URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2014, 18:30

Biro Rozalia: UDMR trebuie să rămână la guvernare, dar e necesar un dialog cu PSD pe tema Minority Safe Pack

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

UDMR nu are de gând să plece de la guvernare, chiar dacă liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a spus că pentru el este "o chestiune de onoare" afrontul adus de PSD prin faptul că ministrul de Externe a făcut o cerere de intervenţie, în numele statului român, în procesul intentat Comisiei Europene de către iniţiatorii Minority Safe Pack, un set de propuneri pentru legiferarea la nivelul întregii Uniuni Europene a unor măsuri favorabile minorităţilor naţionale.

O spune inclusiv senatorul de Bihor Biro Rozalia, convinsă că rămânerea la guvernare ar fi mai folositoare maghiarimii decât intrarea în opoziţie, în ciuda deciziei adoptate de Guvernul din care face parte inclusiv.

"Părerea mea este că pentru a reprezenta cu eficienţă cât se poate de mare o minoritate naţională, reprezentanţii acelei minorităţi trebuie să fie la guvernare. Un lucru este să joci pe teren şi să loveşti mingea, şi altul să stai pe margine fără să poţi schimba jocul. Noi trebuie să avem instrumente şi mijloace pentru a îmbunătăţi situaţia minorităţii noastre, care sunt date de participarea la guvernare, dar noi trebuie să solicităm un dialog pe această temă", a declarat senatorul UDMR Bihor Biro Rozalia într-o conferinţă de presă susţinută joi, cu o zi înaintea reuniunii Consiliului Permanent al Uniunii pe tema ieşirii sau rămânerii la guvernare.

Acest subiect a fost pus pe agenda Consiliului Permanent al UDMR după ce liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a criticat poziţia statului român de a interveni în procesul intentat Comisiei Europene la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene din cauza respingerii propunerilor din cadrul Minority Safe Packe, susţinut de Kelemen împreună cu alţi şase iniţiatori, în vederea adoptării unei legislaţii privind drepturile minorităţilor la nivelul UE.

"Acest Minority Safe Packe trebuie să fie analizat cu reprezentanţii tuturor minorităţilor naţionale din România şi cu reprezentanţii Guvernului, trebuie văzut care propuneri sunt evaluate de Guvern că limitează puterea actuală a statelor de a elabora strategii privind minorităţile naţionale, şi trebuie ajuns la un consens care să fie şi între Guvern şi reprezenzanţii minorităţilor, şi un consens între ceea ce declară şi ceea ce face Guvernul", a spus Biro.

Senatorul UDMR a afirmat că un dialog pe această temă, între formaţiunea pe care o reprezintă şi principalul partener de guvernare, PSD, este cu atât mai justificat cu cât în urmă cu trei luni protocolul încheiat odată cu cooptarea Uniunii la guvernare prevede că "partenerii se vor consulta în orice problematică referitoare la minorităţile naţionale".

Reuniunea Consiliului Permanent al UDMR programată vineri are ca principală temă pe ordinea de zi discutarea rămânerii sau ieşirii de la guvernare a Uniunii, însă această structură formată din membrii preşedinţiei, reprezentanţii regionali şi liderul aleşilor locali ai UDMR poate doar să înainteze o propunere, decizia efectivă fiind de competenţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali.

În cazul în care Consiliul Permanent propune ieşirea de la guvernare, CRU se va întruni pentru adoptarea unei decizii vinerea viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
vai,vai..
Ciinele meu ciobanesc de Bucovina latra..hamhamhm..Al tau draghe Roji cum latre in ungureste?????????
Postat 12 Iulie 2014, 12:48 de gheorghe@sandor
??!!
Asa-i draga, !!!trebuie sa ramaneti la guvernare altfel nu prea o sa aveti loc in celule...
Postat 12 Iulie 2014, 08:45 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON