URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2018, 18:46

"Cântă pădurea": Bihorenii sunt invitaţi să asculte timp de o zi muzică în pădurea de la Băile 1 Mai

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii şi turiştii veniţi în Băile Felix şi 1 Mai sunt aşteptaţi să ia parte pe 30 septembrie la cea de-a treia ediţie a evenimentului "Cântă pădurea", care va avea loc, cu acces gratuit, lângă cantonul din pădurea Băile 1 Mai.

Aer curat, muzică bună, produse locale...

Organizat de Fundaţia Muzsikál az Erdő (Cântă pădurea) din Ungaria în parteneriat cu mai multe instituţii bihorene, printre care Agenţia de Mangement al Destinaţiei, Direcţia Silvică Bihor şi Filarmonica de Stat Oradea, evenimentul "Cântă pădurea", cu tradiţie de 15 ani în ţara vecină, este dedicat apropierii faţă de natură, artă şi tradiţiile locale.

"Cântă pădurea nu este un eveniment de masă. De obicei la concerte sunt mai mulţi copaci decât participanţi, dar tocmai pentru că nu sunt mii de oameni putem simţi tot ce ne oferă pădurea: aerul curat, cântecul păsărilor, muzică de calitate, produse locale, tot", a explicat Szabo Lajos, reprezentantul Fundaţiei Muzsikál az Erdő, joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor.

Szabo i-a invitat pe bihoreni să ia parte la eveniment în număr cât mai mare, indiferent de capriciile toamnei, menţionând că "nu există vreme nefavorabilă, ci doar îmbrăcăminte nefavorabilă".

Spectatorii vor avea parte timp de o zi de prezentări de produse locale, jocuri tradiţionale, atelierele meşteşugăreşti, dar şi un concert într-un amfiteatru natural înconjurat de copaci situat la 800 de metri de cantonul silvic din pădurea Băile 1 Mai.

Autobuzul de pădure

Cea de-a treia ediţie a evenimentului "Cântă pădurea" va debuta duminică, 30 septembrie, la ora 11 pe un spaţiu amenajat lângă Ocolul Silvic din pădurea Băile 1 Mai.

Doritorii pot ajunge în staţiune cu autobuzul 512, care porneşte tot la 30 minute din autogara Nufărul şi are punct terminus lângă hotelul Ceres. De aici, distanţa de 1,5 kilometri până la locul evenimentului va putea fi parcursă cu ajutorul unui microbuz, cu plecare tot la 15 minute, care opreşte şi în faţa Ştrandului cu Valuri, unde şoferii trebuie să îşi lase maşinile.

"De la canton, unde vor fi amenajate terasele restaurant şi atelierele pentru copii, până la locul concertului, cam 800 metri, se va merge pe jos", a precizat directorul AMD Bihor, Bántó Norbert. Bihorenii sunt aşteptaţi în număr cât mai mare.


Programul evenimentului

11:00 – prezentarea produselor culinare şi artizanale locale

11:00 – program pentru copii – jocuri tradiţionale şi ateliere meşteşugăreşti pentru copii

11:30 – terasă restaurant

12:00 – plimbare prin pădure cu tema: viaţa în pădure, importanţa proterjării pădurilor cu inginerii silvici Puskás Lajos şi Szabó Lajos

13:00 – concert în pădure (locul desfăşurării se află la 800 metri de cantonul silvic)

Concerte

Fanfara Filamornicii de Stat Oradea – dirijor Fojka Lászó

Spectacolul Liceului de Arte Oradea:

- Popa Bianca – cântece populare, coordonator profesor Bonţu Aurica
- "E bine să cânţi" – prelucrarea unor câtece populare – corul Liceului de Arte Oradea, dirijor Béres Csilla
- concert de vioară, dirijor Nagy Viola
- cor masculin "Cantemus", dirijor Szabó Soma
- formaţia "Muzikus"

16:00 – plimbare spre cantonul silvic

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON