Artistul plastic orădean Ovidiu Pascu, care s-a făcut cunoscut pentru umorul acid al caricaturilor şi ochiul ager al fotografiilor sale din perioada în care lucra ca jurnalist, şi-a lansat miercuri cea mai recentă expoziţie de sculptură.
"Am lucrat doi ani la piese"
"Moşul", cum îi spun prietenii și foștii colegi din presă, şi-a expus la Muzeul Ţării Crişurilor cea mai nouă colecţie de lucrări, care cuprinde piese de dimensiuni reduse şi bijuterii reunite sub denumirea "Şoaptele lemnului".
Titlul expoziţiei este sugestiv. "Am lucrat doi ani la piesele din această colecţie. Pentru că nu eram presat de un termen de predare, am aşteptat să mă inspire materialul, să îmi dea cea mai bună idee despre ce voi putea reprezenta", a declarat Ovi Pascu BIHOREANULUI.
Aşa au fost inspirate de lemnul care le formează piese de sculptură precum "Rondo", care se bazează prin simbolistica spiralelor şi a crestăturilor, cu trimitere la gâtul viorii, sau "Himera", ilustrată printr-o pasăre cu trup de lemn, aripi şi ochi din metal simbolizând meditaţia şi alunecarea spre visare.
Pascu a ales să îşi lucreze piesele în lemn pentru că este mai "prietenos" cu mâna artistului. "Lemnul este un material cald, generos, plăcut şi maleabil. Aşa am ajuns să lucrez, ca o noutate, nu doar sculpturi de mici dimensiuni, cât îmi permite atelierul care este mai mic, cât şi bijuterii", a spus Pascu.
Despre eliberarea prin artă
Lansarea expoziţiei de sculptură a artistului orădean s-a desfăşurat în faţa unei audienţe bogate, formate inclusiv din jurnalişti, inclusiv foşti colegi de la publicaţiile BIHOREANUL şi Jurnal bihorean, la care a activat "Moşul", şi reprezentanţi ai lumii artistice.
În public au putut fi văzuţi Vioara Bara, preşedinta filialei Oradea a Uniunii Artiştilor Plastici din România, pictorul Radu Pământ, fotograful Ovi D. Pop, sculptorul Radu Târnăveanu, poeta Maria Vesa Aursulesei şi mulţi alţii.
"Ovidiu Pascu s-a format ca om şi artist sub un regimul totalitar comunist, cel al naţionalist - comunismului de tip ceauşist. Paradoxal, însă, interdicţiile şi restricţiile impuse de statul autoritar le-au stimulat multora dintre noi germenii adormiţi ai creaţiei, ai inovaţiei, probabil ca o manifestare de protest, de opoziţie faţă de falsa realitate afişată de propaganda ideologică", a spus în prezentarea expoziţiei Augustin Ţărău, muzeograf în cadrul Serviciului Artă al Muzeului Ţării Crişurilor.
Restricţiile impuse au stimulat şi mai mult setea de libertate a artistului, care şi-a îndreptat atenţia către arta din lumea liberă, fiind influenţat îndeosebi de muzica "tânără" a acelor vremuri. "De aceea în lucrările lui Ovidiu întrezărim influenţele rock-ului progresiv, ale psihedelicului cu care ne-au încântat trupe precum: Emerson, Lake and Palmer, Pink Floyd, Mahavishnu, Tangerine Dream, Rick Wakeman ori Jean Michel Jarre", a explicat Ţărău.
Expoziţia "Şoaptele lemnului" va putea fi vizitată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea până pe data de 9 februarie, deschisă pentru oricine ştie să "asculte"...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.