URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2018, 12:59

Ce filme vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea

Ce filme vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea "Nu mă atinge-mă"
Ce filme vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea "Dragoste 1. Câine"
Ce filme vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea "Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă"
Ce filme vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari"
Ce filme vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea "Popeasca"
Ce filme vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea "Caisă"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizatorii primei ediţii a Transilvania International Film Festival Oradea au transmis, marţi, lista filmelor care vor fi proiectate în faţa publicului local, între care şapte producţii nelansate încă în cinema.

De asemenea, în cadrul TIFF Oradea, care se va desfăşura între 7 şi 9 septembrie, vor fi proiectate şi alte filme recente, apreciate la festivaluri internaţionale.

Despre "Popeasca"

În program se află cel mai recent film al lui Florin Şerban, "Dragoste 1. Câine", a cărui premiera internaţională a avut loc pe 13 august în Competiţia oficială a Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo.

Avându-i în rolurile principale pe Cosmina Stratan şi Valeriu Andriuţă, filmul care deschide Trilogia Dragostei spune povestea unui pădurar singuratic, a cărui existenţă este dată peste cap de o femeie pe care o găseşte în pădure.

Orădenii vor putea vedea şi documentarul "Popeasca", un omagiu adus regretatei actriţe Stela Popescu, va fi pentru prima oară proiectat pe ecran mare în cadrul TIFF Oradea. Realizat dintr-un colaj de materiale audio-vizuale din 1958 şi până în prezent, care include numeroase imagini din arhiva Televiziunii Române, precum şi înregistrări din arhiva personală a actriţei, filmul biografic regizat de Stanca Radu, nepoata Stelei Popescu, este dezvăluirea sensibilă a unei vieţi dedicate scenei.

Deja anunţată, una dintre premierele româneşti mult-aşteptate de la TIFF Oradea va fi şi proiecţia celui mai nou film lui Radu Jude, "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi propunerea României pentru nominalizările la categoria "Cel mai bun film străin" la Premiile Oscar 2019.

"Nu mă atinge-mă!", proiectat la TIFF 

Tot la TIFF Oradea va fi proiectat filmul "Nu mă atinge-mă!", debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie, marele câştigător al Ursului de Aur.

O explorare şocantă a ideii de intimitate şi a nevoii umane de contact autentic, filmul testează graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală.

De un debut foarte bun a avut parte în 2018 şi Andrei Creţulescu cu "Charleston", un cocktail pop condimentat cu umor negru şi melodramă, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiţia oficială de la Locarno 2017.

Printre surprizele primei ediţii TIFF Oradea se numără debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu, "Secretul fericirii", o comedie cinică plină de răsturnări de situaţie care vor ţine publicul cu sufletul la gură.

După premiera din TIFF, "Dacii liberi", regizat de Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean Gorgan, se va bucura de o proiecţie specială la Oradea. Filmul redă cele mai controversate subiecte ale momentului legate de naţionalism şi surprinde intrigile iscate în comunităţile de dacologi cu viziuni diferite.

"Povestea unui pierde-vară"

Câştigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut în 2013 (O lună în Thailanda) şi autorul comediei populare "Două lozuri", Paul Negoescu aduce pe ecrane "Povestea unui pierde-vară", o comedie dulce-amară despre situaţiile dificile în care ne-aruncă uneori dragostea, filmată pe străzile Bucureştiului, cu Alexandru Papadopol în rolul principal.

Tot despre iubire şi provocările ei vorbeşte filmul de debut al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, "Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă". Avându-le pe actriţele Silvana Mihai şi Florentina Năstase în rolurile principale, filmul prezintă încercarea de a construi din bucăţi începutul unei poveşti de dragoste care pe măsură ce se conturează se loveşte de obstacole greu de depăşit.

O tandră meditaţie despre condiţia umană şi efemeritate, "Licu", o poveste românească (r. Ana Dumitrescu) a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig şi vine la Oradea, imediat după lansarea oficială din cinema, programată pentru finalul lunii august.

Un alt documentar plin de emoţie este "Caisă" (r. Alex Mavrodineanu), povestea relaţiei dintre un antrenor de box şi un tânăr sportiv foarte talentat, dar a cărui carieră e pusă sub semnul întrebării.

Organizatorii urmează să anunţe detalii despre biletele evenimentele şi invitaţii speciali ai primei ediţii TIFF Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON