URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Aprilie 2020, 10:47

Capacitatea de testare Covid din Oradea se dublează: al doilea analizor PCR a fost instalat într-un laborator al Spitalului Judeţean (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel de-al doilea aparat Real Time PCR pentru depistarea infectării cu coronavirus de care dispune Oradea a fost instalat joi într-un laborator al Spitalului Judeţean din incinta Maternităţii, urmând să fie operat de o echipă pregătită de medicul-şef al Laboratorului unităţii, dr. Marcela Bota.

"Aparatul a fost furnizat de Ministerul Sănătăţii şi poate analiza concomitent, într-o şarjă, 72 de probe biologice. A fost instalat ieri (n.r. – joi) într-un laborator al spitalului din incinta staţionarului III, special pregătit de acum aproape două săptămâni", au explicat BIHOREANULUI surse medico-sanitare.

Conform acestora, noul aparat va fi utilizat pentru efectuarea de teste începând de vineri seară, după încheierea instructajului membrilor echipelor de laboranţi.

Noul analizor va permite dublarea capacităţii de testare a Oradiei, în condiţiile în care oraşul a achiziţionat încă de acum o lună un aparat Real Time din donaţii de la companii şi asociaţii locale, cu o capacitate de procesare de 38 de probe biologice într-o serie. Conform declaraţiilor coordonatorului spitalelelor locale, dr. Gheorghe Carp, primul analizor, care funcţionează într-un laborator al Spitalului Municipal, va fi upgradat astfel încât să egaleze capacitatea de testare la nivelul celui de-al doilea, furnizat de Ministerul Sănătăţii.

Dublarea capacităţii de testare a Oradiei, într-o primă fază la aproximativ 400 de analize pe zi, permite aplicarea unei strategii deocamdată unice în ţară pentru prevenirea răspândirii pandemiei în judeţ, şi anume testarea comunitară.

Joi a avut loc o primă încercare de aplicare a acestei strategii, într-o colonie de romi din Vadu Crişului cu risc înalt de expunere la infectare, din ai cărei locuitori există pacienţi infectaţi internaţi la Spitalul Municipal din Oradea, însă cei aproape 500 de localnici au refuzat să le fie prelevate probe biologice de către o echipă formată din reprezentanţi ai DSP Bihor şi ai Spitalului Orăşenesc din Aleşd.

Totodată, majorarea capacităţii de testare va permite diminuarea numărului de persoane aflate în centrele de carantină din apropierea Oradiei, număr care vineri dimineaţă, la ora 8.30, era de 1.201 persoane, iar ulterior testarea extinsă a mai multor categorii de bihoreni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON