URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2020, 07:57

Bogații care ne conduc: În ultimii 4 ani, aleșii bihorenilor aproape și-au triplat veniturile. Bolojan și-a luat Mercedes!

Bogații care ne conduc: În ultimii 4 ani, aleșii bihorenilor aproape și-au triplat veniturile. Bolojan și-a luat Mercedes! BOIER DE BIHOR. Proprietar peste un adevărat domeniu în cartierul Episcopia (foto), preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, şi-a "tras" în ultimii ani terenuri şi clădiri în Cetariu (sus) şi Sălard (jos), pe malul lacului din Sântimreu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu toată truda şi chiverniseala, aţi realizat ceva în ultimii 4 ani? O casă, un teren, o maşină sau măcar nişte bijuterii ori conturi în bancă? Dacă nu, probabil aţi greşit undeva...

Politicienii bihoreni, de la primarul Ilie Bolojan (PNL) şi preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor (UDMR), la deputatul Silviu Dehelean (USR) şi senatorul Florian Bodog (PSD), îşi vor încheia cu toţii mandatul mai bogaţi. Deci, se poate!

Legea banilor

Cine-mparte parte-şi face! Impusă de PSD când era la guvernare, Legea 153/2017 a crescut brusc veniturile angajaţilor la stat, de la funcţionari la demnitari, calculând veniturile acestora ca multiplu al salariului minim brut pe ţară.

Teoretic, în fruntea piramidei stă preşedintele României, care primeşte de 12 ori salariul minim brut, preşedinţii Senatului, Camerei Deputaţilor şi prim-ministrul, care iau de 11,50 salariul minim, urmaţi de miniştri, cu de 10,50 ori salariul minim. Pe palierul imediat inferior sunt senatorii, deputaţii, prefecţii, preşedinţii de Consilii Judeţene şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, care încasează de 9 ori salariul minim.

Veniturile bugetarilor se recalculează la fiecare majorare a salariului minim şi se suplimentează, după caz, cu sporuri, indemnizaţii, norme de hrană şi alte beneficii.

Bolojan are Merţan

Conform declaraţiilor de avere depuse până la termenul limită din 15 iunie fixat prin Legea 176/2010, veniturile bugetarilor s-au triplat în ultimii 4 ani.

Ilie Bolojan, primar OradeaSpre exemplu, veniturile primarului Ilie Bolojan (foto) au sărit de la 50.600 lei în 2015 la 161.400 lei în 2019, adică 13.450 lei pe lună. La asta se mai adaugă indemnizaţia de membru al Comisiei de împrumuturi a Ministerului Finanţelor, de 15.500 lei/an, şi încă 3.300 euro din chiria primită pentru apartamentul personal.

Promotor al austerităţii, edilul şi-a cumpărat anul trecut prima maşină din 2008 încoace. Edilul a ales un Mercedes A200 fabricat în 2017, de culoare neagră, la volanul căruia nu l-a văzut însă nimeni. Neoficial, a achiziţionat maşina cu 15.000 euro dintr-o reprezentanţă auto, în urma unui buy-back, pentru partenera sa de viaţă. "Este o maşină pentru doamne. O conduc doar când mai merg duminica la Primărie", spune Bolojan.

Casă în Şinteu, Skoda nouă

Mircea Mălan, viceprimar OradeaViceprimarul Mircea Mălan (foto) a investit în imobile. Pe lângă casa din centrul oraşului, apartamentul, spaţiul comercial şi terenurile din Alparea, Felcheriu şi Hidişelu de Sus, declarate încă la începutul mandatului, vicele, de profesie avocat, şi-a tras o casă de vacanţă şi 121.000 metri pătraţi de teren într-o zonă pitorească din Valea Târnavei (comuna Şinteu).

"Casa este din chirpici. Nici nu poate fi locuită. Am cumpărat, pe rând, parcele de teren, ca să am linişte, să nu mă trezesc cu dezvoltări imobiliare în jur", zice Mălan.

Ceva mai modest, viceprimarul Florin Birta, fără casă pe numele său, şi-a luat în ultimii trei ani două maşini: o Skoda Octavia fabricată în 2005, folosită mai mult de tatăl său, şi una nouă, fabricată în 2017, pentru care a contractat şi un credit. La fel ca Bolojan, Birta nu prea urcă la volanul noii maşini. "O conduce soţia", zice liberalul.

Bogăţie la "judeţ"

Pasztor Sandor, președintele Consiliului Județean BihorMai bogat decât toată conducerea Oradiei la un loc, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor (foto), deţine o casă în cartierul Episcopia, peste 60.000 metri pătraţi de teren în Oradea şi 6.800 mp în Sălard. UDMR-istul, care a declarat venituri de 163.000 lei pe anul trecut, nu şi-a dat banii pe o maşină câtă vreme merge la pescuit inclusiv cu SUV-urile Judeţului. Rămas cu conturi de 36.000 euro şi 66.000 lei în urma divorţului de fosta soţie, Pásztor şi-a mai cumpărat anul trecut cam 2.700 mp de teren în Cetariu şi 500 mp în Sălard.

Ceva mai modest, dar nu cu mult, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang (PSD), are o vilă de 360 mp pe strada Călăraşilor şi un spaţiu comercial la doi paşi de bulevardul Decebal. Acţionar la o firmă din Oradea şi una din Ineu, Mang a declarat pe anul trecut câştiguri doar de la Consiliul Judeţean - 161.000 lei şi de la Universitatea Oradea - 65.000 lei. Cu atâta bănet la dispoziţie, Mang şi-a mai cumpărat fără eforturi o Toyota din 2017, pe lângă Chrysler-ul 300 C deţinut din 2006.

Celălalt vicepreşedinte, Traian Bodea, nu are maşină pe numele său, dar deţine câte o casă de 280 mp în Oradea şi în Băile Felix, plus mai multe terenuri în oraş, în staţiune şi în Şuncuiuş. Patron al firmei Ghenau Trade, politicianul nu a făcut noi achiziţii în timpul mandatului, dar a stins un credit de 600.000 lei, cât mai multe case la un loc.

Case, terenuri, bijuterii şi mobile...

Rozalia Biro, viceprimar OradeaParlamentarii bihoreni nu sunt nici ei nişte sărmani. Deputatul UDMR Rozalia Biro (foto) are nevoie de contabil ca să-şi declare toată averea: printre altele, deţine 5.700 mp de teren intravilan în Oradea, 6,9 hectare de teren agricol în Paleu, peste 20 hectare de teren agricol în Haieu şi Betfia, plus 15 hectare de teren extravilan în Văleni (Beliş).

Biro a câştigat în ultimii patru ani 397.000 euro din vânzarea unui teren în Vama Veche, 42.500 euro din înstrăinarea unei parcele în Cristuru Secuiesc (Harghita) şi 9.500 euro pentru una din Cordău. UDMR-ista mai are două apartamente şi o vilă în Oradea, plus o casă de vacanţă în Câmpul Cetăţii (judeţul Mureş), care s-au adăugat unei case de 530 mp în Ungaria moştenită de la mama sa, în timp ce soţul ei, om de afaceri, a moştenit la rându-i o casă în Cristuru Secuiesc.

Cu venituri de 242.000 lei pe an de la Camera Deputaţilor, Biro şi-a majorat în actualul mandat valoarea colecţiei de tablouri (de la 54.000 lei la 61.000 lei), a celei de bijuterii (de la 60.000 lei la 78.000 lei) şi a dublat la 85.000 lei valoarea colecţiei de mobilă veche.

Mandat de casă nouă

Silviu Dehelean, deputat USRPasionat şi strângător de frumos este şi deputatul USR, notarul Silviu Dehelean (foto), proprietar a două autovehicule Audi, un A6 şi un A3, la care a mai adăugat în 2017 încă unul, model A6, fabricat în 2016.

Proprietar peste două apartamente în Oradea şi o casă în Aleşd, USR-istul şi-a construit încă o casă de 180 mp în Oradea, pe care a finalizat-o anul acesta. Cu doi ani în urmă a vândut pe 79.000 lei un teren intravilan în Satu Mare, iar banii încasaţi i-a folosit ca să îşi majoreze cu 30.000 lei valoarea unei colecţii de bijuterii şi obiecte de artă, respectiv la 80.000 lei pe cea a colecţiei filatelice.

În ciuda veniturilor de 144.000 lei realizate anul trecut din indemnizaţia de deputat şi de încă 106.000 lei de pe urma cabinetului notarial, deputatul a declarat că încă mai are datorii bancare de 115.000 euro şi 514.000 lei. Dar, la aşa venituri, nu-s o problemă...

2.300 euro pe lună!

deputatul Gavrilă Ghilea, acționar Construcții BihorUn alt deputat, liberalul Gavrilă Ghilea (foto), acţionar majoritar al Construcţii Bihor, şi-a stins în ultimii 4 ani un credit de 64.000 lei luat de la Banca Transilvania şi şi-a suplimentat de peste 11 ori depozitele bancare, ajunse la aproape 1 milion lei. Proprietar a două case şi două apartamente în Oradea, Ghilea a declarat pe 2019 venituri de 137.000 lei, echivalentul a 2.350 euro pe lună.

UDMR-istul Szabó Ődőn a încasat anul trecut 152.508 lei de la Parlament, din care a cumpărat o a doua maşină, un Fiat. În ultimii trei ani, şeful UDMR Bihor a mai cumpărat 2,4 hectare de teren în satul natal, Carastelec (judeţul Sălaj), unde este şi casa părintească. Anul trecut, Szabó a vândut apartamentul de lângă Teatru, cumpărat de la Primărie în urmă cu peste 15 ani, la preţ de chiriaş, iar în declaraţia de avere nu a menţionat ce altă casă a achiziţionat pentru numeroasa sa familie, cu cinci copii. Cert e că politicianul a depus banii încasaţi în trei conturi de câte 50.000 euro.

Patru ani buni

Cseke Attila, președintele UDMR BihorMandatul a fost bănos şi pentru senatori. UDMR-istul Cseke Attila (foto) şi-a înnoit cele două maşini din 2008 şi 2016 cu o Skoda Superb din 2017 şi un VW Golf din 2019, reuşind să se descurce cu un credit de numai 76.000 lei în condiţiile în care şi-a păstrat neatins un depozit bancar de 25.000 euro de la începutul mandatului şi şi-a mărit de peste 10 ori, de la 12.000 la 140.000 lei, economiile în moneda naţională. Pe de altă parte, Cseke este singurul parlamentar din Bihor care a recunoscut că a primit cadouri, în valoare de 22.000 lei, la botezul celui de-al doilea copil.

O situaţie financiară mai mult decât îndestulătoare are şi senatorul PNL Cornel Popa, care anul trecut a încasat de la Senat venituri de 153.000 lei pe lângă pensia de 49.000 lei. La aşa nivel, nu e de mirare că şi-a stins în doar trei ani un credit de 63.000 lei declarat în 2016, când conducea CJ Bihor.

Un senator de milioane

Florian Bodog, senator PSDTotuşi, asta e nimic pe lângă cele ale senatorului PSD Florian Bodog (foto). Milionar în lei, social-democratul a declarat pe anul trecut venituri de 332.000 lei de la Parlament, Universitatea Oradea şi Spitalul Judeţean. Proprietar al unui apartament în Oradea şi al altuia în Bucureşti, plus al unei case în Oşorhei şi al alteia în Ungaria, Bodog s-a mai ales în 2019 cu încă o casă şi un teren (ambele în Oradea) în urma unui proces.

Deţinător de terenuri în Tileagd şi Burzuc, PSD-istul îşi cumpărase în 2018 şi un VW nou, fără să simtă cheltuiala. În plus, Bodog împarte cu soţia şi cele două fete nu mai puţin de 19 conturi bancare, iar în 8 dintre ele, puse doar pe numele său, are 837.000 lei, 4.300 euro şi 545.000 yeni japonezi. Semn că în România se poate trăi şi bine, dar numai din politică, pentru că cine munceşte n-are timp să câştige...


 

EPOCA DE AUR
Bani (mult) mai mulţi pentru bugetari

În contrast cu economia care merge în cap, ultimii ani au adus bogăţie pentru majoritatea bugetarilor. Spre exemplu, directorului tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, i-au crescut veniturile de la 79.000 lei/an în 2015 la 110.700 lei anul trecut. Proprietar de apartament în Oradea, directorul şi-a investit banii într-o casă din Păuşa, unde vrea să se retragă la pensie anul viitor.

Tot în pregătirea pensionării la anul, secretarul Consiliului Local Oradea, Ionel Vila, şi-a vândut anul trecut proprietăţile moştenite în Botean pentru a investi într-o a doua casă din Oradea. În 2019 a avut venituri de 99.000 lei de la municipalitate, de la Şcoala Postliceală Henri Coandă, unde predă, şi din participarea la organizarea alegerilor europarlamentare.

Ionel Avrigeanu, șeful ABA CrișuriÎn domeniul bugetar, unde nu chiar curge, pică. Liberalul Ionel Avrigeanu (foto), angajat la ADI Aparegio, şi-a tras în ultimii doi ani, pe lângă indemnizaţia de consilier judeţean, venituri de încă 37.000 lei în 2018 şi 24.900 lei în 2019 de la Parlamentul României, în calitate de consilier la cabinetul deputatului Gavrilă Ghilea.

Inspectorul şcolar general adjunct Horia Abrudan a încasat anul trecut 9.600 lei de la cabinetul deputatei Florica Cherecheş, iar Simona Ţiplea, soţia prefectului Dumitru Ţiplea, 24.000 lei pentru consultanţa acordată deputatului Ioan Cupşa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Matei 25:14-30
Pilda talanţilor 14 Căci va fi ca atunci când un om, urmând să plece într-o călătorie, şi-a chemat sclavii şi le-a încredinţat averile lui. 15 Unuia i-a dat cinci talanţi[a], altuia – doi, iar altuia – unul, fiecăruia după puterea lui; apoi a plecat. Imediat, 16 cel ce primise cinci talanţi s-a dus şi i-a investit şi a câştigat alţi cinci. 17 Tot aşa, cel ce primise doi a câştigat şi el alţi doi. 18 Dar cel ce primise unul s-a dus şi a săpat o groapă în pământ şi a ascuns acolo banii stăpânului său. 19 După mult timp, stăpânul acelor sclavi a venit şi a început să-şi pună în ordine socotelile cu ei. 20 Cel ce primise cinci talanţi a venit şi a adus încă cinci talanţi, zicând: – Stăpâne, mi-ai încredinţat cinci talanţi; iată, am mai câştigat încă cinci! 21 Stăpânul i-a zis: – Bine, sclav bun şi credincios! Pentru că ai fost credincios peste puţine lucruri, te voi pune responsabil peste multe! Intră în bucuria stăpânului tău! 22 A venit apoi cel ce primise doi talanţi şi a zis: – Stăpâne, mi-ai încredinţat doi talanţi; iată, am mai câştigat doi! 23 Stăpânul i-a zis: – Bine, sclav bun şi credincios! Pentru că ai fost credincios peste puţine lucruri, te voi pune responsabil peste multe! Intră în bucuria stăpânului tău! 24 A venit şi cel ce primise un talant şi a zis: – Stăpâne, am ştiut că eşti un om aspru, care seceri de unde n-ai semănat şi aduni de unde n-ai împrăştiat, 25 aşa că mi-a fost teamă şi m-am dus şi ţi-am ascuns talantul în pământ. Iată aici talantul tău! 26 Stăpânul i-a răspuns: – Sclav rău şi leneş! Ai ştiut că secer de unde n-am semănat şi că adun de unde n-am împrăştiat? 27 Atunci trebuia ca tu să-mi fi pus banii la zarafi, pentru ca, la întoarcere, să primesc cu dobândă ceea ce era al meu! 28 Aşadar, luaţi-i talantul şi daţi-i-l celui ce are zece talanţi! 29 Căci oricui are, i se va da mai mult şi va avea din abundenţă, dar de la cel ce n-are se va lua chiar şi ce are! 30 Iar pe sclavul acela nefolositor aruncaţi-l în întunericul de afară! Acolo va fi plânsul şi scrâşnirea dinţilor!
Postat 08 Iulie 2020, 22:00 de excalibur
Daca s-ar vrea s-ar putea
Legea justificarii averilor. De aici ar trebui sa pornim. Latraii de partid, nespalati care se guduresc pe langa stapanii lor, cei mai virulenti sunt cei ai udemeristilor si cei ai liberaralilor. Cei din psd nu-si fac probleme prea mari cu postacii. Nu au nevoie Cat timp e Ianos la putere, e de bine. USR-istii ar vrea si ei dar nu prea mai e loc pt toti la ciolan. Fomisti dar asta e. Spatiul e limitat. Bucurosi ca le arunca si lor niste resturi, lingaii de partid sa-si faca autocritica (dar pt asta iti trebuie obraz), nu-i asa maidanezule nespalat (Sandu2100) ?
Postat 08 Iulie 2020, 21:30 de Sunlight
Horia Abrudan Inspector General Adjunct
Poate ne spune și nouă, noul inspector general adjunct, cum s-a transferat fraudulos de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul la Colegiul Național Mihai Eminescu, îndată după ce și-a făcut jocurile pentru postul de inspector general adjunct, e ușor să ÎȚI DAI POST SINGUR CÂND EȘTI PE RESURSE UMANE. Sau mai bine nu, să ne povestească cum a lins PSD-ul timp de 5 ani în funcția de inspector resurse umane (el PNL) și a SLUJIT și ca angajat la biroul parlamentarului Cherecheș (PNL). Chiar nu mai există instituții autorizate să facă cerecetări în țara asta??? DNA - unde ești?????
Postat 08 Iulie 2020, 20:13 de CalinDMS
MAI SUNT ȘI ALȚII CU MERCEDES NU NUMAI DL PRIMAR , EL A FACUT CEVA PENTRU ORADEA ȘI PENTRU BIHOR RESTUL DIN ACEASTĂ LISTĂ SCURTĂ SI-AU FACUT PT EI SI ACOLITII LOR!!!
Stimata redacție pentru o informare corecta a publicului ar fi normal sa luați la puricat fiecare partid ,in special cele mari înțesate de baroni așa vedem și noi cetățenii cine vine să cerșească votul vreme de o luna de zile cât este campania electorala iar după nu mai auzi de ei 4 ani de zile.Poate acest aspect ar reprezenta un barometru de selecție pentru cetățean...de exemplu unul asemeni d-lui ghilea sau mang ar fi bine sa se ceara la pensie sunt expirați și antipatici electoratului aducând doar minusuri partidelor din care fac parte.Cu siguranță promovarea d-lui Dr Carp sau a d-lui prefect Tiplea ar fi o varianta mult peste produsul politic ghilea,Cherecheș etc.La fel cum la PSD promovarea lui Emilian Pavel și a tinerilor, a altor oameni integrii din mediul academic ar creea un acel sentiment de intenție de vot.
Postat 08 Iulie 2020, 12:47 de 007
...
Interesant Ghilea, liberalul, ce construiește toate parcările, credite achitate, depozite sporite de 11 ori, fain la putere.
Postat 08 Iulie 2020, 11:00 de oradeaveche
Sunt bugetar,deci exist...
10% din populatia planetei detine 90 din averea mondiala.1% detine 40%.BLM, black lives matter,s-a fisiit,raminind la nivelul darimarii unor statui ale traficantilor de sclavi de acum 300 ani.Intre timp,lu' bezos,gates si alti adunatori de dolari,le-au crescut averile cu 40%,asa,din pix,pe baza de pandemie.Arbeit macht frei
Postat 08 Iulie 2020, 09:37 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON