URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 August 2020, 09:09

Casa bunicilor fericiţi: Casa Matei, centrul rezidenţial în care vârstnicii Bihorului îşi pot petrece bătrâneţea în siguranţă şi armonie (FOTO / VIDEO)

Casa bunicilor fericiţi: Casa Matei, centrul rezidenţial în care vârstnicii Bihorului îşi pot petrece bătrâneţea în siguranţă şi armonie (FOTO / VIDEO) MAI BINE CA ACASĂ! La 4 kilometri distanţă de Peştera Urşilor, Casa Matei le asigură vârstnicilor tot confortul de care au nevoie. Fiecare dormitor este complet mobilat şi are baie proprie, iar în spaţiile comune bunicii pot socializa în voie. „Centrul nu ar fi nimic fără angajaţii noştri, cărora le mulţumesc pentru dedicarea şi efortul lor”, spune unul dintre fondatorii centrului, Flavius Matei (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că nicăieri nu e mai bine ca acasă, dar când munca de-o viaţă şi bolile dureroase apasă greu pe umerii unui om, casa poate să nu-i mai fie suficientă pentru un trai liniştit. Din fericire, unii se gândesc şi la asta...

Fundaţia Inimă Albastră a deschis recent în satul Brădet din comuna Buntești un centru rezidenţial pentru vârstnici, unde bunicii nu doar găsesc condiţii foarte bune de locuit, ci primesc atenţia şi grija de care au nevoie. La preţuri decente, care să nu le împovăreze familiile...

Pentru comunitate

La poalele Munţilor Apuseni, unde aerul curat te revigorează aproape instant, o casă modernă şi-a deschis recent porţile pentru bunicii care au nevoie de ajutor. „Am construit acest centru deoarece ştim că este multă nevoie de servicii moderne pentru îngrijirea vârstnicilor. Recent, am obţinut şi acreditarea necesară”, spune Flavius Matei, unul dintre fondatorii fundaţiei Inimă Albastră.

Tânărul s-a orientat spre organizaţiile non-guvernamentale, pentru a veni în sprijinul semenilor. „Nu am căutat să construiesc o afacere, ci un serviciu util comunităţii”. Pe lângă fundaţia Inimă Albastră, Flavius mai conduce o asociaţie care, în parteneriat cu DGASPC Bihor, administrează alte două centre de îngrijire, ce beneficiază de sprijinul Băncii pentru Alimente Oradea, un serviciu de distribuire a alimentelor perisabile către persoanele nevoiaşe, fondat de Gabriela Vereş (foto), Florin Deblea şi Gabriel Sescu şi care, în prezent, acoperă nevoile a peste 5.000 de bihoreni.

Mâncare după preferinţe

Casa Matei are 20 de camere pentru două persoane şi patru camere cu un pat matrimonial, unde se pot caza cupluri sau persoane care preferă să locuiască independent. În camerele de două persoane vor fi distribuite doar persoane compatibile, care să poată socializa.

Indiferent ce tip de cameră preferă, fiecare rezident are la dispoziţie toate cele necesare. Pe lângă că fiecare dormitor deține baie proprie, televizor şi mobilier modern, aşezământul are şi spaţii comune anume gândite pentru ca vârstnicii să socializeze.

De asemenea, Casa Matei are bucătărie proprie. „Alimentaţia este foarte importantă şi ţinem cont nu doar de necesităţile fiecărui vârstnic, ci şi de preferinţele culinare. Le pregătim mâncarea pe care o doresc, pentru că ne dorim să se simtă ca într-o mare familie”, spune Flavius.

Ca în Anglia

Roxana MateiTânărul a înfiinţat fundaţia alături de cumnata lui, Roxana Matei (foto), care a acumulat 4 ani de experienţă în centre de vârstnici din Marea Britanie, iar acum aplică metodele văzute în străinătate. „Standardele sunt la fel, însă diferenţa uriaşă este că în România statul nu subvenţionează aceste centre, aşa cum se întâmplă acolo”, spune Flavius.

Pe model englezesc, Casa Matei nu are doar medici generalişti şi asistenţi medicali care îi monitorizează pe vârstnici şi le dau tratamentele necesare, ci şi specialişti în kinetoterapie şi fizioterapie. De asemenea, în acest centru, sănătatea mentală este o reală preocupare, Casa Matei având un psiholog, un neurolog şi un psihiatru care evaluează periodic bunicii. Dacă este necesar, angajaţii centrului ajută familiile şi în pregătirea dosarelor necesare pentru obţinerea indemnizaţiei de handicap.

Un alt avantaj important al azilului este că deţine propria sa ambulanţă, achiziţionată din străinătate şi dotată cu aparatura necesară pentru prim-ajutor, dar şi transport de urgenţă la spital. Bineînţeles, Casa Matei are şi suficienţi îngrijitori care să îi asiste şi să îi ajute pe vârstnici în toate activităţile zilnice.

O altă viaţă

Fondatorii azilului îşi doresc ca bunicii din Casa Matei să îşi îmbunătăţească viaţa. „De multe ori, familiile nu le pot oferi confortul şi grija de care au nevoie şi aici intervenim noi. În centrul nostru, se recuperează fizic şi psihic şi schimbă stilul de viaţă. Aici au mereu cu cine socializa, sunt ascultaţi, îngrijiţi, mănâncă regulat şi sănătos”, explică Flavius.

În plus, bunicii nu ratează niciun moment festiv, celebrând împreună zilele de naştere, de nume sau sărbătorile religioase, şi de cel puţin două ori pe an merg în excursii. Totodată, în centru sunt asigurate servicii de frizerie-coafură şi manichiură-pedichiură.

O lună de cazare şi îngrijire în Casa Matei costă în jur de 2.000 lei, în funcţie de nevoile rezidentului, iar doritorii (precum şi cei care vor să-i ajute cu donaţii pe rezidenţii centrului) pot obţine detalii la numărul de telefon 0773-813.307. Preţul este mic, raportat la pachetul complet de servicii oferite, dar fundaţia ţine să-l păstreze la acest nivel pentru ca un număr cât mai mare de bunici să aibă şansa să-şi ducă bătrâneţea în siguranţă, îngrijiţi cu dragoste şi respectaţi. Aşa cum merită...

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON