URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti. Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Perioada asta de mare încercare psihică scoate din oameni nu atât lucrurile bune, cât, mai ales, pe cele rele, în fruntea lor aflându-se perechea cea mai groaznică din bagajul uman - răutatea şi prostia. Autopropulsate de propriile lipsuri, acestea colindă mână în mână în spaţiul public, înjurând şi blestemând tot ceea ce nu este după chipul şi asemănarea lor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre modul în care își face campania electorală Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Având în vedere faptul că în curând chiar se vor desfăşura alegeri parlamentare în România, în ciuda crizei sanitare, cred că este important să se cunoască cele mai importante aspecte prevăzute în Constituţie în legătură cu rolul şi activitatea Parlamentului, precum şi cu statutul senatorilor şi deputaţilor. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
19 August 2020, 08:01

"Boală" de familie: Fiica deputatului PSD Ioan Sorin Roman este şi funcţionar la APIA, şi afaceristă în agricultură

'Boală' de familie: Fiica deputatului PSD Ioan Sorin Roman este şi funcţionar la APIA, şi afaceristă în agricultură FATA LUI TATA. La doar câţiva ani după ce deputatul PSD Ioan Sorin Roman a fost găsit în incompatibilitate pentru dubla calitate de demnitar şi de fermier, fiica acestuia, Roxana (stânga sus), îi calcă pe urme, fiind în paralel funcţionar public şi patron de fermă. "Fiica mea nu este în incompatibilitate", susţine Roman. Exact cum zicea şi despre sine... (sursa foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşchia nu sare departe de trunchi! Fiica deputatului PSD Ioan Sorin Roman, găsit de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în incompatibilitate şi suspendat de drept din funcţiile publice, este la rândul său în aceeaşi situaţie. 

Tânăra Alexandra deţine în paralel atât calitatea de funcţionar în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Bihor, cât şi pe cea de patron de fermă agricolă, beneficiind de subvenţii plătite prin instituţie. "Ştiu că ar da bine în presă să fim o familie de incompatibili, dar nu suntem", susţine deputatul, în ciuda evidenţei.

Aşa tată...

Fost primar de Cefa timp de două mandate, PSD-istul Ioan Sorin Roman a intrat în politica mare în 2008, ca deputat. Fermier la bază, licenţiat în ştiinţe socio-umane, şi-a continuat cariera politică neîntrerupt, ajungând în ciuda prestaţiei şterse la al treilea mandat în Camera Deputaţilor. În prezent, Roman este vicepreşedinte al comisiei pentru românii din afara graniţelor, membru al comisiei pentru agricultură şi preşedinte al PSD Cefa, deşi cariera sa ar fi trebuit să se încheie, sau măcar să ia o pauză, încă din 2014.

Roman a fost declarat de ANI în incompatibilitate pe considerentul că "deţine, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de comerciant persoană fizică - titular al întreprinderii individuale Ioan Sorin Roman". Potrivit inspectorilor de integritate, fiind proprietar al unei ferme de oi şi a circa 30 hectare de teren agricol, politicianul a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor prevăzute de Legea 161/2003, pentru că un parlamentar nu poate deţine, printre altele, şi calitatea de comerciant persoană fizică.

Condamnat să nu poată ocupa timp de 3 ani funcţii şi demnităţi publice, Roman şi-a apărat mandatul în instanţă, pierzând toate procesele. În iunie 2014 Curtea de Apel Oradea i-a respins acţiunea ca nefondată, iar în noiembrie 2016 Înalta Curte i-a respins şi recursul. Sancţiunea dată de ANI încă de acum 6 ani nu a mai fost aplicată însă niciodată, dintr-un viciu de procedură.

... aşa fiică

Pe urmele tatălui calcă acum fiica. BIHOREANUL a aflat că, urmând exemplul părintelui, Roxana Roman (foto), mezina familiei Roman, este din noiembrie 2019 atât funcţionar public debutant în cadrul filialei Salonta a APIA Bihor, cât şi prosper proprietar de fermă, beneficiar de subvenţii prin instituţia la care lucrează şi de finanţări europene prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) Bihor.

Tânăra de 24 ani este asociată cu bunicul său, Ioan Roman, în firma Magrom Prest Serv, din care deţine 95% şi prin care lucrează 56 hectare în zona Cefa. Absolventă de zootehnie, Roxana este un administrator talentat de vreme ce a înzecit cifra de afaceri a firmei, de la 20.000 lei în 2016, când a preluat-o de la mama sa, la 218.000 lei în 2019. Iar profitul exploataţiei a crescut, în doar 4 ani, de la 26.000 lei la 313.000 lei.

Mai mult, în 2018 Roxana a contractat prin AFIR o finanţare europeană de o jumătate de milion de euro pentru achiziţia de utilaje moderne, de la tractor şi plug la semănătoare şi grapă. Tânăra urmează să cumpere sculele pe banii ei şi să îşi deconteze investiţia prin AFIR, cu o contribuţie proprie de 30%. Proiectul, cu o perioadă de implementare de 24 luni, a fost prelungit cu un an din cauza pandemiei de Covid-19.

În ciuda succesului în afaceri, tânăra nu s-a mulţumit însă cu veniturile din agricultură, ci a lăcomit şi la un post în APIA, instituţia prin care îşi încasează subvenţiile, condusă de oamenii PSD...

"Nu pot să vorbesc" 

Bugetar şi patron de fermă, Roxana cade sub incidenţa Legii 161/2003, care la articolul 94 spune că funcţionarii publici nu pot deţine funcţii sau desfăşura activităţi în alte domenii, inclusiv "în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ din sectorul public". Ea nu este însă deranjată de acest lucru. "Nu pot să vorbesc. Sunt în concediu în Grecia. Mulţumesc. La revedere", a fost tot ce a transmis tânăra BIHOREANULUI.

Dubla sa calitate de patron şi funcţionar a făcut ca inclusiv fosta conducere PSD-istă a APIA Bihor s-o bănuiască de incompatibilitate. Ca să se acopere, directorul Florian Pavel (foto), proaspăt pensionar, coleg de partid şi amic cu deputatul Roman, a cerut ANI un punct de vedere încă din 1 noiembrie 2019, când i-a semnat tinerei decizia de angajare.

În adresa trimisă, Pavel a trecut cu vederea subvenţiile pe care firma fetei le încasează chiar prin APIA, dar a menţionat finanţarea atrasă prin AFIR. "Vă rugăm să ne precizaţi dacă exercitarea simultană a funcţiei publice teritoriale de execuţie de consilier clasa I, grad profesional debutant, în cadrul Centrului Local Salonta, şi a calităţii de administrator şi asociat în cadrul Magrom Prest Serv este de natură să genereze o stare de incompatibilitate", a cerut Pavel.

Câine fără dinţi 

Rămasă fără putere după modificări repetate ale legislaţiei şi înecată în procese cu funcţionarii şi demnitarii sancţionaţi în trecut, ANI a dat un răspuns vag. Pe de o parte reprezentanţii instituţiei au invocat articolul 96 al Legii, care prevede că "funcţionarii publici (...) pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiunile exercitate ca funcţionar public (...) potrivit fişei postului".

Pe de altă parte, ANI a arătat că "deţinerea unei funcţii publice simultan cu deţinerea funcţiei de administrator în cadrul unei societăţi comerciale este de natură să genereze o situaţie de incompatibilitate dacă activităţile din sectorul privat sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public potrivit fişei postului".

Nelămurită, noua conducere a APIA Bihor a cerut o opinie şi de la Prefectura Bihor, care însă şi-a declinat competenţele. "Singura instituţie abilitată de a se pronunţa cu privire la posibile cazuri de incompatibilitate este ANI", se menţionează în adresa semnată de prefectul Dumitru Ţiplea (foto). Aşadar, săptămâna aceasta, APIA Bihor va cere ANI un nou punct de vedere, anexând acum şi fişa postului funcţionarei, pentru ca inspectorii de integritate să se poată pronunţa clar dacă aceasta este sau nu în incompatibilitate. De parcă legea nu e suficient de clară...

Pe cuvânt de parlamentar

Oricum ar fi, deputatul Roman e convins că fiica sa va rămâne pe post şi i se pare normal să fie aşa, câtă vreme are studii de specialitate şi a câştigat postul prin concurs. "Legea a fost modificată. În momentul de faţă poate fi şi funcţionar public, şi manager de exploataţie agricolă. ANI a verificat-o deja şi nu este în incompatibilitate", spune parlamentarul, sigur pe sine.

"Roxana nu îşi verifică dosarul ei. Ea este angajată la biroul din Salonta, iar dosarul ei este verificat de APIA în Oradea, pentru că ferma pe care o conduce lucrează peste 50 de hectare de teren", explică tatăl fetei. În numele ei, deputatul asigură că dacă tânăra funcţionară ar avea de analizat o suprapunere de terenuri între cele lucrate de firma sa şi un alt fermier, s-ar recuza. "Le comunică şefilor că nu poate opera în acel dosar şi se ocupă alt funcţionar". 

Mai corect ar fi fost ca, de la bun început, tânăra să aleagă între calitatea de patron şi cea de funcţionar. Dar pare-se că e mai profitabil cu amândouă...


INCOMPATIBIL CU FUNCŢIE
Cum să rămâi parlamentar

Proprietar peste 30 hectare de teren şi 100 oi, PSD-istul Ioan Sorin Roman are experienţă în lupta cu ANI de vreme ce şi-a păstrat funcţia chiar dacă încă din 2014 instituţia a cerut să fie scos din viaţa publică. "Norocul meu a fost că am cerut încă din 2010 un punct de vedere Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, care a stabilit prin vot că nu eram în incompatibilitate, că doar nu vindeam brânză Parlamentului", explică Roman.

Oricum, acesta consideră că şi-a ispăşit pedeapsa, pentru că în noiembrie 2016 o instanţă judecătorească i-a pus capăt celui de-al doilea mandat. O lună mai târziu, însă, în urma alegerilor din 11 decembrie 2016, Roman a ajuns din nou deputat, iar al treilea mandat i-a fost validat de aceeaşi Comisie Juridică, dominată de PSD, ignorând sentinţa de condamnare potrivit căreia nu mai putea ocupa o funcţie publică. "Comisia Juridică mi-a validat mandatul pentru că tot ea m-a indus în eroare în 2010", zice acum politicianul, care îşi vede în continuare şi de carieră, şi de afaceri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu-i nimic vag în răspunsul ANI, care spune clar că nu se poate exercita o funcție publică cu una privată ... din același domeniu de activitate !?!
Așadar, afară cu fata tatii din APIA, banii obținuți din subvenții dați înapoi cu dobânzi și penalități ... în rest, DNA să o trimită în judecată pentru că este vorba de o fagmilie cu un parlamentar pățit deja și care, făcând parte din legislativ, ar trebui să cunoască legea mai bine decât abecedarul !?! Javre din acestea ar trebui să fie scoase cu totul din viața publică, pentru ca în veci să nu mai aibă ocazia să primească ceva de la Statul Român ... să se descurce strict din munca lor privată !?!
Postat 19 August 2020, 10:47 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0922 RON
  • 1 EUR = 4.8738 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON