URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2020, 18:50

Care alegorice şi reguli anti-Covid, la Carnavalul Florilor, care în premieră n-a ajuns în Oradea, ci s-a ţinut în Borş (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihoreni din mai multe localităţi, inclusiv din Oradea, au mers, sâmbătă, în prima parte a zilei, pe terenul de sport din comuna Borş, unde a avut loc - după ce n-a primit undă verde în Oradea - Carnavalului Florilor, ediţia de anul acesta fiind una restrânsă din cauza pandemiei de Covid-19, cu doar trei care alegorice şi câteva momente artistice. Organizarea a fost una bună, mai mulţi voluntari supraveghind ca participanţii să poate măşti şi să nu se înghesuie.

Cu restricţii

Carnavalul Florilor este un eveniment cunoscut al oraşului Debreţin din Ungaria, constând într-o paradă cu care alegorice realizate cu migală din flori. De mai mulţi ani, festivalul ajunge şi în Bihor, printr-un parteneriat între autorităţile din cele două ţări. 

Anul acesta, însă, Carnavalul Florilor n-a primit permisiunea să fie organizat pe domeniul public al Oradiei, dată fiind răspândirea virusului Covid-19. Aşadar, CJ Bihor a decis să-l ţină în Borş, pe terenul de fotbal, într-o formă restrânsă. 

Vizitatorii au fost obligaţi să poarte măşti pe toată durata şederii şi să respecte distanţarea socială, iar în mai multe zone de pe teren puteau găsi dezinfectant, mănuşi şi măşti. De asemenea intrarea, s-a făcut printr-o singură poartă, iar cei care doreau să plece erau îndrumaţi spre celălalt capăt al terenului.

"Mă bucur că are loc şi anul acesta. Iniţial mi-a fost frică să vin pentru că nu ştiam câtă lume va fi, dar totul este foarte bine organizat", a spus Flavia, o tânără orădeancă. 

Carele alegorice - trei la număr - au putut fi admirate începând cu ora 10, ele fiind aşezate la ieşirea de pe terenul de fotbal. Fiecare car a fost delimitat şi supravegheat, astfel încât să nu se creeze aglomeraţii. "Deşi scrie pe fiecare portiţă, noi le explicăm şi pe unde trebuie să intre şi să iasă şi ne asigurăm că nu sunt prea mulţi oameni. Nu lăsăm mai mulţi de 10-15", a spus Noemi Andrei, una dintre voluntare. 

Primul car a fost cel cu coroana Sfântului Ştefan, care se realizează în fiecare an la Carnavalul Florilor din Debreţin, urmat de unul realizat în comun de judeţele Bihor şi Hajdú-Bihar, care îl înfăţişează pe Sfântul Ladislau. Ultimul car a fost, însă, preferatul copiilor, căci reprezenta o vulpe dintr-un desen animat maghiar care îşi face selfie.

Spectacole cu distanţare

De cealaltă parte a terenului a fost amenajată o mică scenă, unde au avut loc mai multe momente artistice, iar în faţa ei au fost puse mai multe bănci pentru spectatori, însă respectându-se o anumită distanţă.

Cei prezenţi au putut vedea de la ora 10.30 spectacolele Ansamblului de dans popular Galagonya din Borş, Ansamblului Crişana şi Ansamblului de dans profesionist Nagyvárad. Apoi, după ora 12, pe scenă au urcat mai multe majoretele de la Mystique & Angels, urmate de trupa de dans modern Sunshine. Sărbătoarea s-a încheiat cu un concert Tóth Andi de la ora 13, o tânără care s-a născut în Oradea şi care, în urmă cu mai mulţi ani, a câştigat emisiunea X Factor Ungaria.

Pe de altă parte, toţi care au ajuns la eveniment au primit câte o caserolă cu tortul Bihorului, delicatesă care a fost preparată şi în ediţia de anul trecut a carnavalului. 

La ora 14, carele alegorice au pornit spre Valea lui Mihai, iar în drum vor opri în mai multe localităţi. "Tot la oră fixă ne vom opri în Biharia, Tămăşeu, Roşiori, Diosig, Săcuieni, Adoni şi Tarcea", a spus Szabó József, preşedintele Agenţia de Management al Destinaţiei din cadrul Consiliului Judeţean Bihor.

Duminică, carele vor staţiona pe strada Republicii din Valea lui Mihai, unde vor avea loc şi festivităţi dedicate împlinirii a 750 de ani de la atestarea documentară a localităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON