URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2015, 10:39

Cartonaş roşu! Selina şi Cartel Bau au interdicţie doi ani la lucrările Aparegio

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii care lucrează pentru Compania de Apă Oradea în cadrul proiectului Aparegio şi nu îşi predau lucrările la termenul prevăzut în contract riscă să le plătească din buzunar.

"Dacă nu încheie lucrările la timp, le vor termina pe banii lor. CAO nu este interesată de nimic decât ca lucrările să se realizeze la timp şi să se facă bine. N-o să facem niciun fel de rabat, indiferent cui aparţine firma", a declarat directorul CAO, Ovidiu Gavra, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă de închidere de an.

Şi concediaţi şi cu banii luaţi...

Directorul a precizat că societatea s-a angajat deja în trei procese, două cu constructorul Selina şi unul cu societatea Cartel Bau, care au început şi abandonat lucrări. Contractele cu Selina au vizat extinderea şi reabilitarea sistemului de apă şi canalizare în zona de sud-est a municipiului (28,6 milioane lei), respectiv construirea staţiei de epurare din Beiuş (12 milioane lei), iar cel încheiat cu firma Cartel Bau - extinderea reţelelor de apă şi canalizare din Sîntandrei (25,2 milioane lei).

"Celor doi constructori le-am luat garanţia de bună execuţie şi le-am dat certificat constatator negativ. Vreme de doi ani nu vor mai fi primiţi la licitaţiile organizate de CAO şi poate şi de alţii", a declarat Gavra.

În plus, Selina are de încasat de la CAO circa 1,8 milioane euro în contul unor lucrări executate şi recepţionate, bani pe care compania îi ţine blocaţi până ce instanţa va stabili daunele pe care constructorul le are de suportat faţă de societate.

Potrivit directorului, cele trei contracte de lucrări au fost atribuite săptămâna trecută altor constructori. "Oricum, în acest caz, UE permite fazarea lucrărilor neterminate, cu deosebirea că banii vor fi alocaţi nu din actualul buget, ci prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare 2014 - 2020", spune Gavra.

Lucrările continuă

Proiectul Aparegio, în valoare de 240 milioane lei, a fost împărţit de la bun început în 4 contracte de servicii şi 15 contracte de lucrări.

Din acestea, lucrările cuprinse în opt contracte au fost deja finalizate, cele trei contracte abandonate de Selina şi Cartel Bau au fost fazate pentru anul viitor, iar patru contractate, care vizează extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă în două zone din Oradea, extinderea reţelelor de apă din Paleu şi realizarea unei staţii de epurare pentru Tinca se vor încheia în prima parte a anului viitor.

"Ne-am ţinut în buget cofinţarea de 5 milioane de euro pe care trebuie să o asigurăm în proiect. Din socotelile făcute de noi vom avea un rest de plată de circa 4 milioane euro, aşa că suma disponibilă ne acoperă necesarul", a declarat Gavra.

Potrivit evidenţelor CAO, compania are de încasat de la finanţatorul european circa 21 milioane euro pentru lucrări executate de constructori, recepţionate şi plătite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Armata celor 12 maimuţe
Complicata dramaturgie tehnică a săptămânii pe cale să se încheie şi telenovela din jurul proiectului Aparegio, telenovelă întru prelungirea căreia rolul de principal scenarist i-a revenit directorului Companiei de Apă, dl. Ovidiu Gavra, tocmai plecat în America unde se pare că va urma un curs de calificare în domeniu, lasă loc de multe speculaţii legate de viitorul d-lui Ilie Bolojan. Şi pentru ca spectacolul să fie complet, dl. Eduard Florea, etern zâmbitorul city manager al oraşului, s-a umilit în public cînd a propus şi aprobat împrumutul de 5 milioane de euro al Companiei garantat de Primăria Oradea, Gavra reuşind astfel să-i pună la îndoială şi rostul, şi competenţele. A mai reuşit şi să demonstreze că aleşii veniţi la muncă mai harnici şi mai numeroşi ca niciodată semnează tot ceea ce le trimite Bolojan sub forma proiectelor de Hotărîri de Consiliu Local, în acest caz o copie a manuscrisului directorului demn de a fi reevaluat de liderii politici unul după altul, ca la poştă. Armata nevăzută a coloneilor, a avansărilor în grad, a acordărilor de funcții din sculare în culcare l-a propulsat pe Bolojan cu o viteză cel puțin egală cu frîna sa naturală de om prost, destinat unei vieți de slugă. Serviciile n-au zis nu cînd a venit vorba să-i dea lui Bolojan un rol în opereta politică, ba chiar și un reportofon plasat pe hard-disk-ul calculatorului care să păstreze toate amintirile de care a uitat. Cînd s-au terminat coloneii cunoscuți, Gavra a trecut la trupele anonime. A bîntuit suburbiile și a oferit primarilor gradul de „colonel” al proiectului APAREGIO. S-a mai uns şi cu alifia liderului de sindicat pe post de mir contrafăcut. Peste tot. Faptele săvîrșite de acest cocalar sînt de-a dreptul grotești. Mărturiile și probele zac peste tot, ca fulgii după o bătaie cu perne. Tocmai de aceea viitorul gibonului depinde de celelalte 11 primate.
Postat 06 Decembrie 2015, 22:12 de eutanasiu
Un fleac, s-a fîsîit!
Nu doar condiţia de amici politici, de penelişti marcanţi, cu carnet sau mascaţi sunt şi unul şi celălalt, nu numai condiţia de preacinstiţi clienţi ai DNA îi leagă şi îi solidarizează pe numiţii Gavra Ovidiu Cornel şi Bolojan Ilie Gavril. Ci şi matrapazlâcurile, falsurile, abuzurile comise de amândoi în decursul mai lungii sau mai scurtei lor cariere. I-au lăsat structurile din braţe, i-au abandonat jurnaliştii care le suflau în cur pe bani, iar acum se pregătesc procurorii să le scrie cărţi pentru spor de pedeapsă. Oare ce-i sperie mai tare: să rămînă definitiv fără avere sau să revină la meseria lor de bază - “alba-neagra”?
Postat 06 Decembrie 2015, 20:54 de eutanasiu
Il doare in fund pe Pocait
Il doare in fund pe Pocait de interdictia voastra, deja a trecut toate utilajele pe Trameco si ia in continuare lucrari bine mersi. Selina oricum o baga in gard, asa ca o sa-i faceti frectie la picior de lemn. Sunt curios cat ati luat spaga cand ati dat lucrarile lui Selina, stiind halul si bataia de joc cu care lucreaza...
Postat 06 Decembrie 2015, 11:18 de Groparu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON