URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2021, 18:45

CAS Bihor a stabilit paturile care vor fi finanțate în următorii doi ani: sistemul public pierde 3 paturi, cel privat câștigă unul singur

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bihor şi furnizorii publici şi privaţi ai serviciilor de spitalizare continuă (cu internare) au finalizat, luni, stabilirea numărului de paturi care vor fi finanțate în baza noului contract-cadru aprobat la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.

Conform unei Hotărâri de Guvern iniţiate de ministrul Ioana Mihăilă şi preşedintele CNAS Adrian Gheorghe, în Bihor vor fi finanţate aproape tot atâtea paturi câte au fost şi în ultimii doi ani, chiar dacă între timp a mai apărut un spital privat cu 144 paturi.

Minus 2 paturi

"Comisia de paturi a definitivat stabilirea cu fiecare furnizor public şi privat din judeţ a numărului de paturi ce vor fi finanțate, rezultatul fiind că pentru spitalele publice vor fi finanţate cu trei paturi mai puţine - două la Spitalul de Psihiatrie din Nucet şi unul la Spitalul Orăşenesc Ştei, iar pentru spitalele private vor fi finanţate 168 paturi, la fel ca la ultima contractare (n.r. – din 2018), cu excepţia faptului că va fi finanţat şi un pat de la Clinica Davidescu", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, directorul CJAS Bihor, Dorel Dulău.

Prin urmare, până în decembrie 2022, în judeţul Bihor vor fi finanţate, în sistemul public, la Spitalul Judeţean 798 paturi, la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu 1.013 paturi, la Spitalul Orăşenesc Aleşd 130 paturi, la Spitalul Municipal Episcop Nicolae Popovici din Beiuş 210 paturi, la Spitalul Municipal Dr. Mircea Pop din Marghita 247 paturi, la Spitalul de Psihiatrie din Nucet 188 paturi, la Spitalul Municipal din Salonta 166 paturi, la Spitalul Orăşenesc din Ştei 50 paturi, la Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă din Ştei 20 paturi, la Spitalul de Recuperare Medicală din Băile Felix 257 paturi, la Spitalul CFR Oradea 104 paturi, iar la Spitalul Militar Avram Iancu din Oradea 224 paturi.

În ce priveşte sistemul spitalicesc privat, pentru Spitalul Pelican vor fi finanţate 118 paturi, pentru Spitalul Euclid 12 paturi, pentru Spitalul NewMedics 10 paturi, pentru Laser Systems 27 paturi, iar pentru Clinica Davidescu un pat.

Cel mai nou, nefinanţat

Aşa cum BIHOREANUL a arătat la începutul acestei luni, cu toate că în judeţul Bihor, faţă de momentul decembrie 2018 - când a fost făcută precedenta contractare a serviciilor medicale cu furnizorii publici şi privaţi - a mai fost înfiinţat un spital, şi anume Spitalul de Recuperare President din Băile 1 Mai, cu 144 paturi, acesta nu va putea fi finanţat, din cauza OUG 64/030 iunie 2021, iniţiată de ministrul orădean al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şi preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe.

Conform acesteia, "numărul de paturi pentru care Casele de Asigurări de Sănătate pot încheia contracte cu furnizorii privaţi până la 31 decembrie 2022 nu poate fi mai mare decât numărul de paturi contractate cu furnizorii privaţi la 31 decembrie 2020 la nivelul fiecărui judeţ", or la data de 30 decembrie 2020 noua unitate nu exista.

Contractarea încheiată luni va fi valabilă până la 30 decembrie 2022.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON