URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2020, 14:08

Bolojan recunoaşte că nu se aştepta la victoria răsunătoare de la alegeri: „Voi face tot ce ţine de mine ca să circul în judeţ cu fruntea sus” (VIDEO)

Bolojan recunoaşte că nu se aştepta la victoria răsunătoare de la alegeri: „Voi face tot ce ţine de mine ca să circul în judeţ cu fruntea sus” (VIDEO) Primul eveniment la care a participat Ilie Bolojan după ce a câştigat alegerile la CJ Bihor a fost inaugurarea magazinului Hornbach din Oradea, care îşi va deschide porţile pentru clienţi miercuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ales cu 61,51% din voturile bihorenilor, conform numărătorii paralele a PNL, viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, a declarat, luni la prânz, că nu se aştepta la un asemenea scor favorabil lui şi colegilor săi şi că a observat că în multe comune din judeţ în care oamenii au votat un primar din alt partid decât PNL, la CJ au pariat pe cartea liberală.

"Nu m-am aşteptat la acest vot, mai ales că există o experienţă că votul la CJ urmează voturile candidaţilor la primării. Dar am înţeles, din datele parţiale pe care le-am primit, că în majoritatea localităţilor am câştigat votul politic la CJ. Totuşi, oamenii din Bihor, venind în Oradea, cred că şi-au dorit să se facă şi în localităţile lor schimbări mai mari, şi atunci, chiar dacă au votat la o primărie cu un candidat al PSD sau UDMR, totuşi la CJ au înţeles mecanismul şi au dat un vot diferit. Sunt nişte date destul de surprinzătoare", a declarat Bolojan luni, într-o scurtă declaraţie de presă.

"Dacă munceşti, oamenii apreciază"

Estimările arată că PNL va avea la Consiliul Local Oradea o majoritate de două treimi, poate și la CJ, ceea ce, a spus Bolojan, este rezultatul muncii din trei mandate.

"Eu interpretez că aceasta nu este un vot pentru o culoare politică, ci un vot pentru un tip de administraţie şi este rezultatul unei munci de 12 ani în municipiul Oradea în principal. De asemenea, este un efort al colegilor noştri care au candidat la primării în judeţ, deoarece primarii noştri care performează au câştigat cu scoruri importante şi indirect prin munca lor au adus voturi importante pentru CJ", a spus Bolojan.

Primarul liberal care de acum va conduce Bihorul a mai spus că oamenii apreciază eforturile politicienilor. "S-a dovedit că, dacă munceşti, dacă faci ceea ce ţine de tine pentru a crea condiţii pentru dezvoltare, dacă îi respecţi pe oameni, dacă atragi fonduri europene, dacă livrezi, chiar dacă deranjezi, atunci oamenii apreciază că se fac lucruri şi sunt dispuşi să suporte un deranj pe perioada acestor lucrări", a declarat politicianul. În mod întâmplător, pe fundalul se auzea un zgomot de picamere, parcă menit să îi confirme spusele...

Va fi scandal la CJ!

Bolojan a vorbit şi despre priorităţile sale ca preşedinte de CJ, spunând că în Bihor "sunt foarte multe probleme, de la comunităţi de romi foarte sărace, la sate depopulate, lipsa pe suprafeţe mari a unor utilităţi, calitatea apei care nu este potabilă în multe locuri, lipsa infrastructurii în ZMO".

"Eu voi face tot ce depinde de mine ca aceste angajamente să fie respectate", a declarat Bolojan. El a şi înşirat câteva priorităţi: centurile pentru Aleşd şi Beiuş, drumul expres Oradea – Arad, pregătirea de proiecte pentru finanţări nerambursabile, acord cu primarii din Bihor pentru a face, în primul rând, curăţenie în tot judeţul, "să se vadă că judeţul Bihor este un judeţ curat, îngrijit", reluarea zborurilor externe şi restructurarea CJ, pentru a se "elibera sume importante de bani".

"Va ieşi un scandal, dar asta este, nu e nici primul, nici ultimul. Efectul va fi însă în judeţ, pentru că milioane de euro în fiecare an vor fi distribuite suplimentar către toate comunele din judeţ", a declarat viitorul preşedinte al CJ Bihor.

Nu politic, ci pe performanță

Bolojan a promis însă că nu va distribui bani după criterii politice, ci exclusiv pe performanţe: "Nu se va mai juca politic, nu-mi doresc asta, CJ a jucat foarte mult politic în aceşti 30 de ani. Eu îmi propun să jucăm administrativ, iar factorul politic să devină secundar. Ai făcut treabă în comună, eşti respectat, eşti susţinut. N-ai făcut treabă, te năpădesc buruienile, eşti praf şi pulbere, degeaba eşti de la partid de guvernământ, că va trebui să îţi faci treaba, nu mai merge altfel".

PNL a câştigat în Bihor 48 de primării, cu două mai multe decât în 2016. Printre acestea se numără primării care până acum erau conduse de edili PSD, cum sunt Bratca şi Dobreşti. De asemenea, liberalii au pierdut câteva primării în favoarea PNL, printre care Tulca, Derna ori Toboliu.

Să fii ales este "o onoare şi o responsabilitate"

Întrebat de BIHOREANUL ce lecţie crede că ar trebui politicienii să înveţe din rezultatul acestor alegeri, Bolojan a răspuns: "Ce au făcut oamenii primează, nu neapărat culoarea politică este determinantă".

"Dacă ai fost pe un post, ţi-ai făcut treaba, i-ai respectat pe oameni, ai făcut ceea ce ţine de tine, cred că asta contează. Este o lecţie pentru noi, să facem tot ce ţine de noi ca să te poţi prezenta peste 4 ani de zile, să nu-ţi fie ruşine că ai fost 4 ani pe-o funcţie. Şi să ai conştiinţa că, de fapt, ţi s-a acordat o onoare şi o responsabilitate atunci când ai fost votat, nu este o recompensă sau un titlu de mărire, ci un drept de a-i servi pe oameni şi o onoare", a spus politicianul.

Bolojan a mulţumit colegilor din Primăria Oradea, de la viceprimari la angajaţi, spunând că votul de duminică li se datorează şi lor. "Poate că ne-am certat cu colegii din Primărie, poate că au fost nemulţumiţi de multe ori, dar cred că şi în sinea lor astăzi, văzând votul care li s-a acordat indirect pentru munca lor, spun că a meritat. Cred că este o chestiune şi de demnitate să vezi că lucrezi la o instituţie pe care, prin votul lor, orădenii o respectă", a declarat cel care a fost primarul municipiului 12 ani.

"Acest vot este o obligaţie majoră pe umerii mei şi ai domnului Birta, dar şi ai echipelor de primari care au câştigat, consilieri judeţeni şi municipali. Voi face tot ce ţine de mine ca să circul în judeţ cu fruntea sus în anii următori", a mai spus Bolojan.

Şeful PNL Bihor a mai spus că marţi sau miercuri va anunţa vicepreşedinţii la CJ Bihor, iar Florin Birta, noul primar al Oradiei, va prezenta viceprimarii municipiului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
JohnBlack1
JB, mie imi place cum gindesti.E o pierdere sa te inflamezi asa repede.Lasa bihoreanul in pace.Sa ne multumim ca mai putem cirti si noi pe-aci.E nevoie si de pareri alternative.Oricum nu ne ia nimeni in seama.70% birta mi se pare monstruos.Fara sa am ceva cu el,pe persoana fizica sau publica.Vox populi,vox dei...
Postat 29 Septembrie 2020, 13:33 de excalibur
JohnBlack1
Nu-i problemă de încă 25% impozit mărit. Nu toți trăim din ajutorul social
Postat 28 Septembrie 2020, 22:59 de Sandu2100
Gata cu democratia la ebihoreanul!
Se pare ca am iritat foarte mult. Un neica nimeni care se crede jurnalist mi-a interzis accesul, asa ca am fost obligat sa-mi fac alt cont. Pentru o ultima postare. Frate, dar cat primiti de sariti in halul asta?! Bine, era retoric. Ba "mincinosule", ba alte alea.Va taie Bolo tainul daca apar comentarii nefavorabile in vremurile astea glorioase pentru el?! Retoric, again. Nu va mai obositi. E ultimul comentariu. V-am suspectat, pe nedrept, ca mai aveti ceva vana de jurnalisti in voi. Nu e cazul. Amaritilor. Hai pa. Va las cu osanalele voastre. P.S. Ma apuca rasul. Patru ani de ce, de comentarii la voi?! Asa buni va credeti, ca mi-ati captat atentia de 4 ani?! Ha ha ha
Postat 28 Septembrie 2020, 19:30 de JohnBlack1
johnblack
Ba mincinosule, doar atat stii sa minti. Cele mai corupte tari din UE sunt Grecia, Bulgaria si Ungaria. Este raportul Uniunii Europene, nu al unui mincinos de cea mai joasa speta ca tine. Repet, mincinosule, du-te la procuratura daca ai dovezi de coruptie in ceea ce-l priveste pe Bolojan. Lasa minciunile, si ca o sa vezi cand o sa vezi cand o sa se auda si bla, bla, bla... Minti de ingheata apele. Iata ca dupa ce ai latrat, non-stop, patru ani pe aici, cu minciunile tale, acum ai ajuns intr-o situatie si mai proasta. Stii vorba aia "Karma is a bitch". Ai luat-o iar original. He-he-he
Postat 28 Septembrie 2020, 18:42 de Sunlight
@Sunlight: Oradea cea curata!
Romania. Cea mai corupta tara din Europa. Cu exceptia Bulgariei. Locul 70 la nivel mondial. Din 180 de pozitii. Cu o singura exceptie pe teritoriul maretului stat national unitar mafiot roman: Oradea! De 12 ani, un oras liber de coruptie. Zero. Barat. P.S. Dovezile sunt pentru mai tarziu, dragule. Ai vazut tu pedist anchetat de DNA cu Basescu presedinte? Doar nu crezi ca astia vor castiga alegerile forever? Cu deficit care va merge spre 11%, cu tara in pandemie, cu romani care se intorc acasa pentru ca nu mai au de lucru in strainatate. O sa urmeze si intrebarile. Si rafuielile. Se va incumeta si romanul sa puna piciorul in prag. Tinerii, in special. Astia care acum sunt huliti ca nu merg la vot. Ca pierd vremea. Mai mult ca sigur e vorba de odrasle rasfatate pe bani publici. Aia saraci sunt la munca. Dincolo. Trag din greu sa-si castige banii. Mai citeste si ultima analiza Deutsche Bank: urmeaza circa 10 ani de adancire a inechitatilor socio-economice, dupa care va urma o perioada foarta dura de restabilire a echilibrelor. Bucurati-va cat mai puteti de viata de nababi, flacai! S ar putea ca la noi sa dureze mai putin. Rezervele locale sunt limitate, disperarea va atinge cote mult mai mari ca in 2009. Capitalismul asta de cumetrie, pe bani publici, nu are cum sa dureze la infinit. Se va inchide si robinetul cu cele 7-15 miliarde de euro pe an, pompati de amaratii de "capsunari". Cum sunt batjocoriti pe fata. O sa vezi atunci dovezile. Clare ca lumina soarelui...
Postat 28 Septembrie 2020, 18:23 de JohnBlack
johnblack
Daca ai dovezi de coruptie, du-te la procuratura, ca de minciuni ti-e plin podul.
Postat 28 Septembrie 2020, 17:52 de Sunlight
Cea mai periculoasa specie
Sa recapitulam: in 12 ani de administrare a orasului, domnul Bolojan a creat toate conditiile pentru dezvoltare economica. Si-a facut treaba, cum spune chiar domnia sa. O treaba atat de buna ca Oradea este la polul saraciei dpdv al salariilor platite angajatilor. Desigur, e doar o coincidenta nefericita ca un promotor al capitalismului de sorginte liberala s-a aflat la carma orasului in aceasta perioada. Am uitat si de strazile neasfaltate, de transformarea orasului intr-o imensa parcare cu plata, de exproprierile cu cantec, de avariile regulate la toate retelele existente. De gardurile degradate de metal care inconjoara blocurile si care sunt capcane mortale pe timp de iarna. De traficul haotic, de rablele cancerigene care au infestat urbea. De scaderea calitatii vietii in general, de plecarea in masa in Occident pentru un loc de munca decent platit, in particular. Liberal ca liberal, dar ce te faci cand in spatele tau par sa fie mari investitori (romani dupa etnie, straini dupa cetatenie) care au avut ca scop, printre altele, plata celor mai mici salarii din Uniunea Europeana. Desigur, e doar o coincidenta aruncarea Oradiei si Bihorului la coada clasamentului veniturilor. In fond, ce treaba are Primaria cu salariile? Pai, nu are, asa cum nu are nici Guvernul, nici Presedintia, nici Parlamentul. Ca doar asta ni se explica de 30 de ani: economia de piata stabileste. Dansii, politicienii, nu au nicio legatura cu problema. Chiar nici nu stim de ce mai avem de ei daca asa stau lucrurile. De ce este fostul primar Bolojan periculos? Pai, domnia sa face parte din prima generatie de politiceni, aparuta dupa Revolutie. Nu a realizat nimic pe plan profesional inainte de desavarsirea carierei politice. Dar este un model upgradat, care a observat ca discretia in materie de jonglat interese este absolut necesara pentru o cariera de succes. Nu va descoperi nimeni spatii comerciale pe numele fostului primar de Oradea. Nici firme pe numele rudelor sau prietenilor, abonate la contracte cu Primaria. Astea sunt de mult fumate. Asa a aparut retorica anti-baroni locali. Vile, ranch-uri, masini de lux, vacante exotice. Nu, domnul Bolojan e prea inteligent pentru toate astea. A observat in schimb ca romanasii nostri sunt dispusi sa inchida ochii la micile avantaje ale vietii de primar "daca iti faci treaba". E chiar insultator sa crezi ca noi credem ca stai la Primarie pentru salariul ala amarat. Si tu semnezi contracte de zeci, sute de milioane de euro si te multumesti doar cu o indemnizatie amarata. Si cu perceptia publica, ca esti ok. Desigur, daca aveam presa libera si independenta, alta era perceptia oradenilor. "Spuneti-mi care e partea dvs ca sa nu mai scrieti prostii!". Pe un ton raspicat, clar si sonor. Cu multa dictie, cu mult control. Noroc cu retelele sociale. Noroc cu rubricile de opinii, cat or mai exista si astea. Mai aflam o informatie, ne mai facem o idee... Curat democrat: moartea presei critice, disparitia jurnalismului de investigatie. Si mai urmeaza inca patru ani in care toate gurile implicate trebuie sa ingurgiteze...
Postat 28 Septembrie 2020, 17:38 de JohnBlack
CrisDumi
Inca 4 ani in care nu o sa dormi liniștită:::::))))))
Postat 28 Septembrie 2020, 16:15 de Sandu2100
Cam asta poate zice ultimul liberal din seria "... circul cu fruntea sus" !?!
După care vede și electoratul cum e când vine circul de la oraș !?! Ha, ha, ...
Postat 28 Septembrie 2020, 15:20 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON