URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Mai 2021, 11:17

Campionatul curăţeniei

Campionatul curăţeniei foto: CJ Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Niciodată nu m-am simţit ruşinat, când am avut oaspeţi străini, că la noi au văzut oameni mai săraci ori case mai mici. Mi-a fost jenă, însă, când oamenii erau murdari şi locurile prin care îi duceam aşijderea, pline de pungi, flacoane, doze din aluminiu, anvelope uzate şi numeroase alte mizerii pe care mulţi le aruncă pe unde apucă nu pentru că-s săraci, ci needucaţi. Culmea e că, în timp ce facem asta, tot noi, românii, ne indignăm auzind despre importuri de deşeuri din Occident, de gunoaiele pe care străinii ni le aduc în ţară, fără a pricepe că n-ar putea s-o facă fără "băieţii deştepţi" de pe meleagurile noastre.

La cum sunt năpădite de mizerii şanţurile, marginile drumurilor, albiile râurilor, câmpurile şi pădurile, problema curăţeniei ar trebui să fie, alături de asigurarea cu apă potabilă, canalizare ori gaz, o prioritate de stat; doar că politicienii vorbesc rar spre deloc despre asta, contribuind la slina mioritică. În trei decenii n-am auzit niciun candidat la Preşedinţie, un aspirant la funcţia de premier ori un ministru al Mediului care să fi declarat curăţenia urgenţă şi ordinea deziderat naţional, să fi pornit o activitate susţinută nu doar pentru combaterea poluării chimice, ci şi vizuale, şi de educare a concetăţenilor aşa încât să nu-şi mai arunce deşeurile peste tot. Baiul e că nici primarii, care prin însăşi fişa postului au datorii edilitare, nu fac mare lucru în direcţia asta, excepţiile fiind considerate adevărate bizarerii ieşite din rând.

De vreo două-trei luni am remarcat, totuşi, că în mai multe localităţi se face, încet-încet, curăţenie. Nu ştiu dacă e rezultatul ameninţării actualului şef al Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, că va împărţi banii către comune şi după starea de curăţenie (poate primarii au înţeles singuri că e normal s-o facă), dar marginile şoselelor parcă nu mai sunt acoperite cu pungi şi flacoane, ci şi sunt tunse de buruieni şi mărăciniş.

Săptămâna trecută, unul dintre vicepreşedinţii CJ Bihor, Mircea Mălan, a iniţiat o campanie inedită, Campionatul bihorean al curăţeniei, ce se va desfăşura în cursul lunii iunie, cu dublul scop de a culege deşeurile abandonate pe spaţiile publice şi de a le colecta selectiv pe cele din gospodăriile oamenilor şi de la firme, dar şi de a schimba atitudinea şi mentalitatea bihorenilor faţă de curăţenie, începând cu copiii şi tinerii. Cât preţ se pune pe curăţenie se poate deduce şi din valoarea premiilor destinate participanţilor, şi din angrenarea în campanie a firmelor şi chiar a preoţilor, invitaţi să-şi înveţe enoriaşii nu doar despre curăţenia sufletească, ci şi despre cea a "casei de dincolo de poartă", cum s-a exprimat Mălan, adică a aşezărilor.

Ne-am învăţat să nu ne amăgim, dar avem dreptul să sperăm că rezultatele vor fi, totuşi, bune. În fond, aşa cum un corp sănătos favorizează o minte pe măsură, şi curăţenia poate aduce bunăstare. În mod sigur, e cea mai frumoasă găteală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Reciclare si curatenie
Problema flacoanelor de plastic, a dozelor de metal si a celor de carton pt diferite bauturi e simplu de rezolvat. Am mai adus acest subiect in discutie. Cei care au mai umblat si prin alte tari, mai la vest de hu, si care, bineinteles, nu au mers cu ochii inchisi la ce se intamla in jurul lor, poate au vazut ca exista in fiecare localitate depozite unde se colecteaza, pt reciclare, contra cost, astfel de recipienti folositi pt imbutelierea diferitelor bauturi. Cu alte cuvinte, iti duci la depozitul respectiv flacoanele, etc si primesti bani pt fiecare flacon, doza de metal, cutie de carton predate. Cei din tarile respective au facut acest lucru tocmai pt a combate prostul obicei de a le arunca la intamplare, in spatiul public. Si chiar daca ar mai fi cate un tampit care sa aruce aiurea cate un flacon, etc, si-ar intra repede in rol "recuperatorii", cei care le-ar aduna ca sa le predea, primind bani pe ele la un astfel de depozit.
Postat 01 Iunie 2021, 19:14 de B90
scarile de bloc continua sa fie de nedescris
Buna observatie, dle Cris, asa e, circuland in judet se observ un aer proaspat de curatenie, ceea ce e un miracol binevenit. In schimb ... Va vine sa credeti ca in ditamai Oradea sunt scari de bloc care nu au fost zugravite de 40 de ani? Primaria sau asociatiile de locatari ar trebui sa impuna zugravirea spatiului colocativ macar o data la 15 ani si igienizarea scarilor de bloc regulat. Ciudat cum 20 familii intr-o scara pot accepta sa traiasca intr-o putoare negricioasa de nedescris, intr-un miros de canalizare oribil, si aici vorbim de str. GB Shaw.
Postat 31 Mai 2021, 18:52 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON