URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2020, 09:09

Casa bunicilor fericiţi: Casa Matei, centrul rezidenţial în care vârstnicii Bihorului îşi pot petrece bătrâneţea în siguranţă şi armonie (FOTO / VIDEO)

Casa bunicilor fericiţi: Casa Matei, centrul rezidenţial în care vârstnicii Bihorului îşi pot petrece bătrâneţea în siguranţă şi armonie (FOTO / VIDEO) MAI BINE CA ACASĂ! La 4 kilometri distanţă de Peştera Urşilor, Casa Matei le asigură vârstnicilor tot confortul de care au nevoie. Fiecare dormitor este complet mobilat şi are baie proprie, iar în spaţiile comune bunicii pot socializa în voie. „Centrul nu ar fi nimic fără angajaţii noştri, cărora le mulţumesc pentru dedicarea şi efortul lor”, spune unul dintre fondatorii centrului, Flavius Matei (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că nicăieri nu e mai bine ca acasă, dar când munca de-o viaţă şi bolile dureroase apasă greu pe umerii unui om, casa poate să nu-i mai fie suficientă pentru un trai liniştit. Din fericire, unii se gândesc şi la asta...

Fundaţia Inimă Albastră a deschis recent în satul Brădet din comuna Buntești un centru rezidenţial pentru vârstnici, unde bunicii nu doar găsesc condiţii foarte bune de locuit, ci primesc atenţia şi grija de care au nevoie. La preţuri decente, care să nu le împovăreze familiile...

Pentru comunitate

La poalele Munţilor Apuseni, unde aerul curat te revigorează aproape instant, o casă modernă şi-a deschis recent porţile pentru bunicii care au nevoie de ajutor. „Am construit acest centru deoarece ştim că este multă nevoie de servicii moderne pentru îngrijirea vârstnicilor. Recent, am obţinut şi acreditarea necesară”, spune Flavius Matei, unul dintre fondatorii fundaţiei Inimă Albastră.

Tânărul s-a orientat spre organizaţiile non-guvernamentale, pentru a veni în sprijinul semenilor. „Nu am căutat să construiesc o afacere, ci un serviciu util comunităţii”. Pe lângă fundaţia Inimă Albastră, Flavius mai conduce o asociaţie care, în parteneriat cu DGASPC Bihor, administrează alte două centre de îngrijire, ce beneficiază de sprijinul Băncii pentru Alimente Oradea, un serviciu de distribuire a alimentelor perisabile către persoanele nevoiaşe, fondat de Gabriela Vereş (foto), Florin Deblea şi Gabriel Sescu şi care, în prezent, acoperă nevoile a peste 5.000 de bihoreni.

Mâncare după preferinţe

Casa Matei are 20 de camere pentru două persoane şi patru camere cu un pat matrimonial, unde se pot caza cupluri sau persoane care preferă să locuiască independent. În camerele de două persoane vor fi distribuite doar persoane compatibile, care să poată socializa.

Indiferent ce tip de cameră preferă, fiecare rezident are la dispoziţie toate cele necesare. Pe lângă că fiecare dormitor deține baie proprie, televizor şi mobilier modern, aşezământul are şi spaţii comune anume gândite pentru ca vârstnicii să socializeze.

De asemenea, Casa Matei are bucătărie proprie. „Alimentaţia este foarte importantă şi ţinem cont nu doar de necesităţile fiecărui vârstnic, ci şi de preferinţele culinare. Le pregătim mâncarea pe care o doresc, pentru că ne dorim să se simtă ca într-o mare familie”, spune Flavius.

Ca în Anglia

Roxana MateiTânărul a înfiinţat fundaţia alături de cumnata lui, Roxana Matei (foto), care a acumulat 4 ani de experienţă în centre de vârstnici din Marea Britanie, iar acum aplică metodele văzute în străinătate. „Standardele sunt la fel, însă diferenţa uriaşă este că în România statul nu subvenţionează aceste centre, aşa cum se întâmplă acolo”, spune Flavius.

Pe model englezesc, Casa Matei nu are doar medici generalişti şi asistenţi medicali care îi monitorizează pe vârstnici şi le dau tratamentele necesare, ci şi specialişti în kinetoterapie şi fizioterapie. De asemenea, în acest centru, sănătatea mentală este o reală preocupare, Casa Matei având un psiholog, un neurolog şi un psihiatru care evaluează periodic bunicii. Dacă este necesar, angajaţii centrului ajută familiile şi în pregătirea dosarelor necesare pentru obţinerea indemnizaţiei de handicap.

Un alt avantaj important al azilului este că deţine propria sa ambulanţă, achiziţionată din străinătate şi dotată cu aparatura necesară pentru prim-ajutor, dar şi transport de urgenţă la spital. Bineînţeles, Casa Matei are şi suficienţi îngrijitori care să îi asiste şi să îi ajute pe vârstnici în toate activităţile zilnice.

O altă viaţă

Fondatorii azilului îşi doresc ca bunicii din Casa Matei să îşi îmbunătăţească viaţa. „De multe ori, familiile nu le pot oferi confortul şi grija de care au nevoie şi aici intervenim noi. În centrul nostru, se recuperează fizic şi psihic şi schimbă stilul de viaţă. Aici au mereu cu cine socializa, sunt ascultaţi, îngrijiţi, mănâncă regulat şi sănătos”, explică Flavius.

În plus, bunicii nu ratează niciun moment festiv, celebrând împreună zilele de naştere, de nume sau sărbătorile religioase, şi de cel puţin două ori pe an merg în excursii. Totodată, în centru sunt asigurate servicii de frizerie-coafură şi manichiură-pedichiură.

O lună de cazare şi îngrijire în Casa Matei costă în jur de 2.000 lei, în funcţie de nevoile rezidentului, iar doritorii (precum şi cei care vor să-i ajute cu donaţii pe rezidenţii centrului) pot obţine detalii la numărul de telefon 0773-813.307. Preţul este mic, raportat la pachetul complet de servicii oferite, dar fundaţia ţine să-l păstreze la acest nivel pentru ca un număr cât mai mare de bunici să aibă şansa să-şi ducă bătrâneţea în siguranţă, îngrijiţi cu dragoste şi respectaţi. Aşa cum merită...

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON