Orădenii amatori de produse bio şi tradiţionale sunt invitaţi să viziteze în acest sfârşit de săptămână târgul "Produs de Cluj", organizat, în premieră la Oradea, de o asociaţie cu acelaşi nume, în parteneriat cu municipalitatea.
Potrivit organizatorilor, evenimentul îşi propune să promoveze producătorii locali, precum şi artele şi meşteşugurile tradiţionale specifice Transilvaniei. Drept urmare, vizitatorii au putut descoperi în Parcul 1 Decembrie circa 70 de standuri unitare - lucru de apreciat având în vedere că alte evenimente similare au un aspect improvizat - ale unor producători şi artizani din Cluj, Mureş, Bihor, Braşov şi Maramureş.
Oferta primei ediţii a târgului "Produs de Cluj" de la Oradea este bogată. Trecătorii sunt îmbiaţi cu brânzeturi, dulceţuri şi sucuri naturale, miere de albine, ulei presat la rece, produse de patiserie şi ciocolată de casă.
De asemenea, sunt expuse spre vânzare, la preţuri acceptabile, costume populare tradiţionale din Transilvania, sculpturi în lemn şi piatră, bijuterii handmade, produse pe bază de lavandă, săpunuri naturale, cosmetice bio, precum şi obiecte realizate din sticlă şi fier forjat şi articole de pielărie. De remarcat faptul că mai mulţi producători prezenţi la târg poartă, la rândul lor, costume tradiţionale.
Sâmbătă seara, aleile Parcului 1 Decembrie erau pline cu sute de curioşi, unii dintre ei chiar puşi pe cumpărături. Mai mulţi, însă, au folosit evenimentul drept un prilej de a ieşi la un mic şi o bere, dat fiind faptul că în parc au fost amplasate şi mai multe mese acoperite.
Platoul de lângă Statuia Ostaşului Român a fost rezervat, în schimb, mai multor recitaluri de muzică populară, care, sâmbătă la ora 19, nu atrăseseră încă mai mult de 150-200 de spectatori.
Târgul "Produs de Cluj" a colindat mai multe oraşe din Transilvania, iar orădenii îl mai pot vizita şi duminică. Între orele 12 şi 13, organizatorii au plănuit un spectacol de magie pentru copii, iar de la ora 17.30 vor începe mai multe recitaluri date de Ansamblul Folcloric "Mugur de Folclor" şi interpreţii Lavinia Diana Mariş, Raul Oltean, Amalia Chiper Iurian, Florian Roşan, Mariana Morcan, Amalia Codorean Chindriş, Anca Ilca Mureşan şi Angela Rusu.
Asociaţia "Produs de Cluj" a fost înfiinţată în 2010 de Consiliul Judeţean Cluj, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi Agro Transilvania. Scopul organizaţiei este sprijinirea micilor meseriaşi şi producători locali insuficient de puternici din punct de vedere economic pentru a se promova singuri.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.