URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Decembrie 2020, 09:35

Birocraticus captivus

Birocraticus captivus (foto: thoughtco.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am trimis nişte acte prin poştă, la începutul lunii septembrie, unei instituţii a Statului Român. Aveam nevoie de nişte modificări într-un certificat şi adunasem cu grijă toate actele necesare. Din pricina pandemiei, mi s-a recomandat să nu le depun personal, ci să le trimit prin poştă. Nu era grabă mare, nu eram contra-timp, aşa că le-am vârât într-un plic şi am trimis o recomandată.

După 3 luni de aşteptare în zadar a unui semn din partea instituţiei, am sunat să întreb în ce stadiu e problema mea. Nu primisem nicio scrisoare, niciun email sau telefon, nici măcar clasicul "număr de înregistrare". Doamna care mi-a răspuns m-a lăsat cu gura căscată: cică nu era treaba lor să îmi dea astfel de informaţii, eu trebuia să mă interesez pe site de stadiul actelor mele.

"De unde să fi ştiut eu, dacă nici măcar asta nu mi s-a comunicat?", am întrebat-o pe doamna bugetară. Nu mi-a dat un răspuns clar, dar mi-a recomandat să intru pe site-ul instituţiei, să îmi introduc numele şi să aflu de acolo cum stă treaba. Am intrat imediat pe site şi, după 10 minute de cercetări, m-am dat bătut. În general, site-urile instituţiilor publice sunt făcute cât mai complicat cu putinţă, ca nişte bariere între stat şi cetăţean.

Aşa că am sunat-o din nou pe angajată, să întreb ce secţiune a portalului trebuie să accesez. Cu o surprinzătoare sinceritate, mi-a spus că nu ştie, că ea nu a intrat niciodată pe site şi că, atenţie, nici măcar nu are calculator la birou! Mi-am mai pierdut câteva secunde din viaţă întrebând-o dacă realizează cât de absurdă este situaţia şi cât de ofensat mă simt ca cetăţean, dar nici aici nu am reuşit să primesc un răspuns.

Acum vreo 2-3 ani, la aceeaşi instituţie, am avut parte de una dintre cele mai frumoase surprize în relaţia mea cu partea birocratică a Statului Român - la ghişeul de informaţii din dreptul intrării, un tânăr funcţionar înarmat cu o răbdare supra-omenească, explica frumos fiecărui om de ce acte are nevoie pentru problema sa, îi spunea unde trebuie să meargă cu ele şi chiar îi ajuta la completarea formularelor. I-am mulţumit pentru ajutor, l-am felicitat şi chiar l-am întrebat cum rezistă să facă asta 8 ore pe zi.

Acum realizez să bravul funcţionar de la ghişeul de informaţii, cel care părea că le ştie pe toate, este coleg de serviciu cu femeia care nu a fost capabilă să îmi răspundă la nicio întrebare şi, mai mult de atât, nici nu considera că ar fi normal să facă asta. Ca peste tot, unii se pricep la treaba lor, alţii ba. Sistemul însă îi protejează în mod inechitabil pe amândoi. Dăm vina mereu pe conducători, dar îi ignorăm pe cei mici, cei care ne fac viaţa un calvar.

Digitalizarea României este un proces absolut necesar, însă va trebui precedat de un altul - deprostificarea instituţiilor, scuturarea lor de incompetenţi şi de ineficienţi, de astfel de pietre de moară care trag o întreagă organizaţie în jos. Altfel, ne vom zbate mereu într-un birocraticus captivus dureros, fără de leac şi fără de sfârşit. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON