URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 06 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Probabil că, dacă ar fi fost după voia lui, Bolojan ar fi început marea restructurare cu etapa a doua, pentru că acolo zace marea nesimțire a burgheziei bugetare. Numai că, atunci când ești cu vistieria goală și îți bat portăreii la ușă, nu faci ce vrei, ci ce dă bine creditorilor. Sper ca în câteva săptămâni să vedem, totuși, cum sunt puși la respect cei care efectiv spoliază Statul Român.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe cât entuziasm a generat unor cetățeni, pe tot atâta furie a provocat același personaj, Ilie Bolojan, altora. Pricina? Nu viitoarele creșteri de taxe pe seama contribuabililor, firme și cetățeni din sectorul public și din cel privat, pentru a alimenta veniturile statului, ci anunțatele reduceri din veniturile bugetarilor. „Nu vom cosmetiza, vom tăia”, avertiza premierul la învestitură...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că Ilie Bolojan este cea mai potrivită alegere pentru funcția de prim-ministru al României?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în data de 29 mai a.c. Curtea Constituțională a admis o excepție de neconstituționalitate și a stabilit că declarațiile de avere nu mai trebuie publicate și că persoana care face declarația de avere nu poate răspunde penal pentru declararea bunurilor soților și copiilor majori...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Iulie 2025, 18:29

Concurență mare a firmelor interesate să facă SF-ul centurii metropolitane de nord a Oradiei: 7 oferte, înregistrate de CJ Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finele acestei săptămâni, când a expirat termenul pentru depunerea ofertelor din partea firmelor interesate să realizeze studiul de fezabilitate al Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei, șosea care ar urma să lege peste dealurile orașului DN 1 dinspre Cluj cu DN 19 către Satu Mare, administrația județeană a înregistrat nu mai puțin de șapte oferte din partea a patru firme și trei asocieri. Acestea se bat pentru o sumă care poate urca până la 7,55 milioane lei, fără TVA.

Este vorba despre:

1. Dromcons (cu sediul în Sebiș, județul Arad)

2. SC Proiect-Construct Regiunea Transilvania (Oradea)

3. ECO Geodrum (București)

4. Construcții Erbașu (București)

5. asocierea  Costin și Vlad Birou de Proiectare SRL, Studio 82, Someș-Top-Grup SRL (toate trei din Cluj),  Cit Drum Proiect (din Beclean, jud. Bistrița Năsăud)

6. asocierea Construct C.D.P. (Baia Mare), Eurogecon (Satu Nou, Bihor)

7. asocierea Eurocerad International, Specialist Smart Group (ambele din București)

Potrivit CJ Bihor, valoarea estimată a studiului de fezabilitate este de 7,552 milioane lei, fără TVA. Pentru realizarea Inelului Metropolitan de Nord, CJ Bihor a încheiat un parteneriat cu CNAIR, care, potrivit spuselor președintelui Mircea Mălan, suportă și plata SF-ului.

Studiul de fezabilitate are menirea de a identifica varianta optimă de traseu pentru noua șosea, evaluând atât caracteristicile terenului deluros e, cât și costurile de realizare. Firma sau asocierea care va câștiga licitația va trebui să prezinte trei soluții inițiale de traseu, care vor fi prezentate Comisiei Tehnice a CNAIR, aceasta urmând să facă o analiză multicriterială și să aleagă varianta optimă. Lungimea estimată a viitorului drum este de 19 km.

Anul trecut, înainte să încheie parteneriatul cu CNAIR, CJ Bihor a comandat un studiu care să indice trei variante de traseu, contra sumei de 270.000 lei, firmei Term SRL, dar în final i-a reziliat contractul fără a-i achita niciun ban. În schimb, locuitori ai cartierului Podgoria au susținut că administrația județeană ar fi decis ca drumul să treacă prin zona de case, desfășurând mai multe proteste împotriva presupusului plan.

În vara anului trecut, președintele de atunci al CJ Bihor, Ilie Bolojan, afirma că firma oferise trei variante de traseu, puse în consultare publică pe site-ul instituției, dar ulterior nu s-a mai vorbit despre acest proiect până în primăvara anului curent. În luna mai, succesorul lui Bolojan, Mircea Mălan, a anunțat abandonarea documentației livrate de Term SRL, prezentată ca premergătoare unui SF, precum și încheierea parteneriatului cu CNAIR și scoaterea la licitație a studiului de fezabilitate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2917 RON
  • 1 EUR = 5.0603 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON