URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2013, 15:43

Buluc la shopping: Black Friday, adoptată şi de magazinele "tradiţionale" din Oradea

Buluc la shopping: Black Friday, adoptată şi de magazinele "tradiţionale" din Oradea START CU TELEVIZOARE. Primele magazine din Oradea care au deschis seria marilor reduceri de preţuri au fost, vinerea trecută, cele de electrocasnice. Vinerea aceasta urmează magazinele de îmbrăcăminte, încălţăminte, bijuterii şi chiar de mobilă deschise în mall-uri

O zi de miliarde! Asta înseamnă, în Statele Unite, Black Friday, ziua ce deschide sezonul cumpărăturilor de Crăciun prin reduceri substanţiale de preţuri. În vinerea de după Ziua Recunoştinţei, americanii stau cu orele la coadă, cheltuie miliarde de dolari şi, uneori, se iau chiar la bătaie pentru produsele "vânate".

Dacă din 2010 fenomenul a fost împrumutat şi în România de magazinele online şi de marile lanţuri de electrocasnice, sezonul acesta mai toţi retailerii îşi ademenesc clienţii cu promoţii, inclusiv în Oradea.

Vinerea cheltuielilor

Black Friday a apărut în SUA şi are loc în ultima vineri a lunii noiembrie, după Thanksgiving Day (Ziua Recunoştinţei), anul acesta sărbătoarea shoppingului nimerindu-se pe 29 noiembrie. Numele de "vinere neagră" a fost folosit iniţial pentru a descrie traficul infernal de după Ziua Recunoştinţei şi apoi a fost "împrumutat" de comercianţii care promovau în această zi reduceri de preţuri, anunţând astfel deschiderea sezonului cumpărăturilor de Sărbători.

Din 2003, ultima vineri din noiembrie este cea mai aglomerată zi de shopping în SUA, iar "vânătorii" de reduceri se aşază la cozi din timpul nopţii, aşteptând deschiderea magazinelor. Ambiţia de a pune mâna pe produse la preţuri mai mici chiar şi cu 80% a provocat de-a lungul timpului inclusiv incidente violente, unele încheiate cu focuri de armă. În 2012, de Black Friday, americanii au cheltuit peste 59 miliarde dolari! După modelul Valentine's Day ori Halloween, românii au preluat şi ei, din 2010, "sărbătoarea" reducerilor, primul fiind eMag.ro, cel mai mare magazin online din ţară.

"Îmbulzeală" online

Febra cumpărăturilor-chilipir a prins rapid. În 2012, de Black Friday, românii au cheltuit 41 milioane euro, iar în acest an se estimează o dublare a sumei. Cum la noi tonul l-au dat comercianţii online de IT şi electrocasnice, anul acesta eMag şi Flanco au decis să "fure" startul, programând "vinerea neagră" mai devreme cu o săptămână, pe 22 noiembrie. Exemplul a fost urmat de alţi retaileri importanţi: Altex, EvoMag, Domo şi chiar Orange.

Pentru vinerea trecută eMag.ro a etalat 250.000 de produse cu preţuri reduse, inclusiv autoturisme. Pe net! Profitând de aşa ofertă, clienţii au "percutat" după aşteptări: până vineri la ora 18, eMag vânduse de 80 milioane lei, sumă ce cuprinde şi contravaloarea a 60 de maşini. Retailerii de produse IT şi electrocasnice nu au anunţat deocamdată dacă vor mai veni cu noi reduceri şi pe 29 noiembrie, dar e de aşteptat să o facă.

Reduceri în mall

Dacă anul trecut orădenii au putut face cumpărături online ori din lanţurile de hipermarketuri, în hora marilor reduceri au intrat anul acesta majoritatea magazinelor. Chiar dacă nu oferă produse ieftinite cu 80%, cum fac americanii.

Lotus Center îşi aşteaptă clienţii pe 29 noiembrie, între orele 10 şi 22, să profite de reducerile din aproape toate magazinele mall-ului. La Carrefour preţurile vor fi mai mici cu până la 50% la sute de articole, Leonardo reduce cu 30% toată marfa, la H&M vor fi reduceri de 20% la orice produs, cu condiţia ca clienţii să prezinte un cupon ce poate fi descărcat de pe site-ul magazinului, iar la Kenvelo vor fi la jumătate de preţ aproape toate articolele. Şi acestea sunt doar câteva dintre exemple.

Oradea Shopping City anunţă de asemenea reduceri, promovând deocamdată doar o ofertă specială pentru cinema, bowling şi biliard: 1+1 gratis, pe tot parcursul zilei.

Oferte la mobilă

Şi magazinele din Era Shopping Park promit mari reduceri. În premieră, în joc intră şi retailerii de mobilă: Mobexpert va avea decoraţiuni, covoare, seturi de pat şi cadouri de sărbători la jumătate de preţ, iar Naturlich anunţă reduceri de până la 50% la o gamă largă de produse, respectiv de 30% la decoraţiuni şi accesorii, iar asta până pe 1 decembrie. De asemenea, magazinul de mobilă Lem's va practica reduceri de până la 40% pe 29 şi 30 noiembrie. Magazinele de haine din Era sunt şi ele pe linie: American Original, de pildă, va avea produse la preţuri micşorate cu până la 60%, iar Euphoria Style cu 20-30%.

Un început, ce-i drept, nu la fel de spectaculos ca în mediul online, dar încurajator. Totul pentru ca de Black Friday orădenii să dea năvală în magazine şi să scoată din buzunare cât mai mulţi bani. Unii chiar tot ce au...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON