URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2020, 09:35

Birocraticus captivus

Birocraticus captivus (foto: thoughtco.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am trimis nişte acte prin poştă, la începutul lunii septembrie, unei instituţii a Statului Român. Aveam nevoie de nişte modificări într-un certificat şi adunasem cu grijă toate actele necesare. Din pricina pandemiei, mi s-a recomandat să nu le depun personal, ci să le trimit prin poştă. Nu era grabă mare, nu eram contra-timp, aşa că le-am vârât într-un plic şi am trimis o recomandată.

După 3 luni de aşteptare în zadar a unui semn din partea instituţiei, am sunat să întreb în ce stadiu e problema mea. Nu primisem nicio scrisoare, niciun email sau telefon, nici măcar clasicul "număr de înregistrare". Doamna care mi-a răspuns m-a lăsat cu gura căscată: cică nu era treaba lor să îmi dea astfel de informaţii, eu trebuia să mă interesez pe site de stadiul actelor mele.

"De unde să fi ştiut eu, dacă nici măcar asta nu mi s-a comunicat?", am întrebat-o pe doamna bugetară. Nu mi-a dat un răspuns clar, dar mi-a recomandat să intru pe site-ul instituţiei, să îmi introduc numele şi să aflu de acolo cum stă treaba. Am intrat imediat pe site şi, după 10 minute de cercetări, m-am dat bătut. În general, site-urile instituţiilor publice sunt făcute cât mai complicat cu putinţă, ca nişte bariere între stat şi cetăţean.

Aşa că am sunat-o din nou pe angajată, să întreb ce secţiune a portalului trebuie să accesez. Cu o surprinzătoare sinceritate, mi-a spus că nu ştie, că ea nu a intrat niciodată pe site şi că, atenţie, nici măcar nu are calculator la birou! Mi-am mai pierdut câteva secunde din viaţă întrebând-o dacă realizează cât de absurdă este situaţia şi cât de ofensat mă simt ca cetăţean, dar nici aici nu am reuşit să primesc un răspuns.

Acum vreo 2-3 ani, la aceeaşi instituţie, am avut parte de una dintre cele mai frumoase surprize în relaţia mea cu partea birocratică a Statului Român - la ghişeul de informaţii din dreptul intrării, un tânăr funcţionar înarmat cu o răbdare supra-omenească, explica frumos fiecărui om de ce acte are nevoie pentru problema sa, îi spunea unde trebuie să meargă cu ele şi chiar îi ajuta la completarea formularelor. I-am mulţumit pentru ajutor, l-am felicitat şi chiar l-am întrebat cum rezistă să facă asta 8 ore pe zi.

Acum realizez să bravul funcţionar de la ghişeul de informaţii, cel care părea că le ştie pe toate, este coleg de serviciu cu femeia care nu a fost capabilă să îmi răspundă la nicio întrebare şi, mai mult de atât, nici nu considera că ar fi normal să facă asta. Ca peste tot, unii se pricep la treaba lor, alţii ba. Sistemul însă îi protejează în mod inechitabil pe amândoi. Dăm vina mereu pe conducători, dar îi ignorăm pe cei mici, cei care ne fac viaţa un calvar.

Digitalizarea României este un proces absolut necesar, însă va trebui precedat de un altul - deprostificarea instituţiilor, scuturarea lor de incompetenţi şi de ineficienţi, de astfel de pietre de moară care trag o întreagă organizaţie în jos. Altfel, ne vom zbate mereu într-un birocraticus captivus dureros, fără de leac şi fără de sfârşit. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON