La finele acestei săptămâni, când a expirat termenul pentru depunerea ofertelor din partea firmelor interesate să realizeze studiul de fezabilitate al Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei, șosea care ar urma să lege peste dealurile orașului DN 1 dinspre Cluj cu DN 19 către Satu Mare, administrația județeană a înregistrat nu mai puțin de șapte oferte din partea a patru firme și trei asocieri. Acestea se bat pentru o sumă care poate urca până la 7,55 milioane lei, fără TVA.
Este vorba despre:
1. Dromcons (cu sediul în Sebiș, județul Arad)
2. SC Proiect-Construct Regiunea Transilvania (Oradea)
3. ECO Geodrum (București)
4. Construcții Erbașu (București)
5. asocierea Costin și Vlad Birou de Proiectare SRL, Studio 82, Someș-Top-Grup SRL (toate trei din Cluj), Cit Drum Proiect (din Beclean, jud. Bistrița Năsăud)
6. asocierea Construct C.D.P. (Baia Mare), Eurogecon (Satu Nou, Bihor)
7. asocierea Eurocerad International, Specialist Smart Group (ambele din București)
Potrivit CJ Bihor, valoarea estimată a studiului de fezabilitate este de 7,552 milioane lei, fără TVA. Pentru realizarea Inelului Metropolitan de Nord, CJ Bihor a încheiat un parteneriat cu CNAIR, care, potrivit spuselor președintelui Mircea Mălan, suportă și plata SF-ului.
Studiul de fezabilitate are menirea de a identifica varianta optimă de traseu pentru noua șosea, evaluând atât caracteristicile terenului deluros e, cât și costurile de realizare. Firma sau asocierea care va câștiga licitația va trebui să prezinte trei soluții inițiale de traseu, care vor fi prezentate Comisiei Tehnice a CNAIR, aceasta urmând să facă o analiză multicriterială și să aleagă varianta optimă. Lungimea estimată a viitorului drum este de 19 km.
Anul trecut, înainte să încheie parteneriatul cu CNAIR, CJ Bihor a comandat un studiu care să indice trei variante de traseu, contra sumei de 270.000 lei, firmei Term SRL, dar în final i-a reziliat contractul fără a-i achita niciun ban. În schimb, locuitori ai cartierului Podgoria au susținut că administrația județeană ar fi decis ca drumul să treacă prin zona de case, desfășurând mai multe proteste împotriva presupusului plan.
În vara anului trecut, președintele de atunci al CJ Bihor, Ilie Bolojan, afirma că firma oferise trei variante de traseu, puse în consultare publică pe site-ul instituției, dar ulterior nu s-a mai vorbit despre acest proiect până în primăvara anului curent. În luna mai, succesorul lui Bolojan, Mircea Mălan, a anunțat abandonarea documentației livrate de Term SRL, prezentată ca premergătoare unui SF, precum și încheierea parteneriatului cu CNAIR și scoaterea la licitație a studiului de fezabilitate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.