URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2017, 11:52

Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, la ora 11, cei 96 de angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii - din care 75 în Oradea, 9 în Beiuş şi doi în Marghita - au declanşat un protest spontan, închizând uşa instituţiei şi afişând pe vitrină explicaţia „Protest spontan”.

Persoanele care au avut de rezolvat diverse probleme la sediul instituţiei nu au putut să intre în incinta acesteia, holul fiind ocupat de angajaţi.

Provocare pentru Olguţa

Reprezentantul acestora, Ştefan Keşeru, a coborât şi el din birou pentru a explica jurnaliştilor că motivul declanşării protestului este faptul că în data de 16 noiembrie au trimis ministrului Muncii Lia Olguţa Vasilescu - fără a primi de atunci niciun răspuns - o adresă prin care au semnalat discriminările la care sunt supuşi în comparaţie cu colegii din aceeaşi familie ocupaţională, adică angajaţi ai unor instituţii precum Casa Asigurărilor de Sănătate, direcţiile de Sănătate Publică, Direcţiile şi Administraţiile judeţene ale Finanţelor Publice.

„Îi dau la Olguţa fluturaşul meu de salariu, să vedem dacă poate trăi din banii ăştia!”, a declarat în aplauzele colegilor una dintre angajate, Ana Maria Mărcuţ, arătând că este plătită cu doar 1.299 lei, în condiţiile în care are 35 de ani de vechime în muncă, din care 21 de ani la Casa de Pensii Bihor.

Diferenţe nejustificate

Reprezentantul angajaţilor, Ştefan Keşeru, a explicat că în adresa trimisă luna trecută ministrului Muncii angajaţii Casei Naţionale de Pensii au avut ca revendicare „alinierea grilei de salarizare la familia ocupaţională, noi având salarii mai mici cu 50% - 70% faţă de colegii din Finanţe, CAS şi DSP-uri”, chiar şi după aplicarea noii Legi a Salarizării Unice.

Un arhivar de la Casa de Pensii are, de exemplu, salariul de 1.606 lei faţă de 2.996 lei cât are un arhivar de la Finanţe, un consilier sau un inspector debutant are 1.474 lei faţă de 3.331 lei omologul de la Finanţe, un consilier sau inspector gradaţia III de la Casa de Pensii este plătit cu 1.884 lei faţă de 3.151 lei ai unui coleg de la Finanţe sau 3.700 lei de la DSP.

Un consilier sau inspector cu gradaţia V primeşte la Casa de Pensii 4.182 lei, iar la DSP 7.188 lei, ba chiar şi directorul executiv adjunct de la Casa de Pensii are salariul de 6.244 lei faţă de 9.081 lei omologul de la Finanţe.

Depinde de ministru

Protestul este programat să dureze până la ora 13, iar în funcţie de răspunsul Ministerului Muncii poate fi repetat şi în zilele următoare.

„În această dimineaţă, aflând că în mai multe judeţe angajaţii declanşează proteste spontane, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Robert Iulian Stănescu, ne-a transmis să nu facem nimic, pentru că va merge la Minister”, a spus reprezentantul salariaţilor de la Casa Judeţeană de Pensii Bihor. „În funcţie de răspunsul pe care îl vom primi, vom hotărî împreună cu colegii din Bihor şi din celelelalte judeţe ce poziţie vom avea”, a spus Keşeru.

Acţiuni similare, cu proteste spontane, au fost declanşate în cursul zilei de luni şi în alte judeţe din ţară, precum Cluj, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Iaşi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
simptaizanti dragnea / aceleasi apucaturi, fura toti cat pot
de fapt pe ei ii deranjeaza ca cei de la finante au salarii duble fata de ei! nu ca au toti salarii nesimtite pt cat muncesc si cat produc! un consilier debutant de la finante are 3300 lei?!?! pai neica, alea sunt cam nesimtite si cu nasul pe sus! dar nu-i bai, absolut toti de la finante si casa de pensii au votat in draci psd si dragnea, pt ca pe langa faptul ca le-a crescut salariile, le-au crescut si bonusurile/premiile, ca sa nu uitam sa iau tichete de masa de 15 lei, ca si banditii aia lenesi de la ape si cj!
Postat 12 Decembrie 2017, 09:12 de roger
Fabrici de taiat frunze la caini.
La parter la relatii cu publicul vad una la un ghiseu la care se adreseaza toti cei cu dosare de pensionare la care mereu stai la coada chiar cand vrei o informatie, mai e una pe la bilete de odihna si cam atat. Cladirea are doua etaje cu multe ferestre si sigur multe birouri la care cateva muncesc si vreo 70% taie frunze la caini.A, sa nu-i uitam pe cei ce pensioneaza de boala oameni sanatosi si fac averi dar scapa de bratul justitiei.
Postat 11 Decembrie 2017, 19:49 de Ducustrigacucu
Prea multi, prea flamanzi, prea lenesi, prea..... ia poftiti in privat!
Prea multi la casa de pensii, la casa de sanatate, la casa de ....... de unde bani si pentru pensii si pentru sanatate si pentru salarii babane! Pupilele si pepulii politrucilor trebuia ejaculate din system si sa ramana adevaratii specialist si astia daca sunt necesari! Ma inrereb daca numarul de angajati a scazut, numarul pupulatiei a scazut s-au introdus sisteme electronice de indosariere-urmariere de ce a cresut numarul angajatilor in aceste sisteme bugetare???
Postat 11 Decembrie 2017, 18:24 de scortosul
No taci tuuuuuuuuuuuuuuuuuu...
Hahahjaha...hai sa vedem saariile...
Postat 11 Decembrie 2017, 16:15 de Tinas
F bine.
Felicitari.
Postat 11 Decembrie 2017, 12:48 de Iosca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON