URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Decembrie 2014, 11:35

Căsătoria dăunează grav libertăţii

Căsătoria dăunează grav libertăţii foto: defoto.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Succesul premierei spectacolului "Căsătoria", de Gogol, montat la Teatrul Regina Maria Oradea, nu poate fi pus la îndoială. S-a râs, s-a aplaudat între scene şi s-au luat 4 minute şi jumătate de aplauze la final, record absolut pentru o premieră din ultimele două stagiuni. Strădaniile unor bărbaţi de a cuceri o femeie, teama şi sfioşenia acesteia, precum şi implicarea peste măsură a peţitorilor de profesie creează o poveste plină de haz, uşor de urmărit şi de reţinut. Mai greu de reţinut sunt, însă, numele absolut înfiorătoare ale câtorva personaje: Panteleimonovna, Podkoliosin, Kocikariov, Anucikingere sau Jevakinrină.

La 27 de ani, vârstă la care colegii săi de generaţie încă îşi caută direcţia, tânărul regizor Alexandru Mâzgăreanu recidivează la Oradea (după „A 12-a noapte", de Shakespeare) cu un proiect ambiţios, dacă nu cumva un pic prea ambiţios. Deşi spunea într-un interviu de acum câţiva ani că preferă să nu monteze poveşti din vremuri pe care nu le-a trăit şi care nu îi spun nimic, regizorul a abordat, totuşi, problema căsătoriei aşa cum era privită în Rusia anului 1833. Şi asta pentru că problemele, misterele şi dubiile căsătoriei rămân la fel de actuale şi astăzi ca atunci.

Spectacolul mi-a lăsat impresia că regizorul nu a avut un aliat foarte bun în traducătorul textului, care a cam văduvit personajele de câteva replici bune în unele momente. Nici mâna sa de regizor parcă n-a mai fost atât de sigură ca în „A 12-a noapte". Şi nici căsătorit nu e. În schimb, a avut mare noroc cu actorii. Prestaţia lor ridică spectacolul foarte mult, cu roluri create foarte distinct şi limpede. Scena în care candidaţii la însurătoare aşteaptă aliniaţi să o vadă pe viitoarea mireasă este foarte elocventă. Merită felicitări şi momentul în care viitoarea mireasă este înconjurată de scaunele goale, dar şi lupta peţitorului Kocikariov cu personajul virtual de pe ecranul din spatele scenei.

Pavel Sârghi, într-o derută continuă, Daniel Vulcu, ţanţoş şi grav ca un curcan, Petre Ghimbăşan, amuzant chiar şi fără să deschidă gura, Emil Sauciuc, distins şi cald, şi Ion Abrudan, cu senilitate simpatică, se luptă pentru inima Andei Tămăşanu, ceva mai zgomotoasă decât de obicei, dar superbă în scena unu-la-unu cu Pavel Sârghi. Elvira Platon-Rîmbu îşi exersează bine tehnica, dar face un rol prea asemănător cu cel din „Sărbători fericite". Muncitorul principal pe scenă este, însă, peţitorul Sebastian Lupu, motorul cu reacţie al spectacolului. „Căsătoria" este, fără îndoială, show-ul lui.

Ce se va alege din nunta pusă la cale de peţitori se va vedea spre final. În schimb, va fi mai greu de înţeles de ce a fost „ucisă" Mihaela Gherdan într-un rol fără partitură, în care n-a putut face nimic. Pare-se că dorinţa regizorului de a o avea pe scenă a fost mai mare decât justificarea actului artistic. Eh, dar aşa suntem noi, bărbaţii: când ne place o femeie, o distribuim în toate rolurile, chiar dacă unele nu i se potrivesc. Vă poftesc la teatru. Veţi râde!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
????????
Lulu draghe....dupa Fuego,Teatru ce urmeaza?Te apuci de popice,fotbal ori.....?????????Pub-ul e de vina nu-i asa?????????????????Ce zici,,curcanii au nervi la atotstiutori??????????
Postat 01 Ianuarie 2015, 10:04 de grigore
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON