URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Mai 2021, 09:00

Bihorul, la „vânătoare” de fonduri europene pentru conservarea și protejarea a trei situri Natura 2000

Bihorul, la „vânătoare” de fonduri europene pentru conservarea și protejarea a trei situri Natura 2000 Șuncuiuș, Defileul Crișului Repede
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei arii protejate din Bihor – Lacul Pețea, Valea Iadei și Defileul Crișului Repede – vor face obiectul unor proiecte pentru un turism civilizat, în care frumusețile naturale să fie conservate, iar vizitatorii să nu fie ținuți la distanță de prezența gunoaielor și de absența unor elemente de infrastructură cum ar fi locurile de parcare și campingurile.

În urma unui vot unanim exprimat miercuri de aleșii bihorenilor, CJ Bihor și serviciul județean al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) au devenit parteneri ca să facă rost de banii necesari pentru protejarea obiectivelor naturale, prin proiecte cu fonduri europene.

„Divinitatea, darnică cu Bihorul”

Acordurile de parteneriat „pentru implementarea măsurilor de conservare” pe teritoriile siturilor Natura 2000 ROSCI 0098 Lacul Pețea, ROSCI 0262 Valea Iadei și ROSCI 0062 Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului au fost inițiate de vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan, care și-a explicat demersul într-o conferință de presă ce a precedat reuniunea consilierilor județeni, apelând la o metaforă.

„Se spune că natura este haina în care Dumnezeu a îmbrăcat lumea. Dacă este așa, divinitatea a fost darnică cu Bihorul”, a spus Mălan, arătând că actuala conducere a județului este interesată să contribuie atât la conservarea obiectivelor naturale din Bihor, cât și la punerea lor în valoare printr-un turism civilizat și responsabil.

Cu bani de la UE

Vicele CJ Bihor a explicat că această instituție nu este eligibilă la accesarea fondurilor europene pentru conservarea siturilor naturale, dar ANANP poate depune proiecte de finanțare printr-o axă a Programului Operațional Infrastructură Mare, acesta fiind și motivul încheierii parteneriatului.

„Consiliile județene și autoritățile locale nu sunt eligibile pentru a accesa fonduri europene pe Axa 4, singura instituție eligibilă fiind Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. Pentru că vrem să realizăm proiecte de dezvoltare în zona turistică, proiecte care să contribuie la păstrarea biodiversității și a frumuseților locurilor, s-a ajuns la ideea de a încheia aceste protocoale de colaborare pe trei arii protejate din județul Bihor, cu planuri de management aprobate. Vrem ca împreună cu partenerii noștri să rezolvăm problemele existente, de la Munții Codru Moma cu acel aven Câmpeneasa, care este, din păcate, plin cu deșeuri, la toate amenajările care se fac în peșteri ca ele să devină vizitabile, la locurile de parcare ce lipsesc, la campingurile care nu corespund”, a spus Mălan.

Sarcini împărțite

Conform celor trei acorduri de parteneriat, obiectivele urmărite de CJ Bihor și de serviciul teritorial județean Bihor al ANANP sunt de a stabili și derula acțiuni concrete pentru a elabora și depune cereri de finanțare în vederea implementării măsurilor de conservare pe teritoriile celor trei situri Natura 2000.

Concret, Consiliul Județean se obligă să elaboreze cererile de finanțare și studiile pregătitoare necesare (de fezabilitate, de împădurire, de reconstrucție a pajiștilor etc) iar ANANP, care va fi liderul parteneriatului, să depună cererile de finanțare la Ministerul Fondurilor Europene și ulterior, după aprobarea acestora, să implementeze împreună cu CJ Bihor măsurile de conservare a siturilor, precum și activități de informare și educare a publicului, așa încât ele să fie vizitate fără a fi alterate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON