URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Bolnavi pe drumuri: Pacienţii bihoreni cu cancer, trimişi să facă radioterapie în Ungaria

Bolnavi pe drumuri: Pacienţii bihoreni cu cancer, trimişi să facă radioterapie în Ungaria DEFECT. Buncărul în care se află acceleratorul liniar de particule e închis de o lună, interval în care Spitalul Municipal a înregistrat o dublă "gaură": preţul plăcii din carbon ce trebuie înlocuită, plus banii neprimiţi de la CAS pentru tratamentele neefectuate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abia instalat acum trei ani, acceleratorul liniar de particule al Centrului Oncologic din Oradea s-a defectat. Ce-i drept, de vină nu a fost nici proasta calitate a echipamentelor, nici vreo neglijenţă a personalului medical, ci... greutatea unui pacient.

Confecţionată din carbon special, placa ce acoperă masa aparatului, pe care stau bolnavii în timpul şedinţelor de radioterapie, s-a spart sub cele aproape 130 kilograme ale unui bolnav, astfel că, vreme de o lună, aproape 100 de pacienţi au fost redirecţionaţi spre spitalul din Debreţin. Valoarea pagubei? Pe lângă suferinţa îndurată de bolnavi, peste 100.000 euro...

Hi-Tech...

La inaugurarea Centrului Oncologic din cadrul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, în primăvara anului 2012, acceleratorul liniar de particule de la Oradea era cel mai performant din întregul sistem sanitar public românesc. A costat 3 milioane euro, aproape jumătate din cele 6,5 milioane euro investite pentru construirea şi dotarea Centrului, dar a meritat: intervenţiile cu acest aparat sunt incomparabil mai precise decât în cazul cobaltoterapiei, fiind "bombardate" focalizat ţesuturile bolnave şi menajate cele sănătoase din jur, iar procedura durează doar 2-3 minute, astfel că doza de iradiere e mult redusă.

Saltul calitativ al oncologiei orădene era nu doar spectaculos, ci mai ales binevenit în condiţiile în care de câteva decenii Bihorul este pe locul trei în ţară după numărul persoanelor cu cancer, având peste 19.000 pacienţi înregistraţi şi anual fiind diagnosticaţi peste 2.000 de noi bolnavi.

Dus-întors

Performanţele Centrului Oncologic orădean au făcut ca încă din 2012 unitatea să preia bolnavi din judeţe mai apropiate (Satu Mare şi Maramureş, Arad şi Timiş, chiar şi Cluj) ori îndepărtate (Gorj, Mehedinţi). Proiectat să asigure tratarea a circa 50-60 bolnavi pe zi, din 2013 aparatul funcţionează în trei schimburi, între orele 7-22, pentru 90-100 pacienţi zilnic. Ba mai mult, tot în 2013, când aparatul spitalului din Szeged s-a defectat, Oradea a preluat timp de o lună şi pacienţi din Ungaria.

De o lună, însă, situaţia s-a inversat. "În fiecare zi, de lunea până vinerea, trebuie să merg la Debreţin pentru radioterapie. Ni s-a spus că aparatul de la Oradea s-a stricat", s-a plâns o pacientă BIHOREANULUI. "Vă daţi seama că pentru un om bolnav numai uşor nu este. E un chin", zice femeia.

Fără "picioare"

Cum s-a ajuns ca unitatea cea mai modernă din ţară să-şi trimită pacienţii peste graniţă? Dacă nu ar fi dramatic, motivul ar putea să pară hilar: placa din carbon special ce acoperă masa pe care stau aşezaţi bolnavii în timpul şedinţelor de tratament a cedat sub un pacient de aproape 130 de kilograme. Altfel spus, "OZN"-ul a rămas fără "picioare".

"Acum trei săptămâni am avut un pacient mai greu, iar când a coborât de pe masă, placa din carbon s-a fisurat. Apoi s-a rupt, pur şi simplu. Nu s-a mai putut lucra", a explicat, joia trecută, şefa Secţiei de Radioterapie, dr. Edina Morvay-Szabo (foto). "Toţi cei 90 de pacienţi, din care jumătate din Bihor, au fost redirecţionaţi spre spitalul din Debreţin, partener în proiectul transfrontalier pentru construirea Centrului nostru. Tratamentul îl primesc gratuit, doar transportul şi-l asigură fiecare", a adăugat dr. Szabo.

BIHOREANUL a aflat că, pentru optimizarea costurilor, s-a înfiinţat chiar şi o cursă "neoficială" de autobuz, care duce grupat pacienţii, zilnic, la Debreţin. Evident, contra cost. Alţii dintre ei, pentru a nu fi nevoiţi să aştepte după toţi ceilalţi, fac naveta cu propriile maşini, duşi de aparţinători.

Scump, foarte scump

Directorul medical al Spitalului Municipal, dr. Florin Maghiar (foto), afirmă că administraţia unităţii a căutat o soluţie rapidă, dar valoarea pagubei este enormă. "Garanţia primită de la producătorul acceleratorului, Siemens, deja a expirat şi, oricum, nu includea şi masa din carbon. Am vrut să facem o achiziţie rapidă, ca să nu punem bolnavii pe drumuri, dar o firmă ne-a cerut 80.000 euro. La această sumă am fost obligaţi să facem licitaţie, ceea ce a însemnat timp. Ieri (n.r. - miercuri, 29 aprilie), procedura a fost finalizată, o firmă ne va livra placa pentru 60.000 euro", a spus directorul medical.

Pierderea înregistrată de bugetul spitalului este, însă, mai mare: la preţul plăcii se adaugă încă aproape 50.000 euro, contravaloarea tratamentelor neefectuate şi, ca atare, nedecontate de CAS. "Placa va fi înlocuită cel mai probabil săptămâna viitoare, când vor fi reluate şi tratamentele", mai spune dr. Maghiar.

Cât va rezista noua placă, nu poate nimeni să garanteze. Nu de alta, dar între principalele cauze ale îmbolnăvirii bihorenilor e chiar alimentaţia nesănătoasă şi mulţi pacienţi sunt supraponderali. Aşa că din start pentru ei ar trebui comandate, probabil, mese mult mai trainice. Să-i ţină!


"La Centrul Oncologic sunt două buncăre, pentru două acceleratoare liniare de particule, tocmai pentru ca atunci când unul se defectează să nu se întrerupă activitatea. Avem promisiuni de la Ministerul Sănătăţii că la toamnă vom avea şi al doilea aparat".

Dr. Edina Morvay-Szabo, şefa Secţiei de Radioterapie

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON