URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 August 2018, 12:59

Ce filme vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea

Ce filme vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea "Nu mă atinge-mă"
Ce filme vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea "Dragoste 1. Câine"
Ce filme vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea "Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă"
Ce filme vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari"
Ce filme vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea "Popeasca"
Ce filme vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea "Caisă"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizatorii primei ediţii a Transilvania International Film Festival Oradea au transmis, marţi, lista filmelor care vor fi proiectate în faţa publicului local, între care şapte producţii nelansate încă în cinema.

De asemenea, în cadrul TIFF Oradea, care se va desfăşura între 7 şi 9 septembrie, vor fi proiectate şi alte filme recente, apreciate la festivaluri internaţionale.

Despre "Popeasca"

În program se află cel mai recent film al lui Florin Şerban, "Dragoste 1. Câine", a cărui premiera internaţională a avut loc pe 13 august în Competiţia oficială a Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo.

Avându-i în rolurile principale pe Cosmina Stratan şi Valeriu Andriuţă, filmul care deschide Trilogia Dragostei spune povestea unui pădurar singuratic, a cărui existenţă este dată peste cap de o femeie pe care o găseşte în pădure.

Orădenii vor putea vedea şi documentarul "Popeasca", un omagiu adus regretatei actriţe Stela Popescu, va fi pentru prima oară proiectat pe ecran mare în cadrul TIFF Oradea. Realizat dintr-un colaj de materiale audio-vizuale din 1958 şi până în prezent, care include numeroase imagini din arhiva Televiziunii Române, precum şi înregistrări din arhiva personală a actriţei, filmul biografic regizat de Stanca Radu, nepoata Stelei Popescu, este dezvăluirea sensibilă a unei vieţi dedicate scenei.

Deja anunţată, una dintre premierele româneşti mult-aşteptate de la TIFF Oradea va fi şi proiecţia celui mai nou film lui Radu Jude, "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi propunerea României pentru nominalizările la categoria "Cel mai bun film străin" la Premiile Oscar 2019.

"Nu mă atinge-mă!", proiectat la TIFF 

Tot la TIFF Oradea va fi proiectat filmul "Nu mă atinge-mă!", debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie, marele câştigător al Ursului de Aur.

O explorare şocantă a ideii de intimitate şi a nevoii umane de contact autentic, filmul testează graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală.

De un debut foarte bun a avut parte în 2018 şi Andrei Creţulescu cu "Charleston", un cocktail pop condimentat cu umor negru şi melodramă, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiţia oficială de la Locarno 2017.

Printre surprizele primei ediţii TIFF Oradea se numără debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu, "Secretul fericirii", o comedie cinică plină de răsturnări de situaţie care vor ţine publicul cu sufletul la gură.

După premiera din TIFF, "Dacii liberi", regizat de Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean Gorgan, se va bucura de o proiecţie specială la Oradea. Filmul redă cele mai controversate subiecte ale momentului legate de naţionalism şi surprinde intrigile iscate în comunităţile de dacologi cu viziuni diferite.

"Povestea unui pierde-vară"

Câştigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut în 2013 (O lună în Thailanda) şi autorul comediei populare "Două lozuri", Paul Negoescu aduce pe ecrane "Povestea unui pierde-vară", o comedie dulce-amară despre situaţiile dificile în care ne-aruncă uneori dragostea, filmată pe străzile Bucureştiului, cu Alexandru Papadopol în rolul principal.

Tot despre iubire şi provocările ei vorbeşte filmul de debut al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, "Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă". Avându-le pe actriţele Silvana Mihai şi Florentina Năstase în rolurile principale, filmul prezintă încercarea de a construi din bucăţi începutul unei poveşti de dragoste care pe măsură ce se conturează se loveşte de obstacole greu de depăşit.

O tandră meditaţie despre condiţia umană şi efemeritate, "Licu", o poveste românească (r. Ana Dumitrescu) a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig şi vine la Oradea, imediat după lansarea oficială din cinema, programată pentru finalul lunii august.

Un alt documentar plin de emoţie este "Caisă" (r. Alex Mavrodineanu), povestea relaţiei dintre un antrenor de box şi un tânăr sportiv foarte talentat, dar a cărui carieră e pusă sub semnul întrebării.

Organizatorii urmează să anunţe detalii despre biletele evenimentele şi invitaţii speciali ai primei ediţii TIFF Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON