URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2020, 18:28

Carnavalul Florilor nu ajunge în Oradea, dar se ţine în Borş. Vezi programul şi regulile impuse de organizatori! 

Carnavalul Florilor nu ajunge în Oradea, dar se ţine în Borş. Vezi programul şi regulile impuse de organizatori!  (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Primăria Oradea nu şi-a dat acordul ca evenimentul "Carnavalul florilor" să fie ţinut în municipiu, în contextul pandemiei tot mai extinse de Covid-19, Consiliul Judeţean Bihor a luat decizia să-l organizeze, într-o formă mai restrânsă, cu doar trei care alegorice şi câteva momente artistice, pe terenul de fotbal al localităţii Borş. Reprezentanţii instituţiei transmit, însă, că evenimentul se va ţine "în condiţii de siguranţă", iar participanţii vor trebui să poarte măşti. 

Primăria Oradea a spus "nu"

În ultimii ani, "Carnvalul florilor" - un festival organizat în mod tradiţional în Debreţin, cu multe care spectaculoase realizate din flori - a ajuns şi în Oradea, în cadrul unui parteneriat între Primăria Oradea, Consiliul Judeţean Bihor şi autorităţile din Ungaria. La ediţiile trecute, după parada carelor prin oraş, însoţite de trupe de majorete şi dansatori, festivalul ajungea în Piaţa Unirii, unde orădenii se înghesuiau să facă fotografii. 

Anul acesta, însă, Visit Oradea (asociaţia din subordinea Primăriei) a decis să nu se mai implice în organizarea evenimentului în contextul pandemiei de Covid-19. Ba mai mult - după cum a anunţat, joi, Agenţia de Management al Destinaţiei (din subordinea CJ Bihor) -, comisia din subordinea Primăriei care avizează desfăşurarea evenimentelor pe domeniul public a refuzat să-şi dea acordul pentru desfăşurarea Carnavalului Florilor în Oradea.

"În urma unor consultări cu factori implicaţi, respectiv comisia de specialitate din cadrul Primăriei Oradea, aceasta nu şi-a dat avizul pentru organizarea evenimentului, din cauza numărului tot mai mare de cazuri noi de Covid-19 în Oradea şi judeţul Bihor", se arată în comunicatul AMD Bihor. 

Mutat în Borş

Autorităţile judeţene au decis, totuşi, să ţină evenimentul şi anul acesta, însă în comuna Borş. "După îndelungate consultări, atât cu partenerii din Ungaria, cât şi cu instituţiile de specialitate implicate (DSP Bihor, IJP Bihor, Jandarmeria Bihor) s-a luat decizia organizării evenimentului pe terenul de fotbal din localitatea Borş. Pentru noua locaţie am reuşit să obţinem toate avizele necesare, inclusiv avizul Primăriei Borş. Astfel, doritorii vor putea participa la eveniment în condiţii de siguranţă", au transmis reprezentanţii AMD. 

Concret, sâmbătă, 22 august, trei care alegorice vor fi parcate pe terenul de fotbal din Borş, putând fi admirate între orele 10 şi 14. Organizatorii nu au dat detalii despre tematicile şi simbolurile alese pentru cele trei care aduse din Ungaria. 

În intervalul menţionat, organizatorii au plănuit şi câteva momente artistice, ţinute, evident, în aer liber. De la ora 10.30, în faţa spectatorilor vor veni Ansamblul de dans popular Galagonya din Borş, Ansamblul Crişana şi Ansamblul de dans profesionist Nagyvárad, în timp ce de la ora 12 va veni rândul trupei de majorete Mystique & Angels, respectiv al trupei de dans modern Sunshine. De la ora 13, va ţine un mini concert Tóth Andi, o tânără originară din Oradea, care, în urmă cu mai mulţi ani, a câştigat trofeul emisiunii X Factor Ungaria. 

Tur spre Valea lui Mihai

Evenimentul se va muta apoi în nordul judeţului. Concret, la ora 14, carele vor porni spre Valea lui Mihai şi vor opri pentru scurt timp în alte localităţi: ora 15 - Biharia, ora 16 - Tămăşeu, ora 17 - Roşiori, ora 18 - Diosig, ora 19 - Săcuieni, ora 20 - Adoni şi Tarcea şi ora 21 - Valea lui Mihai. 

"Dorim să subliniem faptul că în toate locaţiile amintite vom urmări îndeplinirea condiţiilor legale privind distanţarea socială, dar totodată este nevoie şi de o foarte bună colaborare din partea populaţiei. De acea, îi rugăm pe toţi cei interesaţi să poarte mască de protecţie sanitară şi să respecte normele privind distanţarea socială şi să evite aglomerarea", transmit organizatorii. 

Duminică, cele trei care vor rămâne expuse pe strada Republicii din Valea lui Mihai, unde vor avea loc şi festivităţi dedicate împlinirii a 750 de ani de la atestarea documentară a localităţii. 

Apel la responsabilitate

Organizatorii subliniază că evenimentul are anumite reguli, impuse de pandemia de Covid-19, în special în contextul în care în judeţul Bihor se descoperă tot mai multe cazuri de îmbolnăvire. 

Acestea sunt:

- Accesul vizitatorilor pe terenul de fotbal din Borş se face doar în urma triajului observaţional şi cu măsurarea temperaturii persoanelor.

- Pe toate durata evenimentului toţi participanţii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie sanitară, cu excepţia copiilor sub 5 ani.

- Toţi participanţii au obligaţia de a păstra între ei distanţarea de cel puţin 2 metri.

- Vizitatorii vor avea acces pe terenul de fotbal într-un număr limitat, astfel cei care îşi vor aştepta rândul la punctul de intrare sunt rugaţi de asemenea ca pe durata aşteptării să poarte masca şi păstreze distanţa de 2 m faţă de ceilalţi.

- Să nu stea în grupuri mai mari de 4 persoane, cu excepţia familiilor sau celor care trăiesc în aceeaşi gospodărie.

- Rugăm participanţii să folosească doar aleile marcate corespunzător, să folosească punctele de acces semnalizate (intrare-ieşire separat), precum şi toaletele.

- Participanţii sunt rugaţi să se aşeze doar pe locurile/scaunele marcate, păstrând totodată reglementările privind distanţarea. 

- Participanţii sunt rugaţi să parcheze autovehiculele doar în locurile marcate şi să fie atenţi la distanţarea socială şi în afara locaţiei de desfăşurare a evenimentului.

Evenimentul este organizat de CJ Bihor, prin AMD Bihor, iar parteneri sunt Primăria Municipiului Debrețin, Autoguvernarea județului Hajdú-Bihar, Primăria Comunei Borș, Primăria Orașului Valea lui Mihai şi Teatrul Szigligeti Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON