URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Noiembrie 2017, 15:49

Casa parohială ortodoxă din Bălnaca a fost spartă: hoţii au luat bijuterii, bani şi carduri

Casa parohială ortodoxă din Bălnaca a fost spartă: hoţii au luat bijuterii, bani şi carduri foto generic, gherlainfo.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa parohială a preotului ortodox din satul Bălnaca, Claudiu Iacob, a fost spartă duminică dimineaţă, în timp ce parohul şi familia sa se aflau la biserică, la slujba religioasă.

Spargerea a fost între orele 10.00 şi 12.00, iar preotul este convins că hoţii au acţionat la pont şi i-au urmărit înainte să comită fapta, pentru a le afla programul.

Un Golf suspect

"Înainte cu o săptămână, soţia a văzut o maşină, un Golf 3 cu geamuri fumurii, care s-a îndreptat până la cimitir, unde s-a întors şi a încetinit în dreptul casei. Era o bărbat cu capişonul tras peste cap la volan, iar în dreapta lui o altă persoană care s-a uitat insistent spre casă. Duminică, maşina a fost văzută din nou, de o enoriaşă, parcată lângă cimitir, aproape de casa parohială", a povestit părintele Iacob.

Potrivit acestuia, hoţii au intrat în casa parohială forţând un geam cu levierul şi au luat numai portmoneele, cu bani, carduri, acte şi bijuteriile, dar numai pe cele mai valoroase, din aur. "Am găsit urmele de la levier şi de la picioare, pe perete şi pe pervaz. Din casă nu au luat lucruri mari, doar portmonee, bani şi bijuterii. Şi pe acelea, le-au ales. Le-au luat pe cele de aur, iar pe cele de argint le-au lăsat", spune preotul.

Din nefericire, în portmonee se aflau şi codurile de acces pentru carduri, aşa că, până să se descopere furtul, hoţii au reuşit să golească unul din conturile familiei. "Nu era o sumă foarte mare, circa 600 lei. Celălalt cont am reuşit să-l blocăm", a declarat parohul.

Paguba provocată de hoţi se ridică la circa 2.000 euro, o mare parte din bani fiind destinaţi chiar pentru montarea unor sisteme de supraveghere în biserică şi casa parohială. "Trebuiau să vină de la o firmă de pază şi aveam banii pregătiţi. Acum, asta e. E neplăcut, chiar o traumă pentru noi. De când s-a întâmplat, n-am mai putut dormi", a mai spus preotul.

Fără Dumnezeu

Cert este că, după cum a aflat BIHOREANUL, cazul nu este unul singular. Luna trecută, hoţii au "călcat" și biserica din Cociuba Mare, de unde au furat icoane şi mai multe cruci, iar în urmă cu două luni au spart casa parohială a Bisericii Ortodoxe din Tinăud, de unde au plecat, la fel ca şi din Bălnaca, luând bani şi bijuterii.

Poliţiştii au declanşat deja cercetările, însă deocamdată autorii nu au fost prinşi. "S-a deschis dosar penal şi se efectuează cercetări pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu.

Pentru a se feri de neplăceri, poliţiştii le recomandă bihorenilor să nu ţină în locuinţă sume mari de bani ori obiecte de valoare, iar codurile de acces la conturile bancare să nu le păstreze în portmonee ori inscripţionate pe carduri. 

"Acordaţi atenţie sporită supravegherii copiilor, cărora trebuie să evitaţi să le oferiţi bunuri de valoare - telefoane mobile, lănţişoare, sume mari de bani. Toate acestea constituie o tentaţie pentru infractori", sfătuieşte purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON