URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2021, 11:17

Campionatul curăţeniei

Campionatul curăţeniei foto: CJ Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Niciodată nu m-am simţit ruşinat, când am avut oaspeţi străini, că la noi au văzut oameni mai săraci ori case mai mici. Mi-a fost jenă, însă, când oamenii erau murdari şi locurile prin care îi duceam aşijderea, pline de pungi, flacoane, doze din aluminiu, anvelope uzate şi numeroase alte mizerii pe care mulţi le aruncă pe unde apucă nu pentru că-s săraci, ci needucaţi. Culmea e că, în timp ce facem asta, tot noi, românii, ne indignăm auzind despre importuri de deşeuri din Occident, de gunoaiele pe care străinii ni le aduc în ţară, fără a pricepe că n-ar putea s-o facă fără "băieţii deştepţi" de pe meleagurile noastre.

La cum sunt năpădite de mizerii şanţurile, marginile drumurilor, albiile râurilor, câmpurile şi pădurile, problema curăţeniei ar trebui să fie, alături de asigurarea cu apă potabilă, canalizare ori gaz, o prioritate de stat; doar că politicienii vorbesc rar spre deloc despre asta, contribuind la slina mioritică. În trei decenii n-am auzit niciun candidat la Preşedinţie, un aspirant la funcţia de premier ori un ministru al Mediului care să fi declarat curăţenia urgenţă şi ordinea deziderat naţional, să fi pornit o activitate susţinută nu doar pentru combaterea poluării chimice, ci şi vizuale, şi de educare a concetăţenilor aşa încât să nu-şi mai arunce deşeurile peste tot. Baiul e că nici primarii, care prin însăşi fişa postului au datorii edilitare, nu fac mare lucru în direcţia asta, excepţiile fiind considerate adevărate bizarerii ieşite din rând.

De vreo două-trei luni am remarcat, totuşi, că în mai multe localităţi se face, încet-încet, curăţenie. Nu ştiu dacă e rezultatul ameninţării actualului şef al Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, că va împărţi banii către comune şi după starea de curăţenie (poate primarii au înţeles singuri că e normal s-o facă), dar marginile şoselelor parcă nu mai sunt acoperite cu pungi şi flacoane, ci şi sunt tunse de buruieni şi mărăciniş.

Săptămâna trecută, unul dintre vicepreşedinţii CJ Bihor, Mircea Mălan, a iniţiat o campanie inedită, Campionatul bihorean al curăţeniei, ce se va desfăşura în cursul lunii iunie, cu dublul scop de a culege deşeurile abandonate pe spaţiile publice şi de a le colecta selectiv pe cele din gospodăriile oamenilor şi de la firme, dar şi de a schimba atitudinea şi mentalitatea bihorenilor faţă de curăţenie, începând cu copiii şi tinerii. Cât preţ se pune pe curăţenie se poate deduce şi din valoarea premiilor destinate participanţilor, şi din angrenarea în campanie a firmelor şi chiar a preoţilor, invitaţi să-şi înveţe enoriaşii nu doar despre curăţenia sufletească, ci şi despre cea a "casei de dincolo de poartă", cum s-a exprimat Mălan, adică a aşezărilor.

Ne-am învăţat să nu ne amăgim, dar avem dreptul să sperăm că rezultatele vor fi, totuşi, bune. În fond, aşa cum un corp sănătos favorizează o minte pe măsură, şi curăţenia poate aduce bunăstare. În mod sigur, e cea mai frumoasă găteală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Reciclare si curatenie
Problema flacoanelor de plastic, a dozelor de metal si a celor de carton pt diferite bauturi e simplu de rezolvat. Am mai adus acest subiect in discutie. Cei care au mai umblat si prin alte tari, mai la vest de hu, si care, bineinteles, nu au mers cu ochii inchisi la ce se intamla in jurul lor, poate au vazut ca exista in fiecare localitate depozite unde se colecteaza, pt reciclare, contra cost, astfel de recipienti folositi pt imbutelierea diferitelor bauturi. Cu alte cuvinte, iti duci la depozitul respectiv flacoanele, etc si primesti bani pt fiecare flacon, doza de metal, cutie de carton predate. Cei din tarile respective au facut acest lucru tocmai pt a combate prostul obicei de a le arunca la intamplare, in spatiul public. Si chiar daca ar mai fi cate un tampit care sa aruce aiurea cate un flacon, etc, si-ar intra repede in rol "recuperatorii", cei care le-ar aduna ca sa le predea, primind bani pe ele la un astfel de depozit.
Postat 01 Iunie 2021, 19:14 de B90
scarile de bloc continua sa fie de nedescris
Buna observatie, dle Cris, asa e, circuland in judet se observ un aer proaspat de curatenie, ceea ce e un miracol binevenit. In schimb ... Va vine sa credeti ca in ditamai Oradea sunt scari de bloc care nu au fost zugravite de 40 de ani? Primaria sau asociatiile de locatari ar trebui sa impuna zugravirea spatiului colocativ macar o data la 15 ani si igienizarea scarilor de bloc regulat. Ciudat cum 20 familii intr-o scara pot accepta sa traiasca intr-o putoare negricioasa de nedescris, intr-un miros de canalizare oribil, si aici vorbim de str. GB Shaw.
Postat 31 Mai 2021, 18:52 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON