URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2020, 07:59

Casă cu căldură: Un fost viceprimar al Oradiei construieşte în oraş prima casă pasivă (FOTO)

Casă cu căldură: Un fost viceprimar al Oradiei construieşte în oraş prima casă pasivă (FOTO) ÎN LUCRU. Prima casă din Oradea care va folosi aproape în exclusivitate energii regenerabile pentru încălzire este încă în şantier şi are un aspect banal. "Arhitectural nu e mare lucru, modul în care este construită face diferenţa", spune constructorul Constantin Jurcă (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine nu şi-ar dori o casă confortabilă, bine încălzită şi cu facturi mici? Tehnologia necesară există de ceva vreme, dar în România este prea puţin cunoscută.

Prima casă pasivă din Oradea "răsare" acum pe dealurile oraşului şi va folosi energiile regenerabile pentru încălzire. Casa a fost comandată de un tânăr medic orădean, iar "meşterul" este unul dintre puţinii specialişti români atestaţi în construcţia de case pasive: fostul viceprimar al Oradiei, Constantin Jurcă, un inginer reprofilat pe energii regenerabile, încrezător că aşa va arăta viitorul.

Lege pentru "pasivitate"

Pe 31 decembrie 2020 va intra în vigoare o directivă europeană, 2010/31/UE, care prevede că toate casele noi vor avea, obligatoriu, o performanţă energetică ridicată, adică vor trebui să consume cât mai puţină căldură din surse convenţionale şi cât mai multă din energii regenerabile. În ce procent, va stabili fiecare ţară în parte.

Cert este că orădenii care îşi vor construi o casă vor fi, vrând-nevrând, mai atenţi la conceptul de casă pasivă. Singurul bihorean membru în Asociaţia "Casa pasivă", care reuneşte specialiştii acreditaţi pentru a face asemenea construcţii, este inginerul Constantin Jurcă. Fost viceprimar al Oradiei între anii 2000 şi 2001, el s-a specializat în tehnologii regenerabile, convins că vom ajunge vremuri în care acestea vor deveni o necesitate. 

"Dacă un tânăr îmi cere un sfat, îi spun să-şi planteze roşii şi ardei în grădină, să-şi cumpere o bicicletă sau o maşină electrică şi să-şi facă o casă care nu consumă decât energie sustenabilă", spune constructorul, convins că utilizarea resurselor convenţionale ale Pământului va cunoaşte un declin tot mai mare.

Căldură de la soare, om şi aparate 

După ce a abandonat administraţia publică, Jurcă s-a orientat spre promovarea energiilor regenerabile. În urmă cu un deceniu, în parteneriat cu nişte italieni, a visat la un parc eolian între Auşeu şi Borod, menit să transforme puterea vântului în electricitate. Proiectul a picat, dar inginerul nu a abandonat preocuparea "verde". "Am făcut un curs organizat de Institutul de Case Pasive din Darmstadt (n.r. oraş în Germania), în urma căruia am obţinut această certificare. M-a determinat dorinţa de a construi o casă cu consum energetic zero", explică el.

Diferenţa între o casă "tradiţională" şi una pasivă este că aceasta din urmă foloseşte, pentru încălzire, energia deja existentă şi gratuită: căldura emanată de soare, de locuitorii imobilului şi de aparatele electrice în funcţiune. O casă este certificată ca fiind pasivă dacă are un consum anual de energie termică de cel mult 15 kwh. Prin comparaţie, o casă obişnuită, care se încălzeşte cu gaz sau lemne, are un consum energetic anual de 100 kwh. 

Secrete de constructor 

Anul trecut, inginerul a găsit primul client dornic să aibă o asemenea casă: Bogdan Bele (foto), un medic orădean rezident în Psihiatrie. "Eram familiar cu conceptul de casă pasivă, iar când domnul Jurcă mi-a propus să facem una, m-a încântat ideea", spune tânărul. 

Primul secret al constructorilor "pasivi" este orientarea spre sud a casei, astfel încât să absoarbă cât mai mult din energia soarelui. Acoperişul, de regulă, este plat, ca să poată susţine cât mai multe panouri fotovoltaice. Indiferent din ce este construită, o casă pasivă are nevoie de o izolaţie solidă, care să nu permită nicio infiltraţie de aer sau apă. "Aici avem 30 cm la pereţi şi 20 cm sub pardoseală", explică Jurcă.

Pereţii exteriori ai casei nu au nici măcar o gaură, motiv pentru care montarea geamurilor şi a uşilor necesită o tehnică specială. De asemenea, sticlele folosite la ferestre sunt anume concepute, astfel încât să "absoarbă" doar căldura soarelui, nu şi frigul de afară. 

Aerisire fără geam

Ca să nu piardă niciun kilowatt de energie, casa pasivă nu se aeriseşte prin deschiderea ferestrelor, ci printr-un recuperator de căldură, care "aspiră" aerul din interior şi îl înlocuieşte cu unul proaspăt, de afară, în timp ce face şi un transfer termic. "O dată la patru ore, schimbă complet aerul din locuinţă, fără să deschid un geam", explică Jurcă. Sistemul deopotrivă încălzeşte sau răceşte casa, în funcţie de nevoie.

O casă pasivă costă cu circa 20% mai mult decât una obişnuită, însă investiţia se amortizează în câţiva ani. Calculele arată că Bogdan nu va plăti mai mult de 300 de lei pe an pentru încălzirea casei, costul reprezentând energia electrică necesară funcţionării pompei de căldură în zilele geroase. "Când casa va avea şi panouri fotovoltaice, costul va fi zero", zice Jurcă. 

Fireşte, constructorul speră că tot mai mulţi orădeni vor alege tehnologiile regenerabile, în detrimentul celor tradiţionale. Şi nu doar ca el să aibă cât mai mult de lucru, ci şi ca oraşul său să profite cât mai mult de energia gratuită care ajunge pe Pământ...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
nu e
Va rog pe cei ce se cred specialisti sa verifice inainte de toate ce inseamna PASIV si ce inseamna ACTIV. Sincer sunt satul de specialisti care au citit doar 3 pagini de curs si gata. Inclusiv arhitectura are o problema, in acel PASIV, inclusiv peretii exteriori. Va rog eu frumos, puneti mana pe carte si nu doar pe cele ale amatorilor, mai vedeti si o literatura de dincolo. Recomandare inainte de a va discredita jurnalul, indicata ar fi o documentare corespunzatoare. Nu orice latrau e caine si vice-versa
Postat 21 August 2020, 22:25 de Christa
BlueAngel ... prostul, dacă nu și fudul, nu-i prost destul !?!
Casă fără ferestre și lumină naturală ?!? Poate n-ar fi rău să renunți și la ușa de intrare, că se pierde toată căldura făcută cu soarele care se ascunde printre nori când vrea, din moment ce s-a inventat, între timp ... teleportarea !?! Cei ce comentează subiectul sunt dintre cei care chiar stăpânesc subiectul ... asta ca să te "calmezi" și să nu mai bați câmpii. Ia plimbă-te tu puțin pe străzile ce se ramifică din Luis Pasteur, pănă la Paleu spre exemplu ... și o să găsești multe case dotate cu pompe de căldură Carrier sau C&H, cu SEER/SCOP de 7,5/5,5 coeficient răcire/încălzire, adică bagi 1Kwh din rețea și îți intră căldură, la 24°C pentru interior când afară sunt minus 12°C, cu putere de 5,5Kwh care acoperă 100mp, doar tastând pe telefon și aplicația aferentă. Culmea e că, niște abarniști ca tine, șobolani obișnuiți cu întunericul și lipsa de aer natural ... mai reușesc să prostească niște "rezidenți", adică niște copii care nici nu știu pe ce lume trăiesc încă !?!
Postat 21 August 2020, 21:24 de CrisDumi
Asa DA !
Felicitari atat constructorului cat mai ales tanarului medic rezident care a ales sa isi faca o casa sanatoasa si in acelasi timp economa din punct de vedere energetic, in care sa traiasca impreuna cu familia . Ar fi de dorit sa apara cat mai multe case pasive in oras ! Cei care au comentarii negative si de prost gust, cu siguranta se bazeaza pe principiul vulpii care daca nu a ajuns la struguri, a zis ca sunt acrii :))
Postat 21 August 2020, 12:41 de BlueAngel
Reclama ieftina si proasta. Si mincinoasa.
Azi 21 Aug 2020, in Romania sunt 21 de case pasive certificate. Nici macar una nu este in Oradea /Bihor. https://passivehouse-database.org/index.php#s_16d2a92855b371ce469a18cfece1def3
Postat 21 August 2020, 10:30 de Citizen
"casă bună"
În primul rând că, prima casă "pasivă" din România a fost făcută prin anii '30 ai secolului trecut, în zona cercului exterior al Munților Buzăului, pe un teren străbătut în adâncime de "firele" vulcanilor stinși. În Bihor, primele "case pasive" au fost făcută în Băile 1 Mai, în primii ani '80 ai secolului trecut, fiind fostele bungalowuri turistice din capătul stațiunii, sub patronajul fostului IJGCL (actuala Companie de Apă Oradea), care erau pe deplin funcționale până când temperatura exterioară nu cobora sub 12°C !?! Apoi, după 1990 au apărut multe case de acest fel, pe dealurile orădenilor, cu pompe de căldură (apă-apă, sol-apă, sol-aer sau aer-aer), incomparabil mai eficiente decât prostia asta cu panouri solare. Pe de altă parte, o casă fără ferestre (cu recircularea forțată a aerului) este buncăr, nicidecum casă. Fără aerisire naturală poți afla o mulțime de beciuri în Oradea, nu trebuie să-ți faci "pivniță" peste nivelul solului.
Postat 21 August 2020, 08:44 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON