URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2017, 10:11

Când mor politicienii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar moartea pare să-i apropie pe politicieni unul de altul ca oameni. Preocupaţi de declaraţii politice, talk-show-uri, bătălii de imagine, interpelări şi moţiuni, domniile lor par să uite că, până la urmă, sunt doar oameni. Abia la căpătâiul unui coleg sau adversar trecut la cele sfinte şi dezbrăcat de funcţii dau dovadă de compasiune şi eleganţă. Cel mai adesea tardiv.

Politicienii sunt ca fotbaliştii - se aleargă, se contrează, se lovesc mereu, încearcă cu încrâncenare să-şi dea goluri tot timpul. Dar imediat ce meciul se termină, sportivii se bat reciproc pe spate, se felicită unul pe altul şi merg împreună la bere. Din păcate, în cazul politrucilor meciul se termină prea târziu, atunci când berea nu mai e o opţiune şi se înlocuieşte cu coliva. Nu le mai rămân decât vorbele frumoase şi pioşenia publică.

Momentul marii treceri în lumea de dincolo le predă mai-marilor o lecţie pe care cei mai mulţi dintre ei par să o ignore. Şi anume că există multe, foarte multe lucruri mai presus de statutul partidului, de loialitatea de gaşcă, de bătăliile de imagine sau de funcţiile de putere. Dacă ar trăi conştient sub spectrul acestei ameninţări, deciziile lor ar fi mai bune pentru toată lumea, nu doar pentru partidul din care fac parte.

Lauda adversarului nu este permisă în politică decât dacă prezintă avantaje pe termen mediu sau scurt şi, cel mai adesea, este susceptibilă de ipocrizie. În toate celelalte cazuri e semn de slăbiciune sau, mai rău, trădare. Dar, în cimitir, e liber la discursuri: "A fost un om de calitate", "O personalitate care merită tot respectul nostru", "Un om politic deosebit"... Ciudat, nu? Ca politician, pare că e obligatoriu să mori pentru a fi respectat.

Redeveniţi iluzoriu oameni obişnuiţi în preajma unui sicriu, politicienii mai trebuie să treacă testul sincerităţii şi al credibilităţii. E posibil uneori ca vorbele bune să nu fie prea vizibile de sub maldărul de invective adunate în ani de zile şi să nu le fie luate în serios. O motivaţie în plus pentru moderaţie în discursurile viitoare. Căci, la fel ca în cazul fotbaliştilor, nu ştii niciodată când ajungi să joci în aceeaşi echipă cu adversarul de azi. Ori când trebuie să-l conduci pe ultimul drum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
O clarificare necesară
"la căpătâiul unui coleg sau adversar trecut la cele sfinte " Corecție: "la cele veșnice", căci nu toți, mai ales dintre politicieni, se duc la cele sfinte. La veșnicie însă da: fie în rai cu sfinții și cu drepții, fie în întunericul cel mai dinafară, la scrâșnetul dinților și chinul cel neîncetat.
Postat 29 Septembrie 2017, 19:16 de Oarecine
TDS. Bihoreanoradean
Bolojan e de vina si pentru asta
Postat 18 Septembrie 2017, 19:58 de sandu1200
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON