URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Septembrie 2015, 07:45

Blocaj la Pasaj: Primăria riscă să piardă banii europeni pentru reabilitarea Pasajului Vulturul Negru

Blocaj la Pasaj: Primăria riscă să piardă banii europeni pentru reabilitarea Pasajului Vulturul Negru ÎNCHIS! Viceprimarul Mircea Mălan (medalion) speră să desemneze pe 21 septembrie un constructor care în doar 76 de zile să facă ceea ce Marconst n-a reuşit în trei ani. „Dacă semnăm contractul, Pasajul se va închide până anul viitor, când se va termina şi refacerea faţadelor”, spune vicele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a negociat doi ani cu Marconst refacerea lucrărilor din Pasajul Vulturul Negru, viceprimarul Mircea Mălan caută acum un constructor care să termine lucrarea în două luni şi jumătate.

Termenul, nerealist, a trezit suspiciuni finanţatorului european care pregăteşte rezilierea contractului pe motiv că investiţia nu poate fi terminată la timp. „Dacă pierdem finanţarea nu avem ce face, vom termina lucrările pe banii oraşului. Pasajul nu poate rămâne aşa”, spune Mălan.

Eşec total

Finanţate din bani europeni, lucrările de refacere a subsolului şi pavajului din Pasajul Vulturul Negru au fost atribuite în iunie 2012 Marconst, firmă de casă a UDMR, printr-o licitaţie la care a concurat de una singură şi care a câştigat licitaţia pe 2,5 milioane lei, cu 10% sub valoarea estimată.

Constructorul a lucrat cu propriii mozaicari, iar când aceştia au dat greş a apelat la meşteri din Ungaria care însă doar au peticit. La final, mozaicul era desprins şi fisurat, inserţiile de aramă care conturează formele erau neregulate, capacele canalului tehnic şi ale gurilor de aerisire erau strâmbe ori gata crăpate. În plus, la recepţia din iunie 2013, viceprimarul Mircea Mălan a demonstrat că apa băltea în loc să se scurgă corect, aşa că lucrarea a fost dată la refăcut. Dar de atunci stă!

„Ca şi pierdută”

Mălan a negociat cu Marconst refacerea mozaicului până pe 14 mai 2015, când primarul Ilie Bolojan, exasperat deja, a dispus rezilierea contractului. Municipalitatea a obţinut de la finanţator prelungirea termenului final până pe 31 decembrie, a licitat lucrarea din nou, dar s-a complicat şi mai tare. Primăria a combinat două proiecte ce implică atât refacerea mozaicului printr-o soluţie mai scumpă, bazată pe un amestec de răşină, cât şi refacerea soclurilor clădirilor şi reamenajarea curţii interioare din zona localului Columbus, neinclusă în proiectul iniţial.

Lucrarea, în valoare de 2,6 milioane lei, cu termen de execuţie de 4 luni, n-a atras nicio ofertă la licitaţia din 28 august. „Nu ştiu ce s-a întâmplat. Am invitat firme din Bucureşti, Italia şi Ungaria, numai să avem lucrări de calitate”, e nedumerit Mălan.

Situaţia e cu atât mai încurcată cu cât la următoarea licitaţie, anunţată pentru 21 septembrie, termenul de execuţie a fost scurtat: doar 2 luni şi jumătate! „Eu cred că finanţarea europeană e ca şi pierdută. Nu poţi termina aşa repede”, spune Jakabffy Ladislau (foto), dirigintele de şantier care a „supravegheat” lucrările făcute de mântuială de Marconst.

Bătaie de cap

Constructorii evită, în general, să preia lucrări începute de alţii temându-se de vicii ascunse. Mai mult, firma Constructorul Sălard, care va reabilita pereţii şi cupola pasajului, are deja schelele montate, aşa că muncitorii se vor călca pe picioare. „E prea mare bătaia de cap. Dacă începi lucrul în octombrie, până torni mozaic e deja noiembrie. Lucrezi pe frig şi e riscant”, explică un inginer.

Doar reprezentanţii Marconst nu spun nimic, convinşi că se vor întâlni cu Primăria în instanţă. Deşi a reziliat contractul cu firma de patru luni, municipalitatea nu i-a pretins nici acum penalităţile de 5.640 euro pe zi de întârziere, ajunse la valoarea totală de 4 milioane euro. „Aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu contractul. Dacă pierdem finanţarea din cauza Marconst, ne vom îndrepta împotriva firmei pentru recuperarea pagubelor”, spune viceprimarul Mălan.

Riscă rezilierea!

Din păcate, asta urmează. La vizita făcută luna trecută în Oradea, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării au catalogat campusul şcolar, drumul expres, aquaparcul Nymphaea şi pasajele peste DN 76 şi DN 79 ca având riscuri de finalizare, lăsând de înţeles că vor cere reziliarea contractului de finanţare pentru Pasajul Vulturul Negru.

Temerile sunt confirmate de Marcel Boloş (foto), directorul ADR Nord-Vest. „Probabilitatea de reziliere trece de 80%. Adevărul este că e greu de crezut că lucrările pot fi terminate la timp”, spune Boloş. Proiectul riscă să se termine prost. „Pe lângă faptul că va finaliza lucrarea din banii săi, Primăria va fi obligată să returneze finanţatorului un milion de lei, bani europeni cheltuiţi deja prin proiect”, zice directorul.

Plăţile ar trebui făcute în cel mult 90 de zile de la rezilierea contractului, iar pentru asta toţi au partea lor de vină: Marconst fiindcă a lucrat prost, dirigintele Jakabffy deoarece a închis ochii, viceprimarul Mălan că a prelungit nepermis de mult discuţiile cu constructorul. De plătit, vor plăti, însă, orădenii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ciumeti nepriceputi
Am o singura intrebare, care sa o adresati celor ce conduc primaria: Daca proiectul anterior era bun, de ce nu ati scos la licitatie aceeasi solutie tehnica? ....si pentru ca raspunsul corect il poate da oricine, va mai adresez una la care astept raspuns: Cand va fi scos la rampa primul proiectant pedepsit pentru maculatura "conceputa" de el???
Postat 08 Septembrie 2015, 13:29 de ferfeleaga
HAI ACASĂ
Părinte, credeam că ți-ai lăsat oameni de nădejde în Primărie! Păi ce-ți făcu amicul Bolojan? Dar amicul Mălan? Mântuitorule, întoarce-te acasă că fără mintea ta strălucită uite ce se întâmplă!
Postat 08 Septembrie 2015, 11:37 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON