URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 August 2020, 16:15

Ca-n filme! Rețea de infractori din Cluj, condusă de un fost șef al BCCO, reținută de DIICOT pentru că șantaja... traficanții de droguri (VIDEO)

Ca-n filme! Rețea de infractori din Cluj, condusă de un fost șef al BCCO, reținută de DIICOT pentru că șantaja... traficanții de droguri (VIDEO) foto generic: pressalert.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DIICOT au reţinut duminică patru membri ai unui grup infracţional organizat din Cluj specializat în supravegherea şi şantajarea unor oameni de afaceri şi traficanţi de droguri în vederea obţinerii de mari sume de bani. Liderul grupării, scrie presa centrală, este chiar un fost șef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Cluj-Napoca (BCCO), comisarul Liviu Şipoş, care își instruia constant oamenii cum să se ferească de oamenii legii.

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii structurii centrale au dispus reţinerea suspecţilor pentru 24 de ore.

Împotriva inculpaţilor s-au formulat acuzaţii multiple, de la constituirea unui grup infracţional organizat, şantaj şi lipsire de libertate, la acces ilegal la un sistem informatic, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, folosirea de date care nu sunt de destinate publicităţii şi altele.

"În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada decembrie 2019 – august 2020, pe raza judeţului Cluj, a acţionat un grup infracţional organizat, format din 6 persoane, coordonat de către un inculpat, fost lucrător în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a desfăşurat activităţi de identificare a unor oameni de afaceri pe care i-a supravegheat, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS şi dispozitive de interceptare şi înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental) şi, sub diferite pretexte, le-a solicitat remiterea unor sume importante de bani", se menţionează în comunicat.

Concret, membrii grupului identificau persoane pretabile la implicarea în traficul internaţional de droguri, fie pentru că aveau deja antecedente penale, fie pentru că din verificările făcute rezulta că au încasat venituri mari într-o perioadă scurtă de timp.

Urmăriţi cu microfon şi GPS

Grupul acţiona ca în filme. "Liderul grupării era cel care identifica potenţiali oameni de afaceri şantajabili, iar ulterior coordona membrii grupării să monteze pe autovehiculele persoanelor vătămate dispozitive de urmărire de tip baliză/dispozitive GPS, unele dintre acestea având şi funcţia de microfon prin care se poate realiza ascultarea şi înregistrarea discuţiilor purtate de către victime, să pătrundă fără drept în spaţii private şi să monteze dispozitive de interceptare şi înregistrare a discuţiilor purtate în mediul ambiental, să realizeze activităţi de acces ilegal la sisteme informatice precum şi, cu ajutorul relaţiilor pe care le aveau în cadrul structurilor MAI, să efectueze verificări în bazele de date ale acestora", au transmis procurorii DIICOT.

Membrii grupului închiriau apartamente în vecinătatea locuinţelor victimelor şi le ascultau discuţiile cu ajutorul unor mijloace tehnice performante pentru a strânge informaţii compromiţătoare cu care să le poată şantaja.

S-au dat poliţişti antidrog...

Suspecţii acţionau profesionist. "Având în vedere experienţa profesională dobândită în anii în care şi-a desfăşurat activitatea în cadrul structurilor operative ale MAI, liderul grupului (Liviu Şipoş, fost șef al BCCO Cluj - n.r.) îi instruia periodic pe membrii grupării în vederea adoptării în mod constant a unor măsuri de contracarare a unor eventuale acţiuni derulate de organele de urmărire penală şi care să îi vizeze", se menţionează în comunicat.

Membrii grupării îşi verificau constant autovehiculele pe care le foloseau pentru a descoperi eventuale dispozitive de urmărire şi comunicau în permanenţă în timpul filajului victimelor, atrăgându-şi atenţia asupra autovehiculelor suspecte.

"Într-unul din cazuri, membrii grupării au procedat la abordarea directă a persoanei vătămate, ameninţarea acesteia cu o armă de foc şi, sub pretextul că ar fi poliţişti pe linia antidrog, i-au solicitat acesteia ca în schimbul muşamalizării unui dosar fictiv ce ar fi fost deschis împotriva ei să le achite suma de 200.000 euro", au transmis procurorii.

Prinşi în flagrant

Procurorii DIICOT au efectuat o acţiune de prindere în flagrant a inculpaţilor după ce aceştia, interceptând ilegal convorbirile purtate de mai multe persoane vătămate într-un birou al firmei pe care o administrau, au aflat despre o tranzacţie financiară pe care o considerau ilicită, din care victimele urmau să încaseze o sumă considerabilă de bani. Suspecţii au plănuit să spargă sediul firmei şi să fure banii.

"Asupra lor a fost descoperit un dispozitiv tip microfon şi ustensile destinate instalării şi disimulării acestuia, iar în sediul firmei au mai fost identificate un dispozitiv de ascultare ilegală asemănător, montat în biroul unde administratorii firmei îşi desfăşurau activitatea, precum şi 2 balize GPS montate pe autovehiculele utilizate de către aceştia", se menţionează în comunicat.

În paralel, procurorii DIICOT au făcut şase percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate printre altele înscrisuri şi medii de stocare conţinând date cu caracter clasificat, sumele de 26.800 euro şi 36.000 dolari, 26 de telefoane mobile, patru microfoane pentru interceptarea discuţiilor din mediul ambiental, două camere video disimulate în borsete, o baliză GPS şi un pistol de 9 milimetri cu 83 de cartuşe, acesta din urmă deţinut legal.

Inculpaţii vor fi prezentaţi duminică Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Vezi video din timpul perchezițiilor!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Birou mic de detectivi, "neîncartiruit" vreunui "serviciu" ... mare lovitură a DICOT-ului unde a lucrat "infractorul".
Dar de "Guardia Security", cu ditamai zeci și zeci de "miculești" care fac treaba asta, cu aparatură, oameni și date, de ani și ani ... nimeni nu zice nimic !?! Ha, ha ...
Postat 16 August 2020, 18:46 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON