărit şi de reţinut. Mai greu de reţinut sunt, însă, numele absolut înfiorătoare ale câtorva personaje: Panteleimonovna, Podkoliosin, Kocikariov, Anucikingere sau Jevakinrină.

La 27 de ani, vârstă la care colegii săi de generaţie încă îşi caută direcţia, tânărul regizor Alexandru Mâzgăreanu recidivează la Oradea (după „A 12-a noapte", de Shakespeare) cu un proiect ambiţios, dacă nu cumva un pic prea ambiţios. Deşi spunea într-un interviu de acum câţiva ani că preferă să nu monteze poveşti din vremuri pe care nu le-a trăit şi care nu îi spun nimic, regizorul a abordat, totuşi, problema căsătoriei aşa cum era privită în Rusia anului 1833. Şi asta pentru că problemele, misterele şi dubiile căsătoriei rămân la fel de actuale şi astăzi ca atunci.

Spectacolul mi-a lăsat impresia că regizorul nu a avut un aliat foarte bun în traducătorul textului, care a cam văduvit personajele de câteva replici bune în unele momente. Nici mâna sa de regizor parcă n-a mai fost atât de sigură ca în „A 12-a noapte". Şi nici căsătorit nu e. În schimb, a avut mare noroc cu actorii. Prestaţia lor ridică spectacolul foarte mult, cu roluri create foarte distinct şi limpede. Scena în care candidaţii la însurătoare aşteaptă aliniaţi să o vadă pe viitoarea mireasă este foarte elocventă. Merită felicitări şi momentul în care viitoarea mireasă este înconjurată de scaunele goale, dar şi lupta peţitorului Kocikariov cu personajul virtual de pe ecranul din spatele scenei.

Pavel Sârghi, într-o derută continuă, Daniel Vulcu, ţanţoş şi grav ca un curcan, Petre Ghimbăşan, amuzant chiar şi fără să deschidă gura, Emil Sauciuc, distins şi cald, şi Ion Abrudan, cu senilitate simpatică, se luptă pentru inima Andei Tămăşanu, ceva mai zgomotoasă decât de obicei, dar superbă în scena unu-la-unu cu Pavel Sârghi. Elvira Platon-Rîmbu îşi exersează bine tehnica, dar face un rol prea asemănător cu cel din „Sărbători fericite". Muncitorul principal pe scenă este, însă, peţitorul Sebastian Lupu, motorul cu reacţie al spectacolului. „Căsătoria" este, fără îndoială, show-ul lui.

Ce se va alege din nunta pusă la cale de peţitori se va vedea spre final. În schimb, va fi mai greu de înţeles de ce a fost „ucisă" Mihaela Gherdan într-un rol fără partitură, în care n-a putut face nimic. Pare-se că dorinţa regizorului de a o avea pe scenă a fost mai mare decât justificarea actului artistic. Eh, dar aşa suntem noi, bărbaţii: când ne place o femeie, o distribuim în toate rolurile, chiar dacă unele nu i se potrivesc. Vă poftesc la teatru. Veţi râde!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
????????
Lulu draghe....dupa Fuego,Teatru ce urmeaza?Te apuci de popice,fotbal ori.....?????????Pub-ul e de vina nu-i asa?????????????????Ce zici,,curcanii au nervi la atotstiutori??????????
Postat 01 Ianuarie 2015, 10:04 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON