URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Aprilie 2020, 10:47

Capacitatea de testare Covid din Oradea se dublează: al doilea analizor PCR a fost instalat într-un laborator al Spitalului Judeţean (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel de-al doilea aparat Real Time PCR pentru depistarea infectării cu coronavirus de care dispune Oradea a fost instalat joi într-un laborator al Spitalului Judeţean din incinta Maternităţii, urmând să fie operat de o echipă pregătită de medicul-şef al Laboratorului unităţii, dr. Marcela Bota.

"Aparatul a fost furnizat de Ministerul Sănătăţii şi poate analiza concomitent, într-o şarjă, 72 de probe biologice. A fost instalat ieri (n.r. – joi) într-un laborator al spitalului din incinta staţionarului III, special pregătit de acum aproape două săptămâni", au explicat BIHOREANULUI surse medico-sanitare.

Conform acestora, noul aparat va fi utilizat pentru efectuarea de teste începând de vineri seară, după încheierea instructajului membrilor echipelor de laboranţi.

Noul analizor va permite dublarea capacităţii de testare a Oradiei, în condiţiile în care oraşul a achiziţionat încă de acum o lună un aparat Real Time din donaţii de la companii şi asociaţii locale, cu o capacitate de procesare de 38 de probe biologice într-o serie. Conform declaraţiilor coordonatorului spitalelelor locale, dr. Gheorghe Carp, primul analizor, care funcţionează într-un laborator al Spitalului Municipal, va fi upgradat astfel încât să egaleze capacitatea de testare la nivelul celui de-al doilea, furnizat de Ministerul Sănătăţii.

Dublarea capacităţii de testare a Oradiei, într-o primă fază la aproximativ 400 de analize pe zi, permite aplicarea unei strategii deocamdată unice în ţară pentru prevenirea răspândirii pandemiei în judeţ, şi anume testarea comunitară.

Joi a avut loc o primă încercare de aplicare a acestei strategii, într-o colonie de romi din Vadu Crişului cu risc înalt de expunere la infectare, din ai cărei locuitori există pacienţi infectaţi internaţi la Spitalul Municipal din Oradea, însă cei aproape 500 de localnici au refuzat să le fie prelevate probe biologice de către o echipă formată din reprezentanţi ai DSP Bihor şi ai Spitalului Orăşenesc din Aleşd.

Totodată, majorarea capacităţii de testare va permite diminuarea numărului de persoane aflate în centrele de carantină din apropierea Oradiei, număr care vineri dimineaţă, la ora 8.30, era de 1.201 persoane, iar ulterior testarea extinsă a mai multor categorii de bihoreni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON