Ales cu 61,51% din voturile bihorenilor, conform numărătorii paralele a PNL, viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, a declarat, luni la prânz, că nu se aştepta la un asemenea scor favorabil lui şi colegilor săi şi că a observat că în multe comune din judeţ în care oamenii au votat un primar din alt partid decât PNL, la CJ au pariat pe cartea liberală.
"Nu m-am aşteptat la acest vot, mai ales că există o experienţă că votul la CJ urmează voturile candidaţilor la primării. Dar am înţeles, din datele parţiale pe care le-am primit, că în majoritatea localităţilor am câştigat votul politic la CJ. Totuşi, oamenii din Bihor, venind în Oradea, cred că şi-au dorit să se facă şi în localităţile lor schimbări mai mari, şi atunci, chiar dacă au votat la o primărie cu un candidat al PSD sau UDMR, totuşi la CJ au înţeles mecanismul şi au dat un vot diferit. Sunt nişte date destul de surprinzătoare", a declarat Bolojan luni, într-o scurtă declaraţie de presă.
"Dacă munceşti, oamenii apreciază"
Estimările arată că PNL va avea la Consiliul Local Oradea o majoritate de două treimi, poate și la CJ, ceea ce, a spus Bolojan, este rezultatul muncii din trei mandate.
"Eu interpretez că aceasta nu este un vot pentru o culoare politică, ci un vot pentru un tip de administraţie şi este rezultatul unei munci de 12 ani în municipiul Oradea în principal. De asemenea, este un efort al colegilor noştri care au candidat la primării în judeţ, deoarece primarii noştri care performează au câştigat cu scoruri importante şi indirect prin munca lor au adus voturi importante pentru CJ", a spus Bolojan.
Primarul liberal care de acum va conduce Bihorul a mai spus că oamenii apreciază eforturile politicienilor. "S-a dovedit că, dacă munceşti, dacă faci ceea ce ţine de tine pentru a crea condiţii pentru dezvoltare, dacă îi respecţi pe oameni, dacă atragi fonduri europene, dacă livrezi, chiar dacă deranjezi, atunci oamenii apreciază că se fac lucruri şi sunt dispuşi să suporte un deranj pe perioada acestor lucrări", a declarat politicianul. În mod întâmplător, pe fundalul se auzea un zgomot de picamere, parcă menit să îi confirme spusele...
Va fi scandal la CJ!
Bolojan a vorbit şi despre priorităţile sale ca preşedinte de CJ, spunând că în Bihor "sunt foarte multe probleme, de la comunităţi de romi foarte sărace, la sate depopulate, lipsa pe suprafeţe mari a unor utilităţi, calitatea apei care nu este potabilă în multe locuri, lipsa infrastructurii în ZMO".
"Eu voi face tot ce depinde de mine ca aceste angajamente să fie respectate", a declarat Bolojan. El a şi înşirat câteva priorităţi: centurile pentru Aleşd şi Beiuş, drumul expres Oradea – Arad, pregătirea de proiecte pentru finanţări nerambursabile, acord cu primarii din Bihor pentru a face, în primul rând, curăţenie în tot judeţul, "să se vadă că judeţul Bihor este un judeţ curat, îngrijit", reluarea zborurilor externe şi restructurarea CJ, pentru a se "elibera sume importante de bani".
"Va ieşi un scandal, dar asta este, nu e nici primul, nici ultimul. Efectul va fi însă în judeţ, pentru că milioane de euro în fiecare an vor fi distribuite suplimentar către toate comunele din judeţ", a declarat viitorul preşedinte al CJ Bihor.
Nu politic, ci pe performanță
Bolojan a promis însă că nu va distribui bani după criterii politice, ci exclusiv pe performanţe: "Nu se va mai juca politic, nu-mi doresc asta, CJ a jucat foarte mult politic în aceşti 30 de ani. Eu îmi propun să jucăm administrativ, iar factorul politic să devină secundar. Ai făcut treabă în comună, eşti respectat, eşti susţinut. N-ai făcut treabă, te năpădesc buruienile, eşti praf şi pulbere, degeaba eşti de la partid de guvernământ, că va trebui să îţi faci treaba, nu mai merge altfel".
PNL a câştigat în Bihor 48 de primării, cu două mai multe decât în 2016. Printre acestea se numără primării care până acum erau conduse de edili PSD, cum sunt Bratca şi Dobreşti. De asemenea, liberalii au pierdut câteva primării în favoarea PNL, printre care Tulca, Derna ori Toboliu.
Să fii ales este "o onoare şi o responsabilitate"
Întrebat de BIHOREANUL ce lecţie crede că ar trebui politicienii să înveţe din rezultatul acestor alegeri, Bolojan a răspuns: "Ce au făcut oamenii primează, nu neapărat culoarea politică este determinantă".
"Dacă ai fost pe un post, ţi-ai făcut treaba, i-ai respectat pe oameni, ai făcut ceea ce ţine de tine, cred că asta contează. Este o lecţie pentru noi, să facem tot ce ţine de noi ca să te poţi prezenta peste 4 ani de zile, să nu-ţi fie ruşine că ai fost 4 ani pe-o funcţie. Şi să ai conştiinţa că, de fapt, ţi s-a acordat o onoare şi o responsabilitate atunci când ai fost votat, nu este o recompensă sau un titlu de mărire, ci un drept de a-i servi pe oameni şi o onoare", a spus politicianul.
Bolojan a mulţumit colegilor din Primăria Oradea, de la viceprimari la angajaţi, spunând că votul de duminică li se datorează şi lor. "Poate că ne-am certat cu colegii din Primărie, poate că au fost nemulţumiţi de multe ori, dar cred că şi în sinea lor astăzi, văzând votul care li s-a acordat indirect pentru munca lor, spun că a meritat. Cred că este o chestiune şi de demnitate să vezi că lucrezi la o instituţie pe care, prin votul lor, orădenii o respectă", a declarat cel care a fost primarul municipiului 12 ani.
"Acest vot este o obligaţie majoră pe umerii mei şi ai domnului Birta, dar şi ai echipelor de primari care au câştigat, consilieri judeţeni şi municipali. Voi face tot ce ţine de mine ca să circul în judeţ cu fruntea sus în anii următori", a mai spus Bolojan.
Şeful PNL Bihor a mai spus că marţi sau miercuri va anunţa vicepreşedinţii la CJ Bihor, iar Florin Birta, noul primar al Oradiei, va prezenta viceprimarii municipiului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.