URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2021, 15:39

Bolojan și Birta vor o sală multifuncțională cu cel puțin 1.000 de locuri în Oradea, "cu acustică impecabilă" (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, şi primarul Oradiei, Florin Birta, au anunţat că instituţiile pe care le conduc vor pregăti realizarea unei săli multifuncţionale, "cu acustică impecabilă", care să găzduiască evenimente diverse, de la spectacole până la congrese, cu scopul de a impulsiona dezvoltarea turistică şi culturală a municipiului. Bolojan ar vrea ca noul obiectiv să fie finalizat până în 2025, dar speră să fie dat în funcţiune şi mai repede.

O sală pentru toţi

Într-o conferinţă de presă desfăşurată împreună marţi, înaintea unei reuniuni a CJ Bihor, Bolojan a afirmat că "turismul şi cultura sunt componente importante ale dezvoltării Oradiei" şi că "există o rezervă de dezvoltare a turismului cultural, ştiinţific şi de afaceri" care nu poate fi pusă în valoare, în prezent, prin sălile disponibile în oraş, care fie sunt vechi, fie nu au infrastructura necesară "pentru organizarea unor evenimente care să aducă oameni de calitate în municipiu", referindu-se la sălile care au cel mult câteva sute de locuri, dar fără dotările necesare în prezent pentru astfel de evenimente.

Pe de altă parte, a spus Bolojan, în Oradea funcţionează "instituţii de cultură care pot avea un aport important la viaţa culturală, dar spaţiile de care dispun sunt disputate", dând exemplul celor două teatre, Regina Maria şi Szigligeti, precum şi a ansamblurilor artistice.

Din acest motiv, a afirmat preşedintele CJ Bihor, este necesară o sală multifuncţională, "cu o acustică impecabilă", care să poată servi atât ca un centru de conferinţe, cât şi ca sală de spectacole.

Cel puţin 1.000 de locuri

La rându-i, primarul Florin Birta a afirmat că viitoarea facilitate va avea o capacitate de minimum 1.000 de locuri şi a explicat unde anume este viitorul amplasament, în perimetrul delimitat de Liceul cu Program Sportiv, clădirea Muzeului Ţării Crişurilor, a Bibliotecii Judeţene, a Inspectoratului Teritorial de Muncă şi viitorul sediu al Camerei de Conturi.

Edilul a spus că municipalitatea va realiza documentaţia urbanistică necesară pentru pregătirea amplasamentului, căile de acces şi spaţiile verzi, urmând ca pe viitor în zona respectivă să fie amenajat încă un parc, în locul actualei Grădini Zoologice, despre care preşedintele CJ Bihor a precizat că, aşa cum s-a înţeles cu primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, va fi mutată în pădurea din Băile Felix, pe o suprafaţă de 15-20 hectare, mai mult decât dublul celor 7 hectare pe care funcţionează în prezent.

De milioane de euro

De asemenea, CJ Bihor va realiza toate documentaţiile tehnice pentru construirea viitorului centru multifuncţional şi va încerca să acceseze fonduri europene pentru construirea lui, fiind vorba despre 12-13 milioane conform unui studiu de fezabilitate existent sau chiar peste 20 milioane euro, "în funcţie de arhitectură şi dotări".

Tot Bolojan a subliniat că în cadrul viitorului centru, care va funcţiona ca un "hub creativ", vor fi şi spaţii dedicate artiştilor independenţi, iar termenul pentru realizarea proiectului ar urma să fie anul 2025, "dar sperăm să fie mai repede" gata.

Desigur, pentru ca acest proiect să fie demarat este nevoie, în prealabil, de încheierea unui acord oficial între Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliul Local Oradea.

Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate.

De precizat că şi în legislatura trecută, fostul vicepreşedinte al CJ Bihor Ioan Mang a propus construirea unei asemenea facilităţi, fără a fi puse la punct, însă, alte detalii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
1000 locuri????
Dar Oradea e comuna? Doar 1000 locuri? Stadion mic, polivalenta mica, strazi mici si inguste, totul facem mic ca sa devenim mici. Frumoasa gandire, doar mic si ieftin
Postat 27 Aprilie 2021, 17:43 de adi13
"in functie de arhitectura"
Sa o faca si cu proiectare de calitate, sau concurs de proiecte. Totusi doar 1000 nu imi pare mult. Nu cer 5000, dar ma asteptam la doua
Postat 27 Aprilie 2021, 16:46 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON