URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Septembrie 2017, 10:11

Când mor politicienii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar moartea pare să-i apropie pe politicieni unul de altul ca oameni. Preocupaţi de declaraţii politice, talk-show-uri, bătălii de imagine, interpelări şi moţiuni, domniile lor par să uite că, până la urmă, sunt doar oameni. Abia la căpătâiul unui coleg sau adversar trecut la cele sfinte şi dezbrăcat de funcţii dau dovadă de compasiune şi eleganţă. Cel mai adesea tardiv.

Politicienii sunt ca fotbaliştii - se aleargă, se contrează, se lovesc mereu, încearcă cu încrâncenare să-şi dea goluri tot timpul. Dar imediat ce meciul se termină, sportivii se bat reciproc pe spate, se felicită unul pe altul şi merg împreună la bere. Din păcate, în cazul politrucilor meciul se termină prea târziu, atunci când berea nu mai e o opţiune şi se înlocuieşte cu coliva. Nu le mai rămân decât vorbele frumoase şi pioşenia publică.

Momentul marii treceri în lumea de dincolo le predă mai-marilor o lecţie pe care cei mai mulţi dintre ei par să o ignore. Şi anume că există multe, foarte multe lucruri mai presus de statutul partidului, de loialitatea de gaşcă, de bătăliile de imagine sau de funcţiile de putere. Dacă ar trăi conştient sub spectrul acestei ameninţări, deciziile lor ar fi mai bune pentru toată lumea, nu doar pentru partidul din care fac parte.

Lauda adversarului nu este permisă în politică decât dacă prezintă avantaje pe termen mediu sau scurt şi, cel mai adesea, este susceptibilă de ipocrizie. În toate celelalte cazuri e semn de slăbiciune sau, mai rău, trădare. Dar, în cimitir, e liber la discursuri: "A fost un om de calitate", "O personalitate care merită tot respectul nostru", "Un om politic deosebit"... Ciudat, nu? Ca politician, pare că e obligatoriu să mori pentru a fi respectat.

Redeveniţi iluzoriu oameni obişnuiţi în preajma unui sicriu, politicienii mai trebuie să treacă testul sincerităţii şi al credibilităţii. E posibil uneori ca vorbele bune să nu fie prea vizibile de sub maldărul de invective adunate în ani de zile şi să nu le fie luate în serios. O motivaţie în plus pentru moderaţie în discursurile viitoare. Căci, la fel ca în cazul fotbaliştilor, nu ştii niciodată când ajungi să joci în aceeaşi echipă cu adversarul de azi. Ori când trebuie să-l conduci pe ultimul drum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
O clarificare necesară
"la căpătâiul unui coleg sau adversar trecut la cele sfinte " Corecție: "la cele veșnice", căci nu toți, mai ales dintre politicieni, se duc la cele sfinte. La veșnicie însă da: fie în rai cu sfinții și cu drepții, fie în întunericul cel mai dinafară, la scrâșnetul dinților și chinul cel neîncetat.
Postat 29 Septembrie 2017, 19:16 de Oarecine
TDS. Bihoreanoradean
Bolojan e de vina si pentru asta
Postat 18 Septembrie 2017, 19:58 de sandu1200
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON