URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iunie 2018, 21:33

Bustul grofului Rhédey Lajos a fost dezvelit în Parcul Bălcescu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În faţa unui public numeros, prima manifestare din cadrul celei de-a şasea ediţii a Zilelor Sfântului Ladislau a fost una de rememorare a grofului Rhédey Lajos.

Cunoscut drept unul din cei mai importanţi mecena locali ai începutului de secol XIX, om dintr-o familie nobiliară, Rhédey Lajos a fost comite (prefect) al Bihorului între anii 1808 şi 1825.

Perioada a fost una a primelor semne ale modernizării Oradiei, atuncii fiind pietruite primele străzi din oraş, respectiv a fost introdus iluminatul public, la început cu lămpi cu lumânări. Din averea sa, Rhédey a sponsorizat poeţii şi prozatorii locali, dar, mai ales, a donat urbei grădina englezească ce se întindea pe amplasamentul actualului parc Bălcescu, al liceului sportiv, respectiv al grădinii zoologice. Capela unde este îngropat se află acum în grădina zoologică.

Din aceste motive, filiala Bihor a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania a propus Primăriei amplasarea, în parc, a unui bust al grofului, idee înfiripată acum cinci ani.

Luările de cuvânt, rostite exclusiv în limba maghiară, au fost centrate pe activitatea filantropică a contelui Rhédey. Din partea PPMT Bihor, Csomortány István a făcut o comparaţie între generozitatea grofului şi politicienii actuali, arătând că, dacă primul dădea statului din averea sa, cei de acum procedează tocmai invers.

La rândul său, consulul maghiar din Cluj, Mile Lajos, a amintit câteva dintre realizările lui Rhédey din mandatele de comite, iar liderul PPMT Bihor, Zatykó Gyula, a arătat care au fost paşii făcuţi pentru ca bustul să poată fi amplasat.

Singurul discurs în limba română a fost rostit de primarul Oradiei, Ilie Bolojan, care a lansat un apel la unitate interetnică, respectiv la respectarea valorilor istorice, indiferent de epocă. "Rhédey a avut un proiect, apreciat şi după mai multe generaţii", a spus edilul.

Lucrarea - în valoare de 5.000 de euro, bani veniţi de la Ministerul ungar al Culturii, dar şi din sponsorizări - este opera sculptorului Deák Árpád.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON