URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Mai 2021, 19:21

Cadou de 1 Mai

Cadou de 1 Mai foto generic, momeomagazine.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ştiţi bancul cu olteanul care, când nu are ce face, se dezbracă şi îşi păzeşte hainele? Aşa şi Guvernul nostru, de parcă n-ar fi avut atâtea alte lucruri de făcut, serioase, s-a apucat să dea săptămâna trecută o Ordonanţă menită, cică, să "debirocratizeze activitatea în cadrul microîntreprinderilor". Concret, firmele cu până la 9 angajaţi nu mai sunt obligate să aibă fişa postului pentru aceştia şi nici regulament intern.

Motivarea, potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan, ar fi că microîntreprinderile "sunt afectate de lipsa de personal calificat în domeniile economic, juridic şi resurse umane" şi că "reducerea sarcinilor administrative inutile poate sprijini potenţialul microîntreprinderilor de a menţine locuri de muncă, mai ales în actualul context epidemiologic".

N-am înţeles ce are pandemia cu fişa postului şi cu regulamentul de organizare al unei firme, iar lipsa specialiştilor în resurse umane nu e un motiv serios, mai ales că modele de fişe de post se găsesc din belşug pe internet. Cât despre pretenţia că fără ele se menţin locuri de muncă... e de-a dreptul cinică.

De mirare e că o singură organizaţie sindicală a avut reacţie. Blocul Naţional Sindical a acuzat că "pentru milioane de cetăţeni se va schimba statutul, din salariat în sclav" şi că, deşi România trebuie să transpună până în august 2022 o Directivă europeană privind transparenţa şi previzibilitatea condiţiilor de muncă, vizând inclusiv dreptul lucrătorilor de a fi informaţi despre drepturile şi obligaţiile ce decurg din raporturile de muncă, prin noua Ordonanţă, angajatorii îşi pot informa angajaţii doar verbal.

Or, fişa postului este elementară, ea descrie atât sarcinile, standardele de performanţă, condiţiile de muncă şi criteriile de evaluare a angajaţilor, cât şi drepturile acestora. Fără un asemenea document scris, abuzurile, şi aşa nu puţine (cele mai frecvente fiind obligarea angajaţilor de a munci în plus fără plată şi de a prelua noi sarcini pe aceiaşi bani, doar pentru că patronul se zgârceşte să angajeze şi alţi oameni), drepturile lucrătorilor vor fi vorbă goală. Care, ca orice vorbă, zboară.

Aşa cum corect atenţionează BNS, odată cu dispariţia fişei postului, devine istorie şi posibilitatea Inspecţiei Muncii de a mai controla şi cea a instanţelor de judecată de a se mai raporta la acest document, ceea ce goleşte de conţinut drepturi elementare precum, să zicem, la egalitate de tratament, la nediscriminare şi la demnitate în muncă.

Culmea e că Guvernul a scos Ordonanţa taman în ajun de 1 Mai, când în ţările civilizate sindicatele strâng rândurile pentru a apăra drepturile lucrătorilor, fără ca la noi să suscite nici atenţia altor uniuni sindicale, cu excepţia BNS, nici interesul politicienilor pretins social-democraţi, din PSD. Ce-i drept, nici al angajaţilor înşişi, care încă nu au habar că pot fi abuzaţi de patron, dar pentru care 1 Mai e doar "o liberă" pentru grătare şi nimic mai mult.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
eh
nu e de 'simplitate' e de inutilitate. La o firma de 4 oameni nu sunt ore(ca resurse umane) disponibile pt chestii inutile. ROI, organigrame, fise de post sunt total aiurea la personal putin. toata lumea cumuleaza toate functiile asadar sunt pura birocratie actele respective. D-le Adrian Cris, nu stiu ce varsta aveti dar poate nu e prea tarziu sa faceti o afacere mica si simpla cu putini oameni(3-4 e un bun exemplu), sa simtiti in timp inutilitatea acestor hartii.
Postat 13 Mai 2021, 10:50 de nihil
Sa vorbim si de drepturi, dar si de obligatiile angajatilor.
Astept momentul in care se va modifica legislatia si daca un angajat nu respecta obligatiile din fisa postului, la un eventual control, sa fie sanctionat angajatul, nu patronul cum se intampla azi.
Postat 04 Mai 2021, 08:26 de Profesorul1
S-au schimbat vremurile
Din cauza lipsei de forta de munca, acum angajatii isi abuzeaza patronii, poate ar trebui un sistem de protectie al firmelor mici, unde angajatii raman cu mai multi bani decat patronii la sfarsit de luna. Am ajuns sa traim vremuri in care angajatul nu foloseste peria de wc dupa ce isi face treburile, "pentru ca el nu este femeie de serviciu", asa a fost invatat de ma-sa probabil. Nu respecta obligatiile din fisa postului si nu ai cu cine sa-i inlocuiesti. Daca vinde ceva un angajat si baga banii in buzunar fara sa elibereze bon fiscal, ghici cine este sanctionat pentru vanzare la negru? Pe langa ca esti furat, ti-o mai trage si anaf-ul pentru vanzare la negru. Pana la urma te gandesti ca mai bine inchizi afacerea si-ti gasesti un loc caldut pe undeva la stat si nu mai ai grija zilei de maine. Sa lucreze altii pentru a genera venituri la bugetul de stat.
Postat 04 Mai 2021, 08:14 de Profesorul1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON