URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Februarie 2015, 15:07

Bilanţul procurorilor pe anul trecut: 462 crime, aproape 12.000 de furturi și de 4 ori mai mulți corupți decât în 2013!

Anul 2014 a fost unul încărcat pentru procurorii din Bihor și Satu Mare, care au avut în lucru aproape 55.000 de dosare penale din care au reușit să soluționeze puțin peste 24.000.

Cifrele apar în raportul de bilanț al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, prezentat, marți, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor din Bihor și Satu Mare, la care au fost prezenți procurorul general al României, Tiberiu Nițu, procurorii Gheorghe Muscalu și Florentina Gavadia și Dan Chiujdea din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar și președintele Curții de Apel Oradea, judecătorul Andrei Rus, respectiv șeful Poliției județului Bihor, chestorul Liviu Popa, și cel al Inspectoratului de Poliție Satu-Mare, comisarul șef Florentin Vad.

În raport a fost menționat „cu regret" și cazul fostului șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, suspendat din funcție, arestat și trimis în judecată pentru fapte de corupție, şi se trage un semnal de alarmă, căci cifrele indică o creștere a numărului de infracțiuni comise pe raza celor două județe față de anii precedenți.

Astfel, potrivit unui extras al bilanțului transmis de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, în 2014 au fost anchetate 462 de crime, aproape 12.000 de furturi, cu 30% mai multe decât în anul precedent, dar și 60 de cazuri de corupție, din care 31 de luare de mită, de patru ori mai multe decât în 2013.

Situația prezentată este, însă, pentru două județe, Bihor și Satu Mare, căci documentul transmis de Parchet nu prezintă situația dosarelor pe unități locale de Parchet, sau măcar pe Parchete județene.

Cert e însă că, potrivit cifrelor, anchetatorii au reacționat mai prompt în cazurile care privesc prejudicierea bugetului de stat - infracțiunile la regimul achiziţiilor publice, de evaziune fiscală, de contrabandă -, instituind măsuri asiguratorii pentru recuperarea pagubelor.

Astfel, în cauzele de evaziune fiscală soluţionate în 2014, s-au instituit măsuri asiguratorii în valoare de 45.271.543 lei, de peste 4 ori mai mult faţă de anul 2013, când măsurile asiguratorii luate s-au cifrat la 10.840.275 lei.

"Anul 2014 a fost un an de referinţă, cu impact major asupra întregului sistem judiciar marcat de intrarea în vigoare a Noului Cod penal, precum şi a Noului Cod de procedură penală. Obiectivele prioritare au fost îmbunătăţirea activităţii de urmărire penală şi de supraveghere a cercetărilor penale, prin creşterea fermităţii şi operativităţii, pregătirea permanentă a procurorilor, unificarea practicii judiciare", a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Tiberiu Sigheartău.

Un mare ajutor a venit, a precizat el, din partea specialiștilor antifraudă care îşi desfăşoară activitatea pe raza Curţii de Apel Oradea, care au contribuit la dovedirea evazioniștilor întocmind 133 de rapoarte de constatare, 13 investigaţii financiare pentru indisponibilizarea de bunuri, 8 procese-verbale ca urmare a verificărilor efectuate şi 61 de opinii de specialitate - puncte de vedere solicitate de către procurori.

Cifrele din bilanț dezvăluie faptul că, în 2014, a continuat să rămână mare numărul infracțiunilor la Codul rutier,1509 la număr, cauzele principale fiind consumul de băuturi alcoolice, starea precară a multor drumuri naţionale, insuficienta supraveghere a minorilor de către părinţi, dar și teribilismul unor șoferi.

Consultați în galeria de documente cifrele exacte cu hoții, tâlharii, contrabandiștii și criminalii dovediți de procurorii din Bihor și Satu Mare!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON