Aproximativ 50 de săteni din comuna Popeşti, în frunte cu primarul Dorin Curtean, au venit miercuri la Oradea cu o revendicare unică în ţară: Prefectura şi Consiliul Judeţean să-i ajute la... amânarea proiectelor cu fonduri europene.
Ce-i drept, comuna a ajuns în această situaţie tot dintr-un motiv fără precedent în ţară, şi anume lipsa Consiliului Local ales în 2012, dar dizolvat în 2013 după o demonstraţie de forţă a preşedintelui PPDD de atunci, deputatul Ioan Hulea, trecut în 2014 la UNPR.
Dispoziţia de primar, sub Hotărârea de Consiliu Local
Cei 50 de localnici au ocupat la ora 11.15 Parcul Traian cu steaguri tricolore şi pancarte trase la imprimantă color, în timp ce primarul Dorin Curtean încerca să explice jurnaliştilor situaţia extrem de complicată care a dus la imposibilitatea comunei de a finaliza cele trei proiecte cu fonduri europene începute.
"Noi am întocmit trei proiecte cu fonduri europene, pe care le-am depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, împreună cu Grupul de Acţiune Locală Muntele Şes, din care mai fac parte comunele Derna, Spinuş şi Suplacu de Barcău. Un proiect prevede pe măsura 3.2.2. achiziţia unei automăturători, altul, tot pe 3.2.2., a unui buldoexcavator şi a 500 de scaune pentru Căminul Cultural din Cuzap, iar al treilea, pe măsura 1.2.5. reabilitarea a 6 kilometri de drumuri extravilane către păşunile săteşti", a spus primarul Dorin Curtean.
Problema e că, înainte de a fi depuse la AFIR, toate cele trei proiecte au fost aprobate la nivel local doar prin dispoziţie a primarului, nu prin Hotărâre a Consiliului Local, cum cere legea.
Deputatul care a distrus Consiliul
Motivul pentru care comuna Popeşti nu mai are Consiliu Local este că în 2013, pe când era preşedintele PPDD, actualul deputat UNPR Ioan Hulea a retras sprijinul politic a 2 din cei 6 consilieri locali aleşi în 2012 pe lista partidului "lu’ domnu’ Dan", la fel ca şi primarul. "În semn de solidaritate cu cei 2, şi ceilalţi 4 consilieri PPDD şi-au dat demisia din Consiliu, în care au mai rămas doar 4 membri PSD şi 5 ai PNL. Dar, pentru că aceştia 9 nu s-au prezentat la două şedinţe consecutive ale Consiliului, a trebuit să iniţiez demersurile pentru dizolvarea lui şi alegerea altui Consiliu", a spus Curtean.
Zis şi făcut, demersurile începute în 2013 s-au finalizat în 2014, când Curtea de Apel Oradea a decis prin sentinţă definitivă şi irevocabilă dizolvarea Consiliului, iar primarul a cerut prefectului de Bihor, Claudiu Pop, să înştiinţeze Guvernul, pentru organizarea de alegeri parţiale anticipate, pentru un Consiliu nou. "Prefectul a trimis dosarul la Bucureşti, dar ştiţi că Guvernul Ponta a refuzat să facă alegeri parţiale, fie că trebuia aleşi alţi primari sau alţi parlamentari", a precizat primarul de Popeşti.
Jalbă la Oradea către Guvern
Mitingul popeştenilor desfăşurat miercuri în Parcul Traian a fost precipitat de faptul că pentru unul din cele trei proiecte, cel privind achiziţia automăturătorii, plata trebuie făcută joi, 3 decembrie, dar comuna nu are în bugetul propriu banii pe care spera să-i primească prin AFIR de la Uniunea Europeană.
"Am făcut demersuri să luăm un împrumut de la bancă, dar Ministerul Finanţelor ne-a avizat negativ documentaţia, pentru că ne trebuia o Hotărâre de Consiliu Local", a zis primarul Dorin Curtean, care speră, în aceste condiţii, să obţină o prelungire a termenelor pentru finalizarea proiectelor. "Vrem să ne sprijine Prefectura şi Consiliul Judeţean", a zis Curtean.
De altfel, împreună cu alţi patru săteni, acesta a urcat în biroul prefectului, iar la întoarcere a declarat că demnitarul i-a promis ajutor. "A spus că ne susţine, că o să trimită o adresă la Ministerul Fondurilor Europene şi la Ministerul Dezvoltării Regionale, pentru prelungirea termenelor", a spus primarul.
Nervoşi pe aleşii judeţeni
De altfel, pe pancartele afişate de cei 50 popeşteni aceasta a fost principala revendicare: "Solicităm AFIR prelungirea termenelor pentru Măsura 3.2.2.!", "Solicităm prelungirea termenelor. Banii europeni, o soluţie pentru noi!", "Solicităm debirocratizarea procedurilor de accesare a fondurilor europene!", "Nu vrem să pierdem fondurile europene!".
Pe de altă parte, însă, primarul spune că sătenii din Popeşti sunt supăraţi şi pe faptul că, dată fiind situaţia lor disperată, Consiliul Judeţean ar fi trebuit să pună el banii în locul Primăriei comunale, însă la ultima şedinţă a repartizat fondurile pe criterii politice, doar pentru comunele cu edili PNL şi UDMR. "Împărţirea banilor la Consiliul Judeţean Bihor pe criterii de partid?", "Vă mulţumim pentru sprijinul acordat la rectificarea din data de 24.11.2015 – 0 lei. Demisia!", mai scria pe pancarte. De asemenea, popeştenii au cerut şi demisia consilierului judeţean PSD Călin Maghiar, care este chiar din comuna lor, pe motiv că acesta nu i-a sprijinit: "Demisia! Un consilier judeţean din Popeşti – un mandat ratat".
Cei 50 de săteni au stat în Parcul Traian aproximativ o oră, după care au plecat spre case cum au venit: cu autocarul. E drept, şi cu o promisiune din partea prefectului, dar una aproape imposibil de onorat. Nu de alta, dar nicio lege nu prevede cum pot continua proiecte în condiţiile în care o comună, un oraş sau un municipiu nu mai are Consiliu Local...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.