URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Februarie 2015, 17:17

Bilanţ la Tribunalul Bihor: Judecătorii au peste 100 de procese într-o singură zi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Bihor a dezbătut, joia trecută, raportul de activitate pentru anul 2014, ale cărui date statistice arată că magistraţii se confruntă în continuare cu un volum mare de lucru şi lipsă de personal.

Conform cifrelor făcute publice de purtătorul de cuvânt al instanţei, judecătorul Cristian Monenci, în 2014, numărul dosarelor aflate în curs de soluţionare la Tribunalul Bihor a fost de 33.431, din care cea mai mare parte, 25.841 dosare, au fost dezbateri privind probleme de contencios administrativ, fiscal şi comercial.

"Raportat la numărul efectiv de judecători aflaţi în activitate pe parcursul anului, încărcătura a fost de 1.619 dosare pentru fiecare judecător, în creştere faţă de anul precedent, când încărcătura a fost de 1.591 dosare/judecător", a explicat, marţi, BIHOREANULUI, judecătorul Monenci.’

Numărul mare de dosare nou intrate, la care se adaugă lipsa de personal cu care se confruntă instanţa, a făcut ca aplicaţia electronică de repartizare a dosarelor (ECRIS) să recomande anul 2019 ca termen de analiză pentru cauzele nou intrate. "Problema cea mai mare este în dosarele de contencios administrativ, fiscal şi comercial unde un judecător are zile în care trebuie să analizeze chiar şi 140 de cauze", a spus purtătorul de cuvânt al instanţei.

Pentru a rezolva problema, Colegiul de Conducere al Tribunalului Bihor a adoptat o serie de măsuri administrative care au permis scurtarea semnificativă a termenelor de judecată. "De exemplu, un proces înregistrat acum, în februarie, are stabilit ca prim termen de dezbatere pentru toamnă", a arătat judecătorul.

Chiar şi în aceste condiţii dificile, s-a înregistrat o creştere a operativităţii cu 4,3% faţă de anul trecut, fără ca acest lucru să afecteze soluţiile adoptate. "Indicele de casare este mic, de 3,1%. Acest lucru înseamnă că hotărârile luate de instanţă au fost menţinute în cea mai mare parte, ca legale şi temeinice", a declarat Monenci.

Un succes l-a reprezentat şi implementarea programului de acces ,,Info dosar şi Fişă Dosar" la nivelul Tribunalului Bihor şi al instanţelor arondate. Programul şi-a dovedit eficienţa în condiţiile în care, din octombrie, când a fost lansat, şi până la sfârşitul anului trecut a fost accesat de  aproximativ 31.000 de utilizatori, degrevând simţitor activitatea compartimentelor arhivă şi registratură al instanţelor.

Cât despre lipsa de personal, "conducerea instanţei a continuat demersurile la Consiliul Superior al Magistraturii pentru ocuparea posturilor devenite vacante la sfârşitul anului şi suplimentarea schemei de personal", a mai spus purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Da săracii, au prea mult de lucru !!!
Ar putea să dea jumătate de salariu înapoi la buget, adică în medie vreo 1.000 euro lunar ca să se dubleze numărul de judecători ... dar nici aşa nu se vrea şi mai bine fuşeresc dosarele şi dau nişte sentinţe ridicole, de îi apucă plânsul pe reclamanţi şi îi umflă râsul pe pârârţi !!! Tod contribuabilul serios are, datorită magistraţilor, dublu de dat la plată, iar derbedeul infractor se vede scăpat pentru că nu are de unde achita !!! Asta e justiţia din RO, în totală contradicţie cu dreptatea !!!
Postat 25 Februarie 2015, 17:48 de WinDos
Somnoroase pasarele!
Comentariul "Stiati ca" este UN PAMFLET si trebuie TRATAT CA ATARE! Orice asemanare cu persoane din viata reala este absolut intamplatoare(pana la o eventuala TREZIRE a organelor competente). Noapte buna! DNA Serviciul teritorial Oradea si Biroul de Investigare a Fraudelor Bihor VEGHEAZA SA AVETI SOMNUL LINISTIT!
Postat 25 Februarie 2015, 00:38 de TDS
Stiati ca?
Tribunalul Bihor nu posteaza pe portal.just.ro CU CELERITATE solutiile din Dosarele aflate pe rol. Astfel dup 9 zile solutia in Dosarul 9297/111/2010(CLO vs IMPACT)NU ERA AFISAT(termenul din 10 februarie 2015). A trebuit sa trimit 4(patru!)e-mail-uri pana sa se afiseze. Daca TB era condusa de Manoliu ziceam ca de aceea!(prietenii stiu la ce ma refer). Dar ce sa vezi, si Cristian MONENCI si-a achizitionat CASA tot de la IMPACT!(ca si Udrea, ca si Vosganian)! O fi vreo coincidenta? Dar ce sa vezi?! Si o avocata celebra din Oradea(sotie de fost Presedinte T.B.)are casa tot de la IMPACT. Si, ce sa vezi? E aparatoarea IMPACT-ului in cauzzele bazate pe FRAUDE aflate pe rolul TB! Dar ce sa vezi? Un important procuror DNA(central)are casa in Greenfield! TOT COINCIDENTA! FIAT IUSTITIA PEREAT MUNDUS!
Postat 25 Februarie 2015, 00:35 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON