URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Mai 2018, 10:10

"Cărţile Memoriei", lansate la târgul Gaudeamus: Foşti deţinuţi politici au rememorat ororile comunismului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Foşti deţinuţi politici, urmaşi şi simpli curioşi au luat parte, vineri, în cadrul târgului de carte Gaudeamus, ce se desfăşoară în aceste zile în Piaţa Unirii, la o multiplă lansare de carte despre istoria celor care au trecut prin închisorile comuniste, inclusiv cea din Oradea.

Editura Evdokimos şi Fundaţia Profesor George Manu au prezentat mai multe volume de istorie şi memorialistică, moderatorul evenimentului fiind istoricul Cristina Puşcaş. În deschiderea sa, Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a rostit un cuvânt de salut, arătând că oameni precum foştii deţinuţi politici au fost "latura senină a poporului nostru".

Prima dintre cărţile prezentate este cea de memorialistică a lui Cornel Onaca, "Martori şi martiri în temniţele comuniste", aflată la a treia ediţie. Abia ieşit de pe băncile şcolii şi încadrat ca tânăr ofiţer administrativ în cadrul Miliţiei Oradea, el a fost condamnat de autorităţile comuniste la 15 ani de puşcărie pentru că a refuzat să devină informator al Securităţii.

Autorul le-a povestit celor prezenţi despre studiile sale şi venirea la Oradea în anul 1950. Momentul arestării, iar apoi ispăşirea pedepsei pentru apartenenţa la o organizaţie anticomunistă au fost detaliate. "Am fost condamnat la 12 ani de temniţă grea, dar s-a considerat că pedeapsa era prea mică şi mi s-a majorat la 15 ani, muncă silnică. (…) Acolo am întâlnit profesori, medici, preoţi, greco-catolici, romano-catolici, ortodocşi, în mijlocul cărora m-am format", a rememorat autorul.

Eliberat ca urmare a decretului de amnistie din 1964, Onaca n-a putut însă să îşi continue studiile dorite. "M-am înscris la Facultatea de Drept, dar l-am avut coleg pe fostul meu anchetator, iar, la scurt timp, am fost exmatriculat", a explicat el. În schimb, Cornel şi-a terminat studiile în ştiinţe economice, profesând apoi în mai multe locuri de muncă şi fiind permanent urmărit.

Un alt volum prezentat orădenilor este cel al fostului deţinut politic Traian Bodea, "Blestemul corbului alb", carte ce continuă o serie în care se regăseşte şi "Adolescenţi în zeghe". "Nu aveam o impresie tocmai bună despre ruşi, dar nu ca popor (…) ci nu am putut aproba ce au făcut ei în România", a arătat Bodea.

Acesta a povestit şi momentul arestării, la vârsta de 14 ani: "În 1956, când avea loc contrarevoluţia din Ungaria, am considerat că trebuia să facem şi noi ceva. Am zis că la zece ani de la război trebuia ca ruşii să plece. (…) Au fost mii de tineri care au fost arestaţi pentru că gândeau. Numai în Apuseni am avut şapte grupuri mari de partizani anticomunişti, care au demonstrat că aveau demnitate".

În fine, o altă carte prezentată în cadrul evenimentului a fost "Doi unionişti din Husasău de Criş. Preoţii Gavril Iovan şi Gheorghe Bordaşiu", apărută la Editura Aureo. Este o lucrare ştiinţifică ce prezintă biografiile celor doi preoţi, delegaţi la adunarea naţională de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, redactată de doi preoţi, Ioan-Mircea Ghitea şi Nicolae Bordaşiu, ultimul fost deţinut politic. "Cartea pune în lumină dorinţa românilor din nord-vestul spaţiului românesc pentru unitate naţională", a arătat părintele Ghitea.

La finalul evenimentului, autorii au acordat autografe. Cărţile pot fi găsite la standul editurii Evdokimos din cadrul târgului Gaudeamus, dar şi în librării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON