URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2012, 11:40

Bilet pentru viaţă: Centrul Oncologic se inaugurează duminică (FOTO)

Bilet pentru viaţă: Centrul Oncologic se inaugurează duminică (FOTO) ANTITEZĂ. Centrul de Oncologie din incinta Spitalului Municipal a fost gândit nu doar ca un spital ultra-dotat, ci şi amenajat astfel încât să ridice moralul pacienţilor. Radical diferit de ce le poate oferi actuala secţie de Oncologie (foto stânga) a Spitalului Judeţean, învechită şi mizeră, la poarta căreia parcă erau condamnaţi să-şi lase orice speranţă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sănătatea e cea mai mare avuţie, iar acest lucru îl ştiu toţi cei peste 18.000 de bihoreni care suferă de cancer. Sunt atât de mulţi încât medicii spun că practic nu mai există bihorean care să nu cunoască pe cineva atins de această boală ori care a pierdut lupta cu ea...

Toţi aceşti oameni, alături de familiile şi prietenii lor, primesc o veste bună care să-i îmbărbăteze şi întărească: în zilele următoare, în Oradea se deschide Centrul de Oncologie, unul dintre cele mai moderne din ţară, unde medicii se vor dedica exclusiv tratării bolnavilor de cancer, cu nădejdea că le vor putea da ceva ce nimeni n-ar putea cumpăra cu toţi banii din lume: zile de trăit.

Topul durerii

Statisticile privind numărul bolnavilor de cancer din Bihor sunt alarmante: an de an, sunt diagnosticaţi cu această boală 2.000 de bihoreni. În 2011, în registrul bolnavilor de cancer din judeţ erau înscrise 18.629 persoane, iar în 2010 la secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean au fost trataţi 4.599 de pacienţi. Fără să fie număraţi şi cei veniţi de pe alte meleaguri!

15 Simona Mihutiu.jpgCifrele plasează Bihorul pe locul 3 în ţară în clasamentul judeţelor cu cei mai mulţi bolnavi oncologici, primele locuri fiind ocupate de Bucureşti şi de judeţul Cluj, unde şi populaţia e mult mai numeroasă. "La noi, cele mai frecvente forme de cancer sunt cancerul bronhopulmonar, mamar şi colo-rectal", spune şefa secţiei de Oncologie, doctorul Simona Mihuţiu (foto). Care sunt cauzele? Fatala combinaţie dintre alimentaţia specifică zonei, excesivă în grăsimi, obiceiurile nesănătoase precum fumatul, alcoolismul şi sedentarismul, plus poluarea.

Cifre de moarte

Procentual, 56% dintre bolnavi sunt bărbaţi, cei mai mulţi cu vârste între 60 şi 70 de ani. Însă nimeni nu e ferit de cancer. Unele tipuri ale bolii, precum cancerul testicular, leucemiile şi tumorile sistemului nervos, fac ravagii şi printre tinerii sub 30 de ani.

Iar motivul pentru care bihorenii se îmbolnăvesc tot mai repede sunt aceleaşi obiceiuri nesănătoase, la care se adaugă stresul şi ritmul de viaţă agitat. Altfel spus, mâncăm prost, nu ne îngrijim, lucrăm mult şi ne relaxăm puţin, având prea mult grija zilei de mâine.

După afecţiunile cardiace, cancerul este, în judeţ, a doua boală cauzatoare de moarte. Aproximativ 1.500 bihoreni mor anual din cauza cancerului. Ceea ce înseamnă că în fiecare zi cinci bihoreni află că au cancer, şi trei mor din pricina acestei boli.

Spitalul ororii

De parcă suferinţa nu le-ar fi destulă, bolnavii au avut de îndurat şi condiţii de tratament de-a dreptul umilitoare. Secţia de Oncologie, aflată în incinta Staţionarului II al Spitalului Judeţean (vizavi de Magazinul Crişul), n-a fost renovată de câteva decenii. Cine i-a trecut pragul, putea simţi încă de pe coridoare combinaţia copleşitoare de mirosuri neplăcute, peste care domina cel al morţii.

Pacienţii stau câte cinci în saloane, grupurile sanitare sunt comune şi fără nicio legătură cu ceea ce ar trebui să însemne o baie de spital în secolul XXI. Pereţii scorojiţi mai au doar pe ici-colo bucăţi din faianţa montată cu decenii în urmă, iar pe la uşile saloanelor mai zace câte o targă din primii ani ai comunismului. În acest cadru dezolant, medicii încercau să facă aproape imposibilul: să-i ţină în viaţă pe bolnavi cu aparatură şi ustensile uzate şi depăşite, adesea de-a dreptul ruginite.

15 laurean pop.jpgTocmai pentru a pune capăt acestei ruşini, autorităţile locale au început cu trei ani în urmă proiectul unui nou Centru de Oncologie, gândit să funcţioneze în incinta Spitalului Municipal, fără a mai încerca să cârpească o clădire precum cea a Staţionarului II, mult prea veche şi nepotrivită pentru vremurile moderne şi regulile de tratament valabile în zilele noastre. Şi, după trei ani de muncă asiduă, pacienţii de cancer primesc, în sfârşit, vestea cea bună: noul Centru este gata, astfel încât zilele următoare să fie dat în funcţiune. "Acum mobilăm clădirea, iar de la începutul lunii decembrie pacienţii vor putea fi mutaţi aici", spune directorul Spitalului Municipal, dr. Ovidiu Laurean Pop (foto).

Casa speranţei

15 Gheorghe Carp.jpgConstrucţia propriu-zisă a Centrului a început în septembrie 2011, la iniţiativa dr. Gheorghe Carp (foto), pe atunci viceprimar, acum manager al Spitalului Judeţean, cu fonduri provenind preponderent de la Ministerul Sănătăţii, condus în acea vreme de bihoreanul Cseke Attila, dar şi din bugetul Primăriei.

Întins pe patru etaje, din care în prima etapă vor fi funcţionale două, Centrul va avea trei secţii: Oncologie medicală, Oncopediatrie şi Hematologie, plus un laborator de Radioterapie, unde bolnavii vor fi trataţi cu un ultraperformant accelerator de particule care localizează tumoarea şi o necrozează cu ajutorul unui flux de lumină, fără să distrugă prea mult în jurul ei ţesuturile sănătoase. Metoda înlocuieşte tratamentul cu cobaltoterapie, ce afectează uneori ireversibil pacientul, făcându-l să-i cadă părul, distrugându-i organele interne şi chiar paralizându-l.

Centrul din Oradea este cel mai modern dintre toate cele existente în sistemul sanitar public din România şi are o capacitate de 70 de paturi pentru spitalizare continuă, fiecare cu baie proprie, plus încă alte 20 pentru aşa-numita spitalizare de zi. "La dotările pe care le avem, ne putem compara cu orice clinică privată", spune dr. Ovidiu Laurean Pop. Evident, aparatura modernă nu este în sine o garanţie că fiecare pacient va fi vindecat, dar în mod cert îi va ajuta pe medici să aplice tratamentele cele mai eficiente.

În noua unitate vor putea fi internaţi atât bolnavii deja diagnosticaţi, cât şi cei cu suspiciuni de boală, tratamentele fiind asigurate pentru toţi prin Programul Naţional de Oncologie, cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii "Ne dorim ca pacienţii să petreacă aici cât mai puţin timp, preferând pe cât posibil spitalizarea de zi, căci e în folosul lor să stea mai mult în familie. De asemenea, vrem ca şederea lor aici să fie totuşi într-un ambient plăcut, care să le ridice moralul", spune şeful spitalului. Anul viitor vor fi dotate şi etajele III şi IV ale Centrului, unde va funcţiona secţia de Oncopediatrie şi un centru de transplant cu celule stem.

Un vis şi pentru medici

Medicii şi asistentele specializate în oncologie aşteaptă la fel de mult mutarea în noul Centru. "Este un vis al nostru de peste 15 ani, fiind un interes civic major din cauza numărului mare de cazuri pe care le avem şi a condiţiilor mizere în care ne desfăşurăm activitatea", spune şefa secţiei de Oncologie. Doctoriţa Mihuţiu e convinsă că noul ambient va ajuta şi personalul medical, care nu are deloc o misiune uşoară, lucrând zilnic printre muribunzi care îşi pierd speranţele şi pentru care de prea multe ori nu au veşti bune, tocmai din cauza lipsei aparaturii performante.

Deocamdată, Centrul Oncologic aşteaptă doar un ultim aviz de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare, care să ateste că nu există scurgeri de radiaţii, după care poate fi făcută inaugurarea oficială. Fiind campanie electorală, primarul Ilie Bolojan ar fi vrut să amâne momentul, pentru a nu fi acuzat că îşi urmează un interes politic, dar până la urmă panglica va fi tăiată duminică, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Raed Arafat.

Dincolo de ceremonii şi de îmbulzeala oficialităţilor, care cu siguranţă vor participa la eveniment, important rămâne faptul că miile de bolnavi din Bihor se vor putea trata la standarde înalte la ei acasă, fără să fie nevoiţi să ia trenul de Cluj sau să strângă bani pentru a pleca la marile, şi atât de scumpele, clinici din Vestul Europei...


INVESTIŢIE DE VALOARE

24,45 milioane de lei a costat construirea şi dotarea Centrului Oncologic


OAMENI DE BINE
Oradea pune suflet!

Investiţiile în Centrul Oncologic n-ar fi fost finalizate fără implicarea multor bihoreni "de o calitate sufletească excepţională", cum spune şefa de la Oncologie, dr. Simona Mihuţiu. Este vorba de patronii unor firme şi de persoanele fizice care s-au implicat în campania "Oradea pune suflet", iniţiată de fosta viceprimăriţă Florica Cherecheş, ale căror donaţii au depăşit suma de 500.000 de lei. Iar actele de generozitate continuă şi acum.

Printre donatori se numără firmele Holcim, Vandana, Comau România, Regiana Drinks, Caro Internaţional, Elmo Shoes, Administraţia Domeniului Public, Dumexim, Neopan, dar şi VIP-uri precum fostul senator Ioan Mang, deputata Sonia Drăghici şi Diana Goga, patroana agenţiei de publicitate Communications Media Group. Acestora li se alătură foarte mulţi alţi orădeni care au preferat ca gestul lor să rămână anonim.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
asda
dupa cum se poate observa din fotografie aparatul a venit dotat cu un prezervativ ...dafuq?!
Postat 30 Noiembrie 2012, 13:18 de asdasd
comentariu
DUMNEZEU SA LE DE SANATATE SI PUTERE CELOR IMPLICATI IN CONSTRUIREA CENTRULUI .FELICITARI.
Postat 30 Noiembrie 2012, 11:58 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON