Proiectul Aparegio derapează periculos tocmai când ar trebui să-şi tureze motoarele la maxim. Firma Selina, care a câştigat caimacul la licitaţia pentru execuţia lucrărilor de extindere şi reabilitare a lucrărilor de apă şi canalizare din Oradea, vrea să rupă contractul.
Patronul Beniamin Rus şi directorul general Călin Roman l-au vizitat deja pe viceprimarul Mircea Mălan pentru a-l anunţa că Selina va abandona contractul încheiat în 2012. "Au spus că nu se încadrează în preţ", povesteşte Mălan.
Lucrări întârziate
Firma Selina a câştigat execuţia lucărilor de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare dintre zona centrală şi cartierul Nufărul pentru suma de 28,6 milioane lei, reprezentând 56% din preţul estimat.
La mai bine de un an de la deschiderea şantierului, constructorul a finalizat doar 45% din cei 30,3 kilometri de reţea de apă şi doar 3,6% din cei 15,8 kilometri de canalizare, în condiţiile în care lucrările au termen de predare luna decembrie 2014. Cum şansele să se încadreze sunt minime, vrea să renunţe la contract...
Abandon cu "penalizare"
Primele semne că lucrurile ies de sub control au apărut vara trecută, când Selina a început înlocuirea reţelelor de apă pe mai multe străzi din centru, dând peste cap traficul, şi a cerut deschiderea altor puncte de lucru, lăsând însă în urmă şanţuri acoperite de mântuială. Presată de Primărie, firma a acoperit gropile, dar în primăvara acestui an, când Compania de Apă a cerut realuarea lucrărilor, s-a eschivat. "Degeaba i-am cerut constructorului să se mobilizeze. Şi astăzi, din 24 de echipe abia dacă a scos la lucru 9", spune managerul de proiect în cadrul Aparegio, Georgică Ignat (foto).
Situaţia e cu atât mai gravă cu cât lucrările la canalizare, extrem de întârziate, sunt de trei ori mai greu de realizat decât cele la apă. "Dacă apa vine la o adâncime de 1,5 metri, canalizarea se pune la 4 metri sau mai jos. Se lucrează sub trafic, sub reţele de apă, de gaz şi sub tot felul de cablaje, fără întreruperea serviciilor, şi cu întărirea marginilor şanţurilor ca să nu se surpe peste muncitori", zice Ignat. Altfel spus, durează şi costă mai mult.
Până în decembrie lucrările sunt greu de finalizat de către Selina şi imposibil de către alt constructor! "Au rămas de executat lucrări de circa 7 milioane euro. Va trebui să organizăm o nouă licitaţie, care se va finaliza cel mai curând în toamnă, aşa că termenul de predare va fi amânat spre sfârşitul lui 2015", explică inginerul "deranjul" pentru care Selina va trebui, totuşi, să plătească.
Vremuri grele
Potrivit contractului, dacă renunţă la lucrări, Selina pierde garanţia de bună execuţie în valoare de 2,8 milioane lei. În plus, intră pe lista neagră a firmelor care nu vor mai fi primite la licitaţii în următorii doi ani.
Dacă ţine de contract, pierde însă şi mai mult. Pe lângă garanţie va plăti penalităţi de 1% pentru fiecare zi de întârziere, în limita a 10% din valoarea totală a lucrărilor, adică alte 2,8 milioane lei! În condiţiile în care Selina şi-a cerut insolvenţa încă din martie, invocând lipsa de lichidităţi, penalitaţile vor băga firma la apă.
La cererea băncilor Transilvania şi Unicredit Ţiriac, dispuse să-i reeşaloneze credite de 100 milioane lei, în aprilie Tribunalul a revocat hotărârea privind deschiderea insolvenţei, dar situaţia firmei nu s-a îmbunătăţit. Constructorul nu a reuşit să angajeze lucrări de anvergură, nu şi-a încasat de la stat banii pe cele executate anterior, iar recenta punere sub acuzare de către DNA a patronului pentru spălare de bani, alături de vicepreşedintele CJ Alexandru Kiss, nu e deloc de ajutor.
Lucrări în pierdere
Beniamin Rus (foto) spune că e nevoit să renunţe la lucrările de canalizare din proiectul Aparegio pentru că sunt nerentabile, iar asta fiindcă beneficiarul ar fi renunţat la unele lucrări prevăzute în proiectul iniţial. "Efectiv nu se poate lucra la preţul acela", susţine el, afirmând că firma sa a fost pusă în situaţia de a renunţa la contract fără să aibă nicio vină. "Noi ne-am făcut nişte calcule pe baza caietului de sarcini, înainte să ne înscriem la licitaţie, dar când ne-am trezit că beneficiarul spune "asta nu se mai face" şi "asta nu se plăteşte" nu mai putem încheia pe profit".
Patronul Selinei spune că a avut deja discuţii preliminare cu reprezentanţii municipalităţii şi urmează să anunţe CAO oficial despre denunţarea contractului: "Săptămâna aceasta vom notifica beneficiarul". Rămâne de văzut ce impact va avea asta asupra proiectului Aparegio, nu de alta, dar acesta a pornit de la început cu stângul. Întâi şi-au cerut ieşirea din asociere sătenii din Biharia, apoi s-a opus şi primarul de Finiş, iar acum nici măcar constructorii nu mai vor să audă de lucrări. Chiar cu riscul să aducă bani de acasă...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.