URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Noiembrie 2020, 08:50

Bolojan, Birta şi omologii arădeni au semnat asocierea pentru Drumul Expres Oradea-Arad

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarii Oradiei şi Aradului, Florin Birta şi Călin Bibarţ, şi preşedinţii Consiliilor Judeţene Bihor şi Arad, Ilie Bolojan şi Iustin Cionca, au semnat, marţi, la Arad, acordul de asociere pentru realizarea Drumului Expres de 134 km între cele două municipii. Pentru acest proiect ,estimat la peste 1 miliarde euro din fonduri UE, autoritatea contractantă este CJ Bihor.

Potrivit informaţiilor furnizate de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, în prima sa conferinţă de presă şi ulterior în prima şedinţă a noului „parlament” judeţean, prin această asociere între patru administraţii publice locale vor putea achiziţiona în comun serviciile de actualizare a vechiului studiu de fezabilitate, întocmit de fosta CNADNR în 2007.

Preluarea proiectului de la actuala CNAIR a fost posibilă în baza OUG 101/2020, care permite autorităţilor locale să gestioneze proiecte de infrastructură rutieră care, altfel, ar fi derulate mult mai lent de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România.

Aşa cum BIHOREANUL a relatat, fiecare administraţie ar urma să contribuie la plata actualizării SF-ului cu cel mult câte un milion de euro, bani care vor fi recuperaţi din fondurile europene din care va fi finanţată şi proiectarea şi execuţia Drumului Expres Oradea - Arad, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Conform proiectului, DE Oradea-Arad va avea profil de autostradă cu trei benzi de circulație pe sens pe o distanță de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu două benzi pe sens pe o distanță de 43,5 km și profil de drum expres cu două benzi de circulație pe sens pe 76,4 kilometri, asigurându-se astfel conectivitatea cu infrastructura TEN-T existentă, respectiv sectorul Oradea-Borș și Nădlac-Arad-Timișoara.

Proiectul include și realizarea a 5 drumuri de legătură cu profiluri diferite, realizarea a 66 de poduri, pasaje sau viaducte și a 12 noduri rutiere.

După actualizarea SF-ului, cele patru administraţii locale implicate au ca următor obiectiv scoaterea la licitaţie a lucrărilor de proiectare şi execuţie, aşa încât noua şosea să poată fi construită în aproximativ trei ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
S-a asociat Tanda cu Manda ... ca să cheltuie banii pe obligațiile altora !?!
Dacă ar fi tari în "labă", ăștia 4 care au speriat Vestul, de a trebuit să-i calmeze până și Comisia Europeană când a văzut ce aberații scot din capul lor ... s-ar duce la "premierul lor" Orban și ar obține ce este normal. Adică, având în vedere că proiectul acestui drum este inițiat de guvernul "de tristă amintire" a PSD, aprobat de CE și e "pe țeavă" cum ar veni ... să facă bine CNAIR să dea drumul la actualizarea SF și la lucrare, pe bani din buget propriu al Ministerului Transporturilor. Nu din ai județelor pe care va călca drumul.
Postat 04 Noiembrie 2020, 12:25 de CrisDumi
Autoritatea contractantă este CJ Bihor
CJ Bihor va lua in arenda intreaga romanie,pentru dezvoltare durabila.Asta in cazul in care nu o expropriaza ,cu totul...
Postat 04 Noiembrie 2020, 09:39 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON