URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 August 2018, 18:00

Biletele la TIFF Oradea vor costa 10 lei. În program au fost adăugate cine-concerte şi proiecţii la Sinagoga Sion

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizatorii primei ediţii a TIFF Oradea au anunţat că, pe lângă proiecţiile de filme din Piaţa Unirii, Teatrul Regina Maria şi Cetate, în cadrul festivalului vor avea loc evenimente speciale şi în Sinagoga Sion, precum două cine-concerte şi un recital de poezie cu Dorel Vişan.

De asemenea, organizatorii au anunţat că biletele la evenimentele din cadrul TIFF Oradea vor avea preţ unic, 10 lei.

Regizor bihorean, premiat în Ungaria

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania – Oradea se va desfăşura între 7 şi 9 septembrie, programând numeroase proiecţii ale unor pelicule noi, româneşti şi internaţionale.

Organizatorii au anunţat, miercuri, că – pe lângă programul deja anunţat – vor mai avea loc evenimente şi la Sinagoga Sion.

În prima zi de festival, de la ora 21, spectatorii vor putea urmări o proiecţie specială a filmului "Exod de suflete / Soul Exodus", turnat parţial în Oradea, în regia lui Csaba Bereczki. Documentarul, laureat al Hungary Film Awards 2017, prezintă călătoria a cinci muzicieni născuţi în America de Nord care încearcă să îşi descopere rădăcinile cu ajutorul muzicii klezmer, pornind într-un exod invers, de la Montreal către Republica Moldova.

Regizorul, originar din Oradea, a debutat în lungmetraj cu filmul "Fools' Song / Bolondok éneke", pentru al cărui scenariu a colaborat cu Suzanne Schiffman, co-scenaristă pentru mai multe filme ale lui Francois Truffaut.

Recital de poezii şi cine-concert cu DJ DuBase

Sâmbătă, 8 septembrie, în cursul după-amiezii, va avea loc recitalul de poezie "Omul şi taina lui", susţinut de cunoscutul actor şi poet Dorel Vişan, unul dintre invitaţii speciali al primei ediţii TIFF Oradea.

Cunoscut cinefililor pentru filme precum "Senatorul melcilor", "Cel mai iubit dintre pământeni" şi "Iacob", clujeanul a interpretat de-a lungul remarcabilei sale cariere peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, precum şi aproape 70 în film.

De la ora 21, în acelaşi spaţiu, va avea loc cine-concertul Independenţa României (1912, r. Aristide Demetriade, Grigore Brezeanu). Primul lungmetraj realizat în România va avea astfel o proiecţie specială în cadrul festivalului chiar în anul care marchează Centenarul României.

Povestea războiului care a eliberat ţara de sub dominaţie otomană este redată spectatorului prin câteva episoade-cheie - povestea de dragoste dintre Peneş şi Rodica, declararea războiului, plecarea trupelor, luptele – împletite cu teme populare.

Proiecţia va fi acompaniată live de bihoreanul DJ DuBase, unul dintre pionierii muzicii electronice româneşti.  Realitatea istorică notează că prima proiecţie cu acompaniament live a filmului a avut loc chiar înainte de lansarea sa din septembrie 1912, când în cadrul unei proiecţii speciale a fost adusă fanfara regimentului II Vânători pentru a creşte efectul dramatic al secvenţelor de război.

Film horror, la Sinagogă

Duminică, 9 septembrie, de la ora 21, iubitorii de film clasic sunt aşteptaţi din nou la Sinagoga Sion pentru proiecţia cine-concertului "Studentul din Praga (1913)", acompaniat live de CelloFun, având-o ca invitată specială pe Irina Margareta Nistor.

Cunoscut şi sub numele de "Târg cu Satana", horror-ul mut regizat de Paul Wegener şi Stellan Rye este consemnat în istoria cinematografiei drept primul film independent,  primul film de autor şi primul film de artă. Balduin, un student falit din Praga secolului XIX, o salvează de la înec pe contesa Margit von Schwarzenberg, devenind apoi obsedat de imaginea ei. Din cauza diferenţelor sociale dintre cei doi, povestea de dragoste pare să nu aibă niciun viitor, determinându-l pe Balduin să accepte o înţelegere care îi poate aduce bogăţia în schimbul sufletului său.

Filmul care "realizează o punte între supranatural şi psihologic", va fi acompaniat de formaţia electro-acustică CelloFun, cu o bogată experienţă în rescoring-ul peliculelor de referinţă din epoca filmului mut.

Pe lângă improvizaţie, atmosfera va fi completată cu efecte sonore în timp real şi scurte fragmente de lectură extrase din poezia "Noaptea de decembrie" de Alfred de Musset. Traducerea în limba română a cartoanelor originale ale filmului este realizată live de inconfundabila Irina Margareta Nistor.

Mai mulţi invitaţi speciali, precum şi programul complet al primei ediţii TIFF Oradea vor fi anunţate în următoarele zile.

Citește și: Ce filme vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON